Home InfoDruštvo Marko Somborac dobitnik nagrade za profesionalni integritet

Marko Somborac dobitnik nagrade za profesionalni integritet

by redakcija

Karikaturista Marko Somborac dobitnik je prve nagrade za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva koju dodeljuje Fondacija "Katarina Preradović", osnovana u znak sećanja na dugogodišnju urednicu Blica i nedeljnika NIN Katarinu Preradović.

„Neki neverovatan splet okolnosti se dogodio da eto ja budem prvi dobitnik ove nagrade. Katarina je bila jedna od mojih prvih urednica a i tokom karijere smo se interesovali za slične teme. Ova nagrada mi puno znači i mislim da je samo još jedno priznanje da se istraje, ali da u suštini treba da sledimo njen primer i da probamo da se izborimo za neke uslove i slobodu medija kod nas.“ rekao je Somborac za Insajder nakon uručivanje nagrade.

Na dodeli nagrade govorile su Tanja Nikolić Đaković iz NIN-a, Mijat Lakićević iz Novog magazina, Milenko Vasović iz Danasa, finansijski forenzičar Miroslava Milenović, Marko Lovrić iz NIN-a i Veselin Simonović iz Blic-a.

Na svečanoj dodeli nagrade bili su prisutni brojni novinari, aktivisti i borci za ljudska prava a Somborcu je na nagradi čestitao i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Kako je navedeno, Fondacija "Katarina Preradović" dodeljivanjem ove nagrade želi da promoviše vrednosti koje je Katarina  zastupala i kojima nas je sve zadužila pišući beskompromisne tekstove o korupciji, pljački kroz privatizaciju, manipulisanje javnim finansijama, javnim i državnim preduzećima, postupcima i odlukama koji su i medije doveli u sadašnje stanje potpune zavisnosti od političkih i ekonomskih centara moći, a društvo na ivicu moralne, kulturne i ekonomske propasti. Katarina se borila za bolju, demokratsku, modernu Srbiju i za profesionalne medije. 

Fondacija je osnovana pre godinu dana, a među osnivačima Fondacije, pored članova njene porodice, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, bivše TV B92, Danas, „Novosti“, „Novi magazin“, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije. Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu.

Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

Pročitajte i Markov intervju za SDCafe.

Izvor: Insajder

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!