Home Info Ko se „okitio“ Turističkim cvetom

Ko se „okitio“ Turističkim cvetom

by redakcija

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma, Turistička organizacija Srbije uručila je nagrade "Turistički cvet" u pet kategorija za period jul 2012.-jul 2013.godine.
U kategoriji najbolje turističke organizacije, nagrada je pripala Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevac.

Nagrada za najbolju turističku manifestaciju pripala je Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu "Tvrđava teatar Smederevo".

U kategoriji receptivne turističke agencije, nagradu je dobila poklonička agencija Srpske pravoslavne crkve "Dobročinstvo" iz Beograda.

Nagrada u kategoriji ugostiteljski objekat za smeštaj pripala je seoskom turistčkom domaćinstvu "Golijski Konaci" iz Ivanjice, a u kategoriji organizacije ili pojedinca za doprinos unapređenja turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga, nagrade su dobili Nacionalni park Fruška gora i kreatorka suvenira Ana Petrović.

Dodeljene su još dve specijalne nagrade van konkurencije koje su pripale matematičkoj gimnaziji iz Beograda i muzeju Nikole Tesle.

Direktorka turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac rekla je da je ovo šesta godina za redom kako se dodeljuje nagrada "Turistički cvet" na Svetski dan turizma.

Plamenac je podsetila da je 2007. godine Srbija bila na 69. mestu svetske turističke rang liste, a da se sad nalazi na 42. mestu.

Ona je ukazala i na sve promene koje su se dešavale od 2007. godine do danas, od osmišljavanja "veselog" loga koji predstavlja Srbiju, preko obnove štandova na turističkim sajmovima do osnivanja Dunavskog centra za kompetentnost.

Plamenac je rekla da je 2013. godina u kojoj samo potvrđujemo da konstantno beležimo rast u prihodima od turizma i navela podatak da je za 10 odsto zabeležen veći prihod u dolarima, u odnosu na prošlu godinu, kao i da je za 10 odsto veći broj stranih turista.

Ovogodišnji Svetski dan turizma usmeren je na temu vode, a poruka je "Voda je osnova našeg života hajde da joj zajedno obezbedimo budućnost", a domaćin zvanične proslave su Maldivi.

Izvor: mondo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!