Home Info Ko gazduje auto buvljakom u centru grada?

Ko gazduje auto buvljakom u centru grada?

redakcija

Divlja auto-pijaca ispred Tržnog centra „Danubius“- prava je lokalna komunalna misterija.
Ovde je godinama dvadesetak parking mesta „zarobljeno“ četvorotočkašima izloženim na prodaju. Zašto je parking u centru grada pretvoren u nelegalni auto buvljak, teško je naći odgovor.

Iz „Parking servisa“, koji gazduje levom stranom parkirališta, i gde je često nemoguće proći od taksista, poručuju da sporni parking nije javno parkiralište, i da oni nemaju nikakvog uticaja. Kažu da je bilo je pokušaja da se ovaj prostor pretvori u javni parking, ali je ostalo samo na tome, jer se naišlo na zid pri utvrđivanju vlasništva

Inspekcija takođe ne može da preduzme ništa, jer nije reč o javnoj površini.
Teško je i saznati na koji način funckioniše ovo parkiralište, ima li tutora, da li se „ležarina“ za automobile koji se nude na prodaju naplaćuje i kome, ili je sve potuno „na divlje“.
Parking mesta uz objekat su najvećim delom nedostupna, jer su postavljene barikade sa katancima. Da li je reč o legalno zaposednutom prostoru, takođe je nejasno. Upućeni kažu da su mesta uglavnom zauzeta bez reda i na silu.


Prema saznanjima SD Cafe-a, auto-plac je u vlasništvu objekta Danubius, preciznije Skupštine stanara zgrade. Zbog čega onda nije na raspolaganju stanarima zgrade, već trgovcima, pitanje koje javno postavljamo Skupštini stanara i očekujemo odgovor.

Inače, Smederevo u tri zone ima registrovano 1.000 parking mesta, a bar 20 puta više registrovanih automobila.
Prema zvaničnim podacima Policijske uprave Smederevo, na području tri grada koje pokriva, Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, registrovano je 50.000 vozila. Procenjuje se da je blizu polovine u Smederevu.

PARKING SERVIS TRGUJE AVIONIMA?

A, kad je već o parkingu reč, postoje i druge nelogičnosti, od kojih su neke za rubriku „verovali ili ne“
Odluka da pauk nosi i propisno parkirane automobile, ukoliko vlasnik ima tri neplaćene parking karte, izazvala je polemike. Opozicija je tvrdila da odluka nije u skladu sa Ustavom, jer se ograničenje i otuđenje imovine može sprovesti samo u skladu sa zakonom, a ne sa gradskom odlukom. Tvorci gradske odluke, međutim, kažu da je sve u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, koji predviđa uskraćivanje komunalne usluge za korisnike koji se ne pridržavaju propisa, odnosno ne plate uslugu u roku. 

Čak i oko osnivanja „Parking servisa" nadležni su se obrukali, pokazavši da su amateri velikih apetita.
Smederevska skupština osnovala je ovo javno preduzeće koje je registrovano za čak 60 različitih delatnosti jer je plan da se „delokrug rada širi“.
Tako je "Parking servis" registrovan za finansijski lizing, srednje stručno obrazovanje, postavljanje električnih instalacija, bojenje i zastakljivanje, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, ali i trgovinu na veliko gorivima, otpacima i ostacima! 
Neke od delatnosti za neverovati su i posredovanje u prodaji mašina, industrijske opreme, brodova i aviona, izgradnja hidrotehničkih objekata, ali i delatnost komercijalnih umetničkih galerija. Tu su i usluge preseljenja, rušenje objekata, taksi prevoz, ugostiteljske usluge, iznajmljivanje i lizing opreme za sport, čišćenja zgrada. Parking servis je registrovan za prodaju fotografske i optičke opreme, suvenira, religijskih predmeta, poštanskih maraka, pa čak i oružja i municije!!!
Ako bude zatrebalo, na spisku delatnosti su i usluge uklanjanja vlage u zgradama, kopanje okna, izgradnja, čišćenje i održavanje bazena, čišćenje vozova i aviona, uništavanje štetočina, štampanje magazina, knjiga i karata za igranje.
Na podugačkom spisku je i stavka “ostale nepomenute lične delatnosti“. Uvidom u klasifikaciju, saznaje se da ovde spadaju i aktivnosti čistača cipela, nosača i lica za naplatu parkiranja automobila. 
Ali, ova stavka podrazumeva da će, ako neko bude došao na genijalnu poslovnu ideju, radnici moći i da otkrivaju poreklo sugrađana, otvore salone za tetoviranje i pirsing, organizuju pratnju, bračno posredovanje, čuvaju i treniraju kućne ljubimace i izvode astrološke i spiritističke seanse.

Ambiciozno, nema šta. 
Parking servis ni osnovnu delatnost ne može da obavlja u plusu, a kamoli da prodaje avione. Za 2014. godinu projektovan je gubitak od 7 miliona dinara.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!