Home Zanimljivosti Kako se boriti sa sunčanicom?

Kako se boriti sa sunčanicom?

by redakcija

Bez obzira na savete lekara da se izbegava izlaganje suncu u najtoplijem delu dana, mnogi su prinuđeni da po najvećoj vrelini završavaju obaveze.

 

Izlaganje suncu na veoma visokoj temperaturi može da dovede do sunčanice i toplotnog udara, koji mogu da imaju ozbiljnije posledice po organizam. 

– Ako osoba oseća mučninu, jaku glavobolju, vrtoglavicu, dezorijentaciju, ima vrelu suvu kožu koja se ne znoji, verovatno je došlo do sunčanice i potrebno je da se ta osoba odmah ukloni sa sunca u rashlađenu prostoriju i rashladi – kaže dr Branka Lazić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja „Stari grad“. – U slučaju sunčanice i toplotnog udara ugroženoj osobi treba staviti hladne obloge na potiljak i glavu, ili ako je moguće treba da se istušira mlakom vodom. Obavezna je i nadoknada tečnosti. Najbolje je davati rashlađenu vodu, ali ne ledenu i to često po gutljaj. 

Ako stanje dezorijentisanosti i povišene temperature potraje duže od sata, treba posetiti lekara. Ovo se naročito odnosi na srčane bolesnike, sve koji su na diuretskoj terapiji, kao i na osobe koje su na dijeti sa smanjenim unosom soli. 

Da bi se izbegla sunčanica, oni koji su prinuđeni da najtopliji deo dana provedu napolju moraju da se adekvatno obuku. Preporučuje se svetla, slojevita odeća, i nošenje šešira sa širokim obodom. Obavezno je da se unosi dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, a da se izbegavaju kafa i alkohol, jer su diuretici. S vremena na vreme treba rashladiti glavu (ali ne hladnom vodom) da ne bi došlo do pregrevanja. 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!