Home Zanimljivosti Kako da upoznate psa sa mačkom?

Kako da upoznate psa sa mačkom?

by redakcija

Bez obzira na njihovu reputaciju, mačke i psi mogu da se vole.

Neke mačke koje ne mogu da tolerišu druge mačke na svojoj teritoriji, mogu lako da prihvate psa. Prednost dovođenja psa, a ne mačke u kuću sa mačkom, jeste ta što psi i mačke nemaju ista teritorijalna pravila i obično se međusobno ne takmiče, kao što bi se takmičile dve mačke. Mana je u tome što pas i mačka ne pričaju istim jezikom i možda će vam trebati pomoć u nalaženju zajedničkog jezika. 

Važno je da uradite domaći zadatak i da pokušate da stvorite kompatibilan par. Upoznavanje mora da bude pažljivo i postepeno. Ukoliko pokušate samo da stavite psa i mačku jedno pored drugog, stvarate opasnu i potencijalno fatalnu situaciju. 

Stvaranje dobrog para 

Razmislite o ličnosti i karakteru vaše mačke. Ukoliko ste upoznati sa prošlošću psa i znate da je imao agresivne ispade prema mačkama, to je takođe znak da njihovo uparivanje može da bude opasno. Isto tako, ukoliko znate da je vaša mačka u prošlosti imala agresivne ispade prema psima ili da se plaši, dovođenje psa bi kod nje izazvalo preveliki stres. 

Pokušajte da spojite komplementarne ličnosti. Nemojte da uparite plašljivu mačku sa bučnim psom, nemojte da uparite nervoznog psa sa aktivnom mačkom.

Pripreme

Kada uzimate psa, u kući će morati da dođe do određenih promena, kako bi se sačuvala teritorija mačke. Ukoliko se to radi postepeno, pre nego što pas stigne, mačka će biti opuštena i lako će da se navikne na promene. Na primer, ukoliko mačju činiju za hranu držite na podu, možda ćete morati da je premestite na uzdignuto mesto ili da je naviknete na raspoređene obroke. 

Budite pažljivi kada je u pitanju posuda sa posipom. Poslednje što mački treba jeste da je napadne razigrani pas dok vrši nuždu. Onemogućite psu pristup posudi jer takođe može da se desi da jede mačji izmet, koji psi smatraju izuzetno ukusnim, jer mačija hrana sadrži više masnoća. Ukoliko ćete morati da premeštate posudu sa posipom, radite to postepeno, pre nego što stigne pas. Nemojte praviti nagle promene, pošto ih mačka neće tolerisati. 

Omogućite mački sigurno sklonište. Penjalica može da bude pravo utočište za mačku koju pas juri po kući. Što je pas veći, to i penjalica treba da bude veća. Takođe, pas mora da bude istreniran i da zna da ne sme da dira penjalicu. 

Pre upoznavanja, pobrinite se da su svi zdravi i da nemaju parazite. Ne želite da mačka dobije buve od psa.
Ne pokušavajte da upoznate psa koji nije dresiran sa mačkom. Ukoliko nemate verbalnu kontrolu nad psom, idite na dresuru. 

Ukoliko se vi i vaša mačka selite u kuću sa psom, mora da postoji soba-sklonište u kojoj će mačka da počne da se navikava na novo okruženje. Nemojte da je upoznajete sa novom kućom i novim psom odjednom. Kada se navikne na sobu, pustite je napolje da istražuje i da se upozna sa ostalim delovima kuće, pre nego što pokušate da je upoznate sa psom. To će joj pomoći da ga lakše prihvati, biće na poznatoj teritoriji i znaće gde treba da ode da bi se osećala bezbedno.

Upoznavanje

U zavisnosti od toga koliko su stare životinje, postoje određene modifikacije procesa. 

Upoznavanje odraslog psa i mačke 

Omogućite psu da istroši energiju pre upoznavanja. Odvedite ga u šetnju ili se igrajte sa njim. Skratite mački kandže da biste umanjili štetu koja može da se desi. Pas mora da bude na povocu. Kada su zajedno u sobi, učinite sve da odvučete psu pažnju sa mačke, poslasticama, igračkama, nagradite ga i hvalite ga kada mu je fokus na vama, a ne na mački. Ukoliko pas nije opušten, odaljite se više od mačke. Kako se pas opušta, tako se približavajte. Počnite na distanci koja odgovara životinji koja je pod stresom. Ukoliko se mačka previše plaši da joj pas bude na vidiku, stavite je u nosiljku i delom je pokrijte, tako da se oseća sakriveno. Nikako ne pokušavajte da držite mačku u rukama, osetiće se ugroženo i obuzdano, i postoji šansa da osoba koja je drži bude povređena. 

Dopustite životinjama da se naviknu jedna na drugu na sigurnoj razdaljini. Možete da šetate psa po sobi i da ga nagrađujete kada se ne fokusira na mačku nego na vas. Govorite smirenim glasom, produžujte reči (dooobar paaas), neka vam glas bude dublji. Nemojte govoriti uzbuđenim glasom i tepati. Pas će se ugledati na vas i ako ste vi uzbuđeni, onda će i on da se uzbudi, a zato može da se uspaniči mačka. Kada su životinje neko vreme bile zajedno, razdvojite ih. Nastavite da ih upoznajete nekoliko puta dnevno dok se ne naviknu jedna na drugu. Kada budu opušteni u međusobnom prisustvu, dozvolite im da se približe, neka pas bude na povocu, a mački dozovlite da ima pristup celom prostoru. Ukoliko pas pokuša da potrči ili vuče povodac, odvucite ga dalje od mačke. Tako će da nauči da ga vuča neće približiti nego odaljiti od mesta gde želi da bude. Mora da nauči da pristup mački mora da bude spor i opušten i dok god se tako ponaša, biće nagrađen. Lična zona mačaka je šira nego kod pasa i oni to moraju da poštuju. Ukoliko joj prilazi naglo, veće su šanse da će ga izgrebati. Mačka mora da odredi koliko će dozvoliti psu da joj se približi. 

Ne puštajte psa sa povoca dok niste sigurni da su opušteni jedno sa drugim. Ne žurite, jer greška može da ima tragične posledice. 

Upoznavanje šteneta i mačke 

Dozvolite mački da ima pristup celoj kući, a štene zatvorite u jednu sobu da ne bi napadalo mačku. Pomoći će ako mačka ima u vidu da je mali pas okupirao samo deo njene teritorije. Kada se mačka navikne na to da je u kući štene, možete početi sa upoznavanjem. Najgore što možete da uradite jeste da dozvolite energičnom i razigranom štenetu da juri mačku po kući, ono će to videti kao igru, ali mačka to može da protumači kao neprijateljsko ponašanje. 

Upoznavanje mačeta sa psom 

Počnite tako što će mače da bude u nosiljci. Ovo omogućava psu da bezbedno vidi mače. Neka pas bude na povocu i zatim počnite sa osnovnim procesom prethodno opisanim.

Napredovanje

I kada dva ljubimca postanu opušteni u međusobnom društvu, nastavite da ih posmatrate zbog potencijalnih nevolja. Posmatrajte ih tokom obroka i pokušajte da uočite znake agresije ili plašljivosti. 

Takođe, pošto se metodi igranja razlikuju (pas juri, mačka vreba), pobrinite se da ne dođe do pogrešne komunikacije. 

Obavezno pripremiite adekvatne modifikacije okruženja, pre nego što pas i mačka ostanu sami. Ovo uključuje penjalice, mesta za skrivanje. 

Ako tokom upoznavanja pas u bilo kom trenutku nagrne agresivno na mačku, onda oni nisu dobar par. Ukoliko niste sigurni da li će se situacija poboljšati, posavetujte se sa stručnjakom. 

Čak i kada ste sigurni da su se sprijateljili, nastavite da ih nadzirete da biste obezbedili sigurnost i mir. 

Izvor: zivotinje.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!