Home Info Ju es stil privremeno uveo četvorodnevnu radnu nedelju

Ju es stil privremeno uveo četvorodnevnu radnu nedelju

by redakcija

Kompanija  Ju es stil Srbija (U. S. S. Serbia) uvela je četvorodnevnu radnu nedelju, a zaposleni će  za neradan, peti dan, dobijati 60 odsto od zarade kao što se to činilo 2009. kada su bile uvedene ekonomske mere.

Predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji, Siniša Prelić, naveo je danas agenciji Beta da su zaposleni dobili "plan i raspored" korišćenja "plaćenog odsustva".

Prelevć je dodao da i sada razmišljaju u sindikatu "kao i 2009. godine"  da je bolje da 5.400 radnika kompanije budu jedan dan na plaćenom odsustvu nego da ostanu bez posla.

"I daj bože da ostane na tome, nego da se neka druga mera primenjuje" zaključio je predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata Siniša Prelević.

"Kako bi se prilagodila trenutnoj situaciji, kompanija Ju es stil donela je odluku da će većina zaposlenih u kompaniji imati jedan dan plaćenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od pune zarade" najavio je  u decembru 2011. agenciji Beta direktor za kontakt s medijima Nemanja Brković.  

Brković je dodao da će takva mera pomoći Kompaniji da smanji troškove na pravičan i razuman način i ublaži uticaj ekonomske krize na zaposlene i članove njihovih porodica.  

Brković je naglasio da je kompanija o merama obavestila Vladu Republike Srbije i reprezentativne sindikate kompanije.

O detaljima i pravilima primene ove mere zaposlene ćemo upoznati posredstvom naših kanala interne komunikacije.

On je istakao da je "trenutna ekonomska kriza značajno uticala na tržište čelika i na porudžbine kupaca".

U kompaniji je 2009. potpisan je aneks Kolektivnog ugovora koji se odnosio na 15 administracionih celina i one celine koje prate proizvodnju, a nisu proizvodne.

Aneksom koji su tada potpisali poslodavac i reprezentativni sindikati u kompaniji uređen je odnos poslodavca prema neproizvodnim radnicima koji su kasnije bili otpušteni uz otpremninu.

Visina otpremnine zavisila je od toga da li bi radnik ostvario pravo na penziju do kraja 2009.  ili 2010.

Otpremnina je tada bila250 evra  za svaku godinu staža radniku koji stiče uslov za penziju  u 2010. godini.

Kompanija je 2009. i pored uvođenja četvorodnevne radne nedelje otpustila oko 250 radnika prevashodno iz administracije.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!