Home Info Ju Es Stil Košice kreće punom parom

Ju Es Stil Košice kreće punom parom

by redakcija

Najveći poslodavac u istočnoj Slovačkoj, čeličana Ju Es Stil, posle kriznog režima kada je za jedan dan skraćena radna nedelja, od 1. februara kreće punom parom u normalnu proizvodnju, saopštio je predstavnik sindikata te fabrike Mikulaš Hintoš.

Ju Es Stil u Košicama zbog krize na tržištu bio je prinuđen da od početka januara skrati radnu nedelju sa pet dana na četiri, a za taj radni dan koji nisu odrađivali zaposleni su dobijali 60 odsto dnevne zarade.

Da se svih 13.000 zaposlenih vrati u sve smene pomoglo je prema procenama analitičara povećanje potražnje, a najverovatnije ambiciozni planovi slovačkih fabrika automobila.

"Stanje privrede se poboljšava. Malo jenjava nesigurnost koju je izazvala dužnička kriza. Preduzeća se sada manje plaše da investiraju. Redovni režim na koji se vraća Ju Es Stil može da ima veze i sa time da opet robu traže oni proizvođači koji su u vreme krize prestali da kupuju čelik i trošili su svoje rezerve", kazao je za današnji SME analitičar slovačke Tatra banke, Rihard Tot.

Veća potražnja za čelikom po oceni analitičara može da bude i rezultat ambicioznih planova fabrike Folksvagena u Bratislavi koja je zahvaljujući pro izvodnji dva nova mala štedljiva tražena modela odlučila da ove godine iskoristi ceo proizvodnji kapacitet od 400.000 automobila godišnje.

Pomoglo je verovatno i to što su slovački građevinari povećali tokom prošle godine svoje učešće na stranim tržištima i imaju sada više posla.

Predstavnici Ju Es Stila najavili su da će i dalje pažljivo pratiti kretanja na tržištu i sa njima uskladiti svoj proizvodni režim i planove.

 

Ju Es Stil Srbija je 9. januara skratio radnu nedelju, tako što većina zaposlenih u kompaniji ima jedan dan plaćenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od njihove pune zarade. Kako je tada objašnjeno, trenutna ekonomska kriza značajno je uticala na tržište čelika i na porudžbine kupaca. Odluka o sudbini smederevske čeličane očekuje se 31. januara, a Vlada Srbije formirala je u utorak radnu grupu za železaru.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!