Home Info „Ju-Es stil“ gasi obe peći u Smederevu?!

„Ju-Es stil“ gasi obe peći u Smederevu?!

by redakcija

Džon P. Surma, predsednik američke korporacije „Ju-Es stil“, saopštio je na konferenciji u Pitsburgu da je kompanija nezadovoljna lošim finansijskim rezultatima u Srbiji i da trenutno procenjuje mere koje bi mogle da se preduzmu radi poboljšanja situacije.

Njujorški analitičari industrije metala sa kojima se Surma sastao rešenje su videli u otpuštanju radnika, dok su pojedini savetovali stavljanje na „tihi hod“ i druge visoke peći, odnosno privremenu obustavu proizvodnje u Smederevu.
– Železara radi znatno ispod svojih kapaciteta na godišnjem nivou, što bi bilo oko 2,4 miliona tona. Nakon 1,9 miliona tona, koliko je proizvedeno 2006, proizvodnja je u 2009. pala na 1,2 miliona tona, a prošle godine iznosila je 1,4 miliona. Tokom drugog kvartala, jedna od dve visoke peći u pogonima u Smederevu je ugašena i očekuje se da neće biti u funkciji ni u ovom kvartalu – rekao je Surma, a prenosi list „Pittsburgh Post Gazettte“.
Čelnici „Ju-Es stila“ istakli su da su uložili milione u modernizaciju železare i obuku radnika, shodno zapadnim standardima, da izvoze iz Srbije robu u više od 60 zemalja, ali se loše ekonomske prilike odražavaju na poslovanje.

– Gvožđe i čelik su najveći izvozni proizvod Srbije, ali visoke cene sirovina Srbiju čine manje konkurentnom na globalnom tržištu. Stekao sam utisak da je gospodin Surma voljan da svojim firmama u Srbiji pruži još šansi, nadajući se oporavku privrede u regionu. „Ju-Es stil“ bi trebalo najpre da pokuša da smanji troškove otpuštanjem radnika u Smederevu i Šapcu – savetovao je Čarls Bredford, njujorški analitičar industrije metala.
Kompanija u Srbiji trenutno zapošljava 5.400 radnika, dok ih je 2005. bilo 8.500. Analitičar Džon C. Tumazos, , istakao je da „Ju-Es“ gubitke u trenutnim lošim uslovima može minimizovati ili otpuštanjem radnika ili privremenim gašenjem obe peći.

– Ne verujem da će trajno zatvoriti firme u Srbiji jer su tamo plate radnika daleko ispod nivoa ovde, imaju pristojnu opremu, blizu su velikim evropskim tržištima, a privreda je u razvoju – objašnjava Tumazos.

„Srbija nije mesto na kojem treba da budete“

Robert M. Hajden, direktor Pitsburškog centra za ruske i istočnoevropske studije, istakao je da je Srbija „zemlja negde na pola puta između Grčke i Italije, što nije mesto na kojem treba da budete u ovom trenutku“.

– Nisu u pitanju samo problemi Srbije, već celog regiona i „Ju-Es stil“ nije jedini koji se suočava sa problemom. Podsetimo, „Komeršal metals“ iz Irvinga u Teksasu najavio je da će tokom ovog meseca zatvoriti svoja postrojenja u Hrvatskoj, čime će bez posla ostati oko 1.000 ljudi – rekao je Hajden.

Visoka peć u „tihom hodu“

Predstavnici američke firme u Srbiji potvrdili su za „Alo!“ da se suočavaju sa brojnim problemima koji su posledica teške ekonomske situacije.
– Visoka peć „Ju-Es stila“ u Srbiji ostala je u režimu „tihog hoda“ i tokom trećeg kvartala 2011. godine. Nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju na tržištu i prilagođavamo našu proizvodnju, u skladu sa potrebama naših kupaca – poručili su iz te kompanije, ne precizirajući da li će i koje radikalne mere tim povodom preduzimati.

Izvor: Alo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!