Home InfoDruštvo Jelenina jedina šansa smo mi

Jelenina jedina šansa smo mi

by redakcija1

Jelena Veljković je pre 35 godina rođena u Smederevu, gde je odrastala i gde je, kako kaže, imala lepo detinjstvo, na momente prekidano lečenjima čestih urinarnih infekcija. Imala je 12 godina kada je na Institutu za majku i dete posle biopsije bubrega, PH nalaz ukazao da se radi o hereditarnom nefritisu.

Danas Jelena boluje od hronične bolesti bubrega petog stepena, a od maja 2022. godine uključena je u hronični program hemodijalize zbog razvoja terminalne bubrežne insuficijencije u sklopu hereditarnog nefritisa. Iako mlada, sada je u invalidskoj penziji jer zbog problema sa bubrezima, nije sposobna za rad.

Naš narod često kaže da jedna nesreća nikada ne ide sama, a Jelenu je život stavio na razne muke. Osim problema sa zdravljem, prošle godine se suočila i sa razvodom, a zbog činjenice da je na lečenju (na hemodijalizu ide tri puta nedeljno i posle terapija se ne oseća dobro), socijalni radnici i sud bili su mišljenja da ona trenutno nije u stanju da samostalno brine o svojoj deci.

“Morala da se preselim u Petrovac na Mlavi, kod majke. Deca su ostala u Smederevu sa ocem, zbog škole. Sve me je to jako pogodilo, ali trudim se da nastavim dalje, da ozdravim da bih što više vremena mogla sinovima da posvetim. Jer i oni pate, iako im je dobro sa ocem. Udala sam se mlada, sa 22 godine, starijeg sina rodila sam 2011, a mlađeg 2016. Sva sreća pa njih imam, jer da sam to odlagala, sada možda ne bih ni mogla da se ostvarim kao majka”- kaže Jelena.

Ipak, postoji šansa da njeni dečaci ponovo odrastaju uz majku i da ona još dugo bude sa njima, ali ta šansa košta. Reč je transplataciji bubrega, a pošto Jelena nema potencijalnog donora iz porodice, operacija se ne može obaviti u Srbiji.

Za operaciju u Turskoj joj je potrebno mnogo novca, čak sedam miliona dinara i sudeći prema dosadašnjim uplatama, obezbeđeno je tek oko 12%. Taj novac pokrio bi troškove transplatacije, puta i smeštaja u toku lečenja.

Jelena je u međuvremenu pronašla i devojku koja želi da joj pomogne, ali dok ne obezbedi sredstva vreme teče i njeno stanje se može pogoršati. Zato joj je hitno potrebna naša pomoć. Najmanje što svako može da uradi jeste slanje SMS poruke sa tekstom 1484 na broj 3030 (cena poruke je 200 dinara), a za sve one koji imaju i žele da daju više, otvoreni su dinarski i devizni računi.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!