Home Info Grupa građana Pokret za Smederevo, DS i SPS u vlasti

Grupa građana Pokret za Smederevo, DS i SPS u vlasti

redakcija

Jasna Avramović (53)  vođa grupe građana Pokreta za Smederevo (PZS) na  konstitutivnoj sednici Skupštine grada Smedereva danas je izabrana za gradonačelnika Smedereva.

Zamenik gradonačelnika  je Bojan Teofilović (DS), predsednik Skupštine je, kao i u prošlom mandatu, Branče Stojanović (SPS), zamenik predsednika Skupštine Bogoljub Spasojević (PZS).

Jasna Avramović je izborom 2004. bila  prva žena predsednik opštine Smederevo u istoriji tog grada. Naredne godine, 5. oktobra, Avramovićeva je uhapšena pod optužbom da je umešana u slučaj neregularnih penzija. Raspisan je referendum, posle kojeg je smenjena sa funkcije.

Posle izbora 2008. Avramovićeva postaje zamenik gradonačelnika. Izborom za gradonačelnika 2012. Jasna Avramović, uz Milutina Cvetkovića koji je kontinuirano bio predsednik opštine tri mandata, ima najuspešniju političku karijeru u gradu.

Jasna Avramović  nije se bavila politikom do marta 2004. kada je registrovala grupu građana Pokret za Smederevo i oktobra te godine izabrana je za postala predsednik opštine.

Od 43 poznata predsednika opštine Smederevo od 1458. do sada Jasna Avramović je prva žena na čelu opštine, šesti s doktorskom titulom, ali nije jedini predsednik opštine koji je hapšen.

Od 1941. do 1952. uhapšeno je pet prvih ljudi Smedereva: jednog su streljali partizani, jedan je streljan kao narodni neprijatelj,  troje je robijalo na Golom otoku. Od 1989. do 1992. Smederevo je imalo samo potpredsednika opštine.

Prvi pisani podatak o smederevskoj opštini je iz 1381. u povelji kneza Lazara manastiru Ravanica.

Drugi zapis o smederevskoj opštini je iz 1458. kada je njome upravljao veliki vojvoda Mihailo Anđelković, brat velikog vezira Mahmuda Anđelkovića.

Najduže je, bez prekida, bio predsednik Milutin Cvetković. Predsednik je bio 12 godina, u tri mandata, od 1967-1978.

Najkraće, tri dana, od 17. do 19. oktobra 1944. opštinom smederevskom rukovodio je geodet  Vladimir Marković. 

Marković je pred smrt uputio pismo tadašnjem predsedniku opštine Živoslavu Adamoviću ukazujući na dotle nepoznat podatak da je tri dana 1944. bio na čelu lokalne samouprave.

Smederevom je rukovodio dva meseca 1952,  inženjer Miroslav Stanković Babac. Stanković je izabran za predsednika opštine pošto je njegov prethodnik, Jerko Mihailović, nosilac Partizanske spomenice 1941. i dvostruki dobitnik ordena za hrabrost "uhapšen zbog špijunaže i podržavanja Rezolucije Informbiroa".

msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!