Home InfoKultura FOTO: Ruska umetnost obeležava 72 godine Muzeja u Smederevu

FOTO: Ruska umetnost obeležava 72 godine Muzeja u Smederevu

by Redakcija

Muzej u Smederevu obeležio je 72. godišnjicu postojanja. Ovim povodom priređena je izložba „Dela ruskih umetnika u Muzeju u Smederevu- slike i ikone od kraja 17. do sredine 20. veka“, autorke dr Snežane Cvetković, istoričarke umetnosti i savetnice Muzeja u Smederevu.

Izložba je nastala kao plod trogodišnjeg projekta „Ruska umetnost u smederevskom muzeju: konzervacija i restauracija slika i ikona“, koji je finansiralo Ministarstvo kulture. Projektom je bilo obuhvaćeno šesnaest dela. Paralelno, budžetskim sredstvima grada, izvršena je konzervacija i restauracija devet ikona. Ukupno je izloženo trideset i tri dela.

– Inicijalni cilj projekta, da se obnove i zaštite najugroženija dela ruskih umetnika, prerastao je u izložbenu postavku koja svedoči o rusko-srpskim umetničkim vezama, o delovanju ruskih umetnika u Smederevu, ulozi i značaju koji su imali u urbanom i kulturnom razvoju grada u periodu između svetskih ratova, ujedno svedočeći o formiranju muzejske zbirke, kao refleksnog odraza brojnih identiteta grada, navodi autorka dr Snežana Cvetković.
Važan deo izložbe čine dela ruskih slikara i ikonopisaca koja potiču iz privatne predratne kolekcije umetničkih dela Milana Jovanovića Stojimirovića.

Izložba će biti otvorena do 25. juna, a ulaz je slobodan.


SDCafe.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!