Home Info Filmski festival i u Smederevskoj tvrđavi

Filmski festival i u Smederevskoj tvrđavi

redakcija

Od iduće godine, sudeći po najavama iz ovdašnjeg Centra za kulturu, Smederevo će dobiti i filmski festival, i to onih filmova koji dolaze iz zemalja kroz koje protiče Dunav. Festival filmova podunavskih zemalja održavaće se baš na Dunavu – u Smederevskoj tvrđavi, najverovatnije tokom avgusta.

– Imamo dosta manifestacija i festivala, sledeće godine tom bogatom spisku dodajemo jedan veliki filmski festival. Imamo najlepši ambijent, najveću tvrđavu u Evropi, a imamo i odličnu saradnju sa ljudima koji su iz tog sveta. Dakle, svi elementi su tu – kaže Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo.

Dunav i kulturno povezivanje zemalja kroz koje protiče ova reka, atraktivna je tema koju EU rado finansira kroz brojne projekte i inicijative, a tome se nadaju i organizatori u Smederevu. Pogotovo jer je Srbija jedina zemlja na toku Dunava koja nema festival filmova iz tih zemalja.

– Koncept je prikazivanje filmova iz dunavskih zemalja i onih koje gravitiraju ka Dunavu. To ostaje prioritet, uz revijalni program koji će doneti aktuelne bioskopske hitove, kao i nagrađene filmove na drugim festivalima iz celog sveta. Ova ideja je velika stvar koja će se desiti Smederevu, i to će grad staviti na sam vrh sličnih događaja – rekao je Igor Stanković, direktor distributerske kuće „Megakom film“ .

Uvertira u ono što filmsku publiku Smedereva čeka narednog leta jeste revija filmova koja se održava u tvrđavi ovog vikenda. Letnja revija filmova je u neku ruku proba tehnike, ali i pokazatelj građanima Smedereva kako će to izgledati kada se filmski festival „useli“ u tvrđavu, dodao je Stanković, čija firma je obezbedila filmove za letnju filmsku reviju, baš kao i najsavremeniju opremu za njeno prikazivanje.

Remasterizovana verzija filma „Golgota Srbije“, sa digitalnog projektora na velikom platnu, biće prikazana u saradnji sa Kinotekom Srbije.

– Kinoteka retko prikazuje filmove van svojih sala tako da će ovo biti jedinstvena prilika da publika u Smederevu vidi ovaj film, vrlo značajan za istoriju naše filmske umetnosti – rekla je Ksenija Zelenović iz Kinoteke.

Projekcija „Golgote Srbije“ je besplatna, a posetioci će dobiti na poklon časopis „Jugoslovenska kinoteka“, koji izlazi mesečno, sa programom ove ustanove i značajne informacije iz sveta filma.

O.Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!