Home Info Farsa pod drevnim zidinama!

Farsa pod drevnim zidinama!

redakcija

Umesto "Tvrđava teatra" Smederevo će dobiti "Teatar u tvrđavi". To je odluka gradske uprave, u kojoj kažu da nemaju ništa protiv da "stari" festival nastavi da živi na istom mestu. A oni će, vele, organizovati, takođe među srednjovekovnim zidinama, drugu pozorišnu smotru, jeftiniju i sa novim konceptom.

Ambijentalni pozorišni festival "Tvrđava teatar" osnovao je, kao udruženje građana, Savet festivala 2009. godine, uz podršku Smedereva i Ministarstva kulture. Za kratko vreme postao je kulturni brend grada, dobio najbolje kritike publike i stručne javnosti ne samo u Srbiji, i sada je praktično ugašen, uskraćivanjem finansijske podrške. O ovoj odluci nisu obavešteni ni javnost, pa čak ni savet ovog festivala, koji je već napravio izbor predstava za ovogodišnju manifestaciju, planiranu za sledeći mesec.

Gradonačelnici Jasni Avramović smeta što je organizator "Tvrđava teatra" udruženje građana, kome je blokiran račun zbog duga od sedam miliona dinara.

– Doneli smo odluku da festival vratimo pod okrilje grada još pre dve godine, o čemu smo obavestili organizatore – kaže gradonačelnica. – Nismo mi ukinuli "Tvrđava teatar". Njima niko neće uskratiti pravo da i dalje organizuju stari festival. Ustupićemo im besplatno Mali grad. Ima prostora za oba festivala.

Gradonačelnica kaže da se savet "Tvrđava teatra" nije gradu ni obraćao za pomoć, a da će novi festival imati prihvatljivije troškove:

– "Teatar u tvrđavi", sa svim programima, koštaće manje od tri miliona dinara, a ranijih godina na "Tvrđava teatar" se trošilo i sedam puta više novca, od 18 do 24 miliona. Mi to kao grad ne možemo da izdržimo – tvrdi Avramovićeva.

Direktor "Tvrđava teatra" i smederevskog centra za kulturu, Bratislav Martić, nije želeo da komentariše praktično gušenje festivala, rečima da "on nije adresa za ta pitanja".

Za mnoge ovo nije iznenađenje jer su u poslednje dve godine nesuglasice oko "Tvrđava teatra" dobile politički ton. Označen je kao projekat bivšeg gradonačelnika i Demokratske stranke. 

Gradonačelnica, koja je lider naprednjaka u gradu na Dunavu, na sednici skupštine kritikovala je DS što je u vreme krize na ovaj "epohalni projekat", potrošeno 24 miliona dinara. Kada su demokrate smenjene sa vlasti, Avramovićeva je "zavrnula" budžet za "Tvrđava teatar". S druge strane, njoj su demokrate zamerile što je prošle godine 25 miliona otišlo za organizaciju "Smederevske jeseni".

Utisak je da je politika preko noći zbrisala, po mnogima, najbolju manifestaciju koju je Smederevo ikada imalo.

DREŠE KESU ZA ESTRADU

Iako organizacioni odbor "Smederevske jeseni", koja je 2013. godine prvi put trajala mesec dana, nije zvanično obelodanio koliko je potrošeno para, "Novosti" su posle upornih insistiranja saznale da je reč o sumi od 25,6 miliona dinara. Samo za muzički program je izdvojeno više od 10 miliona dinara. Najskuplji je bio Aca Lukas, čiji je koncert koštao dva miliona dinara, i Haris Džinović, koji je pevao za 1,2 miliona.

NAGRAĐEN "CVETOM"
"Tvrđava teatar" osnovan je kao odgovor na izraženu potrebu umetnika i publike u Srbiji za savremenim ambijentalnim predstavljanjem vrhunskih teatarskih postavki. Festival nudi i promociju turističkih izuzetnosti Smedereva i smederevske tvrđave kao idealnog prostora za prezentaciju visokih umetničkih dometa, reči su Branislave Liješević, umetničkog direktora festivala, koje je potvrdila i nagrada festivalu – "Turistički cvet".

VELIKI RAT I OPERA
Novi gradski festival "Teatar u tvrđavi" premijerno će biti održan od 6. do 11. jula pod nazivom "Kretanje". Biće posvećen obeležavanju 100. godišnjice Prvog svetskog rata, a na programu će se naći, osim pozorišnih predstava, mjuzikl i opera. Kako saznaju "Novosti", predsednik odbora novog festivala je dramski pisac Radoslav Lale Pavlović, inače donedavno savetnik za kulturu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

VIDA OGNjENOVIĆ, PREDSEDNICA SAVETA "TVRĐAVA" SE SELI U ČORTANOVCE

GRAD Smederevo nije ni mogao formalno da ukine ambijentalnoi pozorišni festival "Tvrđava teatar", jer ga nije osnovao, samo ga je podržao, kao i Ministarstvo kulture, smatra Vida Ognjenović, na čiju inicijativu se od pre šest godina pozorišne predstave igraju pod zidinama srednjovekovnog spomenika.

– Ove godine izostala je i podrška Ministarstva i grada Smedereva, koji je osnovao i podržao drugi festival – objašnjava rediteljka i pisac koja je i predsednica saveta "Tvrđava teatra". – Kako se onda to zove, ako ne ukidanje? Primedba da iza festivala stoji Demokratska stranka, zato što je u trenutku njegovog osnivanja gradonačelnik Smederava bio iz te stranke, je neumesna, jer je u pitanju umetnička, a ne stranačka institucija. Pre će biti da je osnivanje novog festivala, pored već postojećeg, stranački motivisano. Zameraju nam da smo dovodili inostrane predstave koje su bile skupe, a od početka je reč o međunarodnom festivalu, što je prihvaćeno kao koncept i godinama podržavano, pa je logično da takav program zahteva određena sredstva. Pa nije reč o kafanskoj muzici, već o predstavama vrhunskog umetničkog kvaliteta! Zahvaljujući dobroj saradnji sa festivalima u regionu uspevali smo i da smanjimo troškove za gostovanja nekih pozorišta iz inostranstva. Svi članovi saveta radili su besplatno.

Dugove su, kako nam je ispričala Vida Ognjenović, nameravali da delimično otplate od 3,5 miliona dinara koliko je prvobitno skupština Smedereva namenila ovom festivalu, a potom preusmerila na novoosnovanu smotru:

– U tome su nam izašla u susret i pozorišta koja su pristala da zbog ugleda "Tvrđava teatra" gostuju bez honorara, da im se samo izmire putni troškovi – kaže sagovornica. – Sa te četiri predstave – "Mirno mesto" Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Borisa Liješevića, Šilerova "Spletka i ljubav" Narodnog pozorišta iz Užica, u režiji Nemanje Rankovića, "Koštana" Narodnog pozorišta iz Subotice u režiji Andraša Urbana i "Park" rumunskog teatra "Maska" – festival će, ipak, biti održan od 7. do 10. jula, ali u Vili "Stanković" u Čortanovcima.

 

RADOSLAV LALE PAVLOVIĆ, PREDSEDNIK ODBORA – NISAM JA NIŠTA UKINUO!

PREMA rečima dramskog pisca Radoslava Laleta Pavlovića festival "Teatar u tvrđavi" je osnovao Grad Smederevo, odlukom Skupštine grada, a ne on.

– Problem festivala koji vode gospođe Ognjenović i Liješević je blokiran račun udruženja građana zbog duga od sedam miliona dinara – kaže Pavlović za "Novosti". 
– Koliko sam obavešten, festival koji vode pomenute gospođe postoji i gradska uprava Smedereva im nudi prostor Tvrđave besplatno. Festival koji organizuje grad Smederevo koštaće oko 3,5 miliona dinara, a festival udruženja građana je ranijih godina koštao sedam puta više. 

Verujem da je to pored blokade računa jedan od razloga zbog koga je gradska vlast napravila svoj festival i predala ga na upravljanje Centru za kulturu Smederevo. Dakle, festival koji vode gospođe Ognjenović i Liješević postoji i nije tačno da sam ga ja ukinuo.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!