Home Info Epidemija klostridijom

Epidemija klostridijom

by redakcija

Slučajevi zaraze bakterijom klostridijom zabeleženi su u Užicu, Leskovcu i Smederevu.
U nekim bolnicama Srbije vlada epidemija klostridije, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je potvrdila da su dva pacijenta u užičkoj bolnici umrla zbog infekcije tom bakterijom.

U ponedjeljak je na odeljenju ortopedije u bolnici u Užicu zabeležen još jedan novoinficirani slučaj zaraze, a Ministarstvo zdravlja je podnelo prekršajnu prijavu protiv Opšte bolnice u tom gradu, zbog nepoštivanja protivepidemijskih mera.

Ministarka Đukić-Dejanović kaže da su infekcije ovom bakterijom zabeležene i u bolnicama u Leskovcu i Smederevu.

Direktorka Opšte bolnice Užice dr. Jelena Raković-Radivojević izjavila je da je novoprimljena pacijentkinja, kao i dvoje ranije zaraženih, dobrog opšteg stanja, javio je Tanjug.

Komisija za unutrašnji nadzor

"Novoinficirana pacijentkinja je stara 86 godina i primljena je 6. maja, kao hitan slučaj. Ona je operisana 8. maja i dobrog je opšteg stanja", rekla je dr. Radivojević.

Napomenula je da Opšta bolnica u toku dana nije dobila zvaničan dopis iz Ministarstva zdravlja o prekšajnim prijavama zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera, uključujući zabranu prijema novih pacijenata, osim hitnih slučajeva, na odjeljenju ortopedije.

"Odgovorno tvrdim da od 24. aprila, od kada je proglašena epidemija bakterijom klostridijom, nije bilo prijema novih pacijenata koji nisu hitni slučajevi na odeljenju ortopedije", rekla je Tanjugu Raković-Radivojević.

Navela je da je u ponedjeljak, po nalogu Ministarstva zdravlja, na ortopedskom odjeljenju formirana Komisija za unutrašnji stručni nadzor.

"Ukoliko ta komisija ustanovi da neko od osoblja nije radio svoj posao po propisima, biće sankcionisan", dodala je.

Izvor: Al Jazeera

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!