Home Info Država potapa peć 1. septembra?

Država potapa peć 1. septembra?

redakcija

Sindikati Železare Smederevo zatražili su sastanak u Vladi Srbije naredne sedmice. Na plaćenim odmorima je oko 4.000 radnika, dok su ostali angažovani na remontima postrojenja, iščekujući ranije najavljeni početak proizvodnje s prvim danima septembra. Zvaničnih najava države da će potpaliti peći još nema.

Dok se iščekuje famozni 10. septembar, kada ističe više puta produžavan tender za izbor strateškog partnera za Železaru „Smederevo“, u sve tri smene radi oko 1.500 radnika, odnosno, svaki treći od ukupno 5.500 zaposlenih. Oko 4.000 radnika Železare „Smederevo“ je na plaćenim odsustvima, tj. primaju 60 odsto od zarade. Svima je zajednička neizvesnost oko sudbine fabrike i nalaženja stateškog partnera.

Čeličanu su do sada posetili predstavnci tri potencijalna investitora sa otkupljenim tenderskim dokumetima – ukrajinski „Donjeck-stil“, ruski „Ural majning end metalurdžik kompani, kao i „Junajted Pilsen“ iz Luksemburga.

REMONTUJU MAŠINE, SREĐUJU POGONE U FABRICI se privode kraju aktivnosti na popravkama i sređivanju pogona, tako da je na poslu oko 35 odsto radnika, dok su ostali na godišnjim odmorima, ili plaćenim odsustvima. Kako se aktivnosti na održavanju postrojenja budu smanjivale tako će se i broj zaposlenih na plaćenim odsustvima povećavati
– rečeno je „Novostima“ u Sektoru za odnose s javnošću Železare „Smederevo“ d.o.o.

– Ovde su boravile ruske, ukrajinske i kineske delegacije, ali nemamo zvaničnih informacija da li su to potencijalni partneri. Sindikati Železare „Smederevo“, posle razgovora sa poslovodstvom, zatražili su da se iduće sedmice održi sastanak sa radnom grupom za železaru u Vladi Srbije, i da od najodgovornijih ljudi čujemo zvanične informacije o tome, kao i planovima za pokretanje proizvodnje od 1.septembra, do kada smo postigli dogovor da stoji druga visoka peć – kaže Dragan Milovanović, predsedik ASNS Železare.

Druga visoka peć zaustavljena je 10. jula, uz blagoslov sindikata, uprkos njihovim prvobitnom oštrom protestu. Još tada je iz Vlade Srbije stigla najava da će odmah biti detaljno definisani uslovi i način i određena sredstva za pokretanje proizvodnje od 1. septembra.

Zasada, međutim, još nema zvaničnih informacijama hoće li se peći potpaliti za nedelju dana. Obe visoke peći stoje, a u toku su remonti postrojenja.

Odgovor na pitanje kada će se radnici vratiti na posao, u značajnoj meri povezan je sa aktivnostima na iznalaženju strateškog partnera. Tender je otvoren do 10. septembra.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!