Home InfoHronika Đoković posetio vrtić „Pčelica“ u Smederevu

Đoković posetio vrtić „Pčelica“ u Smederevu

redakcija

Nacionalni ambasador UNICEF-a Novak Đoković  posetio je vrtić "Pčelica" u Smederevu, družio se sa decom i upoznao sa radom predškolske ustanove koja je primer za inkluzivno predškolsko obrazovanje.
Najbolji teniser sveta ovom posetom praktično je započeo svoju ambasadorsku misiju koja će mu omogućiti da se aktivno bori za prava deteta i promoviše značaj obrazovanja u ranom detinjstvu.
"Imao sam sreću i privilegiju da imam dobar početak u životu i šansu da razvijam svoj talenat. Na žalost, ovakav početak života nemaju sva deca. Zato moramo da damo dodatnu pomoć i podršku onoj deci koja su rođena u siromaštvu ili na marginama društva kako bi ostvarila svoje snove", rekao je Đoković.
"Predškolski programi od suštinskog su značaja jer deci ovog uzrasta daju maksimalne mogućnosti za uspeh u kasnijem obrazovanju i pobedničku startnu poziciju", istakao je Đoković.
Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Lesli Miler kazala je da je izuzetna čast što je Đoković postao nacionalni ambasador UNICEF-a i što je izabrao da posebnu pažnju posveti obrazovanju u ranom detinjstvu.
Prema najnovijim istraživanjima u Srbiji, manje od polovine male dece pohađa neki predškolski program, a za najugroženije grupe procenat je još manji ispod 10 odsto.
UNICEF je u dogovoru sa Vladom Srbijom postavio obrazovanje dece kao jedan od ključnih programskih prioriteta za period do 2015. godine.
U planu je proširenje postojećih i razvijanje specijalizovanih programa za obrazovanje u ranom detinjstvu koji su inkluzivni za ugroženu i marginalizovanu decu, uspostavljanje standarda, jačanje podrške porodicama i mobilisanje lokalnih zajednica da daju prioritet ranoj inkluziji.
UNICEF je 29. avgusta ove godine imenovao Đokovića za nacionalnog ambasadora u Srbiji.

Izvor: Glas javnosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!