Home Info Danas se proslavlja Vaskrs

Danas se proslavlja Vaskrs

by redakcija

Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas proslavljaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Vaskrs ili Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. Njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. 

Po crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Postoji niz običaja, koji su vezani za današnji dan. Tako na primer, za Uskrs je poželjno ustati što ranije. Isto tako, ne bi trebalo zaspati pre ponoći. Kažu da ako za Uskrs legnete rano, bićete pospani sve do narednog Uskrsa. Običaji nalažu da bi se trebalo umiti vodom u kojoj su potopljeni dren, zdravac, bosiljak, kao i crveno vaskršnje jaje, a da bi deca bila crvena i zdrava tokom čitave godine, dotaknite ih crvenim jajetom.

Jedan od sastavnih Uskršnjih običaja jeste i tucanje jajima. Naime, gosti i domaćini tucaju se ofarbanim jajima, a pravila su jednostavna. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo. Ovo naročito predstavlja radost za decu.

Na Uskrs je najpre jedu kuvana jaja, posebno pripremana povodom ovog praznika. Takođe, gost se prvo daruje farbanim jajetom.

Sve do Spasovdana uobičajeni pozdrav je Hristos vaskrse! i Vaistinu vaskrse!
Pozdrav je uobičajen sve do Spasovdana.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!