Home InfoKultura Borba protiv vršnjačkog nasilja: PATOS izvodi mjuzikl, ulaz slobodan

Borba protiv vršnjačkog nasilja: PATOS izvodi mjuzikl, ulaz slobodan

by redakcija1

Pozorište PATOS u sredu 28. februara, obeležava „Dan roze majici“ (Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja) uz mjuzikl o virtuelnom nasilju „Priča iz sajber dvorišta“.

Čitav ansambl čine mladi izvođači, srednjoškolci, studenti, koji su prošle godine premijerno izveli mjuzikl Sanje Krsmanović Tasić (tekst i režija). Originalnu muziku Jugoslava Hadžića uživo na sceni izvodi orkestar Svetlost.

Mjuzikl u sredu izvode Jelena Ugrinić, Marko Đorđević, Sofia Branković, Natalija Jovanović, Mila Živković, Bojana Ristić, Anđelija Vemić, Tamara Branković, Julija Stojanović, Tijana Adamov, Milica Jeremić, Anđela Dojčinović, Sergej Čuljković, Ignjat Malenović, Nemanja Vračarić i Pavle Žarkić.

„Priča iz sajber dvorišta“ kroz songove i koreografije koje se uživo izvode, govore o devojčici Milici, njenom odrastanju, vršnjačkom, odnosno posebno virtuelnom nasilju (sajberbuling).

Mladi izvođači u pozorištu PATOS su kroz projekat Sajberbuling u prevodu (podrška fondacije Jelene Šantić) kroz radionice istraživali ovu temu.

Pored mjuzikla na sceni, snimljena su i dva spota za originalne pesme – „Reči od kamena“ i „U prašumi svetske mreže“.

Tako se, na potpuno drugačiji način, razigrano i raspevano promrdavaju temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi – poručuje PATOS.

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, širom sveta se obležava svake poslednje srede u februaru, a prozvan je i Danom ružičastih majica zbog jednog događaja iz 2007.

Dečak Čak Meknil iz Kanade se pojavio u školi u roze polo majici kako bi iskazao podršku majci oboleloj od karcinoma dojke. Zbog toga je pretrpeo vršnjačko nasilje.

Narednog dana, njegovi prijatelji kupili su pedeset takvih majica i podelili ih po školi. Deca su ih obukla u znak solidarnosti sa njim i tada je nastao Dan roze majica.

Mjuzikl je nastao i izvodi se uz podršku Centra za kulturu Smederevo, a ovo specijalno izvođenje povodom „Dana roze majica“ se održava u okviru programa Građanski talas Pokreta Tvrđava u cilju promovisanja aktivizma u zajednici.

Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je Slobodan. PATOS predlaže posetiocima da, oblačenjem roze garderobe, iskažu simboličnu podršku borbi protiv vršnjačkog virtuelnog nasilja.

Foto: Sofija Stojanović

Slične vesti

1 comment

Ja 27.02.2024 - 21:42

Ovo ce sigurno zaustaviti sistematski socioloski problem sa puno kompleksnih pitanja pod nazivom vrsnjacko nasilje.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!