Home InfoSport Besplatni treninzi atletike za decu od 4 do 18 godina

Besplatni treninzi atletike za decu od 4 do 18 godina

by redakcija1

Ovaj atletski klub postoji tri godine, (ranije SD Veki) a sada funkcioniše pod imenom SD Runners Smederevo. Nastao je iz želje naše proslavljene atletičarke Verice Đorđević da se ovaj sport populariše, ali pre svega zbog zdravlja i među najmlađima.

Većina klubova naplaćuje članarine, žele da se sport komercijalizuje, a mnogi talenti se nikada ne razviju zbog toga što nemaju šansu. Mi smo sada našli model kako da omogućimo da treninge za decu ne naplaćujemo. Tako da svi roditelji dece od 4 do 18 godina mogu da ih dovedu na treninge – kaže Aleksandar Marić, predsednik i sekretar kluba SD Runners.

Kako dodaje, rad sa decom traži poseban pristup. Nije poenta da oni budu forsirani, što brži i jači, da se iz njih izvlači maksimum jer tako se pre svega mogu povrediti. U ovom klubu sa njima trenira Verica, licencirana za rad sa decom (ali i starijima takođe).

Ja sam zadovoljna time kako se sada sve odvija, deca su zainteresovana, sve radimo kroz igru, razvijamo motoriku, radimo vežbe snage.

Ja sam prvih godina naplaćivala treninge, ali sada smo odlučili da bude drugačije, da unapredimo sport i sam razvoj dece. Znate i sami da su deca sada non stop u kući, uz kompjutere. Ja sam prva koja se i dan danas takmičim, ali njih ne želim prvenstveno da gledam na taj način.

Naravno, ko hoće da se takmiči spremaćemo se za to, ali najbitnije mi je da su deca zdrava, nasmejana, da se druže i da se posle toga i oni i roditelji osećaju bolje – objašnjava Verica.

Međutim, takođe je primetila da su roditelji ti koji neretko insistiraju na suprotnom pristupu. Tačnije, danas se sport više ne doživljava kao aktivnost u slobodno vreme, rekreativna, korisna za zdravlje i razvoj, već isključivo kao šansa za takmičenje.

A nisu svi, niti treba da budu takmičari, ali to što ne osvajaju nagrade ne znači da ne treba da se bave sportom.  

Ima roditelja koji razumeju šta je najvažnije, ali i onih koji prvenstveno žele da se deca takmiče. Samo je fokus na tome, pa i ako dete ima ravna stopala ili krivu kičmu, njima je bitno samo da se ono takmiči, da ima medalju.

Koje god takmičenje, bilo da je to obična ulična trka u Požarevcu ili neko prvenstvo u Beogradu. Dakle, samo da se uzme medalja. Žao mi je zbog toga jer se ne gleda ta, najvažnija strana – da deca budu zdrava, da se bave nečim što je dobro za njihov razvoj – napominje naša sagovornica.  

Na njihovim treninzima sada je postalo uobičajeno i da se posle rada, druženje nastavlja uz igre nekada neizostavne među decom – šuge, između dve vatre, ide maca oko tebe.

Danas ih deca retko igraju jer se mahom ni ne druže kao ranije generacije napolju i „na ulici“, pa se i roditelji posle treninga priključuju zabavi.

Treninzi su od 18 i 30 utorkom, četvrtkom i subotom, sa lepim vremenom se iz sale „sele“ u tvrđavu, na atletsku stazu. Sve detalje zainteresovani mogu da saznaju preko društvenih mreža (Instagram profil sdrunnners).

Klub okuplja oko 40 članova raznih godina, a što se tiče starije ekipe, član kluba je i Boris Gujaničić koji prvog maja kreće put Ostroga.

SD Runners Smederevo je sada registrovan klub, član Saveza pa će u narednom periodu učestvovati na raznim sportskim događajima i takmičenjima.

Inače, Verica Đorđević je jedna od najuspešnijih atletičarki čiju je sportsku karijeru posebno obeležila 2019. godina kada je osvojila šest državnih medalja. Tada je tračala ultramaraton i za šest sati prešla 68,5 kilometara.

Foto: SD Runners / SCafe.rs

 

Slične vesti

2 comments

Saša 01.05.2024 - 10:28

koji je puni naziv kluba?

Reply
Zmaj 10.05.2024 - 11:35

Čestitke za novi koncept i puno uspeha nadalje. Ali ime ste mogli bolje da izaberete. Čemu engleština?
AK Smederevac, AK Smederevka, AK Jezava, AK Polet, AK Mladost, …

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!