Home Info Beograd branjen u Smederevu

Beograd branjen u Smederevu

redakcija

Smederevo je oslobođeno  u Drugom svetskom ratu 16. oktobra 1944. godine. Ove godine nije bilo obeležavanja godišnjice ovog velikog datuma, a vojna parada u Beogradu  i dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina zasenile su istorijsku činjenicu da je odbrana Beograda počela baš u našem gradu.

Poseta predsednika Putina povodom obeležavanja 70.godišnjice oslobođenja Beograda, pala je na dan kada je počeo jedan od, strateški najvažnijih proboja. 

Prema istoričarima, operacije za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu započele su upravo borbama sa grad Smederevo u oktobru 1944. godine i bile su rezultat furioznog napredovanja sovjetske Crvene armije iz pravca Rumunije i Bugarske, kao i napredovanja partizanskih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) u Srbiji.
Borbe za oslobođenje Smedereva vođene su od 14. do 16. oktobra 1944. U prvim satima 16. oktobra, pod velom noći, izvršen je desant sovjetskih trupa koje su dejstvovale u okviru Dunavske flote. 
Šest oklopnih čamaca se, bez obzira na jaku artiljerijsku vatru neprijatelja, iskrcalo na obalu, na kilometar severno od Smedereva. Iskrcane jedinice uspele su da se učvrste na obali i preseku regionalni put, onemogućivši povlačenje neprijatelja. U toku dana su sovjetske jedinice uspele da odbiju nekoliko protivnapada nemačkih snaga. Sovjetski vojnici su, uz pomoć delova 5. divizije NOVJ, u predvečerje 16. oktobra primorali gradski nemački garnizon na kapitulaciju. Sloboda je stigla u Smederevo.

Iako je ovaj 16. oktobar protekao bez većih manifestacija u znak sećanja na dan kada je naš grad konačnuo osvanuo slobodan,  žrtve koje su pale za slobodu Smedereva, ali i Beograda takođe  zaslužuju  sećanje,  veliki naklon i pominjanje.

Hvala i neka im je večna slava. 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!