Home Info Američka „Esmark stil grupa“ mogući partner Železare

Američka „Esmark stil grupa“ mogući partner Železare

redakcija

Železara Smederevo mogla bi uskoro da dobije strateškog partnera i oživi proizvodnju, s obzirom na zainteresovanost američke kompanije "Esmark stil grupe", ali će o tome konačnu reč dati Vlada Srbije.

Izvršni direktor Železare Smederevo zadužen za finansije Bojan Bojković je rekao Tanjugu da postoji interesovanje američke "Esmark stil grupe" i da njeni predstavnici u železari već prikupljaju podatke o fabrici.
 
Ti podaci će se koristiti za izradu tzv. dju dilidžens (due dilligence) studije.
Bojković je kazao da će sve zavisiti od Vlade Srbije, koja će odlučivati i voditi pregovore o tome da li će eventualno doći do prodaje ili zakupa.
 
"Esmark stil grupa" je ćerka firma američke "Esmark" korporacije iz Čikaga.
Pojedini beogradski mediji su ranije pisali da je "Esmark stil grupa" najozbiljniji partner Železare Smederevo i da će model saradnje sa državom kao vlasnikom biti poznat do kraja meseca.

Delegaciju američke kompanije u Železari, kako navode, predvodi Mark Veland, koji je bio jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju "Ju Es stila Srbija", dok je na celu te kompanije u Smederevu bio Tomas Keli.

Takođe, prema tim nezvaničnim informacijama, za preuzimanje smederevske železare zainteresovanost su pokazali i britansko-austrijski fond Vestvud i ruski "Ural vagon zavod".
 
Vlada Srbije je 8. maja obrazovala radnu grupu za vodjenje razgovora sa potencijalnim strateškim partnerima za Železaru Smederevo.
 
Zadatak Radne grupe je da obavi potrebne razgovore sa svim potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u železaru i o tome da obavesti vladu, a predsednik radne grupe je ministar privrede Dušan Vujović.
 
Članovi radne grupe su i šef kabineta predsednika vlade Ivica Kojić, pomoćnik ministra finansija Nenad Mijailović i šef kabineta ministra finansija Boris Dragović.

Smederevska Železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za jedan dolar.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!