Home Info 30. Nušićevi dani

30. Nušićevi dani

by redakcija

Tradicionalni festival Nušićevi dani počinje u Smederevu u četvrtak 11. aprila. Program je kao i prethodnih godina podeljen u nekoliko celina. Publika će najpre u okviru programa pod nazivom “U susret Nušićevim danima” moći da pogleda predstave Gradskog pozorišta “Abrašević” iz Valjeva, satirični kabare Brane Crnčevića “Kafanica, sudnica, ludnica”, a najmlađa publika “Kapetana Džona Piplfoksa” Duška Radovića u izvođenju smederevskog PATOS-a. Ovaj deo programa upotpuniće dvodnevno izvođenje monodrame Dragoslava Mihailovića “Lilika” Akademskog pozorišta “Promena” iz Novog Sada. Ovo je diplomska predstava smederevke Maje Nikolić, koja je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

 
Program Svečanog otvaranja u ponedeljak 15. aprila počeće tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću ispred Centra za kulturu, a zatim će u Galeriji Centra biti otvorena izložba kolaža “Žanka Stokić” autora Verice Milošević. Na velikoj sceni Centra za kulturu, istoga dana u 20 sati, 30. “Nušićeve dane” otvoriće dr Jasna Avramović, gradonačelnik Smedereva. Posle toga, sledi Kabare Ljiljane Stjepanović, koja je bila dvadeseti dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru, 2009. godine.
 
U predfestivalskom programu od 16. do 18. aprila biće prikazane tri predstave amaterskih pozorišta iz Malog Crnića, Krnjeva i Rače Kragujevačke, a na repertoaru su Kovačevića “Urnebesna tragedija”, “Ljubav na seoski način” Dušana Savkovića i uvek aktuelna Nušićeva “Gospođa ministarka”. Dramska sekcija Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad “Živimo zajedno” iz Beograda izvešće Nušićevu jednočinku “Analfabeta”. Za dečiju publiku “Pan teatar” iz Beograda izvešće popularnu bajku italijanskog pisca Karla Kolodija “Pinokio” u adaptaciji i režiji Miodraga Milovanova. I u ovoj predstavi jednu od glavnih uloga tumači još jedna glumica iz Smedereva Danijela Stojković.
 
Festivalski program počinje 19. aprila i svečano će ga otvoriti dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, a nakon toga će ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Begrada izvesti prvu od sedam predstava u glavnom programu, Nušićevo “Sumnjivo lice”. U konkurenciji za festivalske nagrade po oceni stručnog žirija i publike naći će se još i Nušićev “Svet” Narodnog pozorišta iz Niša, “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića u produkciji Agencija “Impresario” i “Kolona” iz Beograda u saradnji sa Zvezdara teatrom, Nušićev “Narodni poslanik” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, Nušićev “Pokojnik” u produkciji FDU i Teatra “Bojan Stupica” JDP-a, zatim “Sokin i Bosina” dr Milice Konstantinović, u produkciji agencije “Ave Serbia” i Zvezdara teatra i Hubačeva “Otmica i vaznesenje Julijane K” u izvođenju Šabačkog pozorišta. 
 
U žiriju za izbor najbolje predstave ove godine su: Zlata Numanagić, dramska umetnica (predsednik), Andrija Đukić, redovan profesor Fakulteta dramskih umetnosti, pozorišni i tv reditelj (član) i Dragoslav Bata Mandić, profesor književnosti (član). Sve festivalske nagrade, uključujući i one čije su dobitnici već poznati, biće uručene poslednjeg festivalskog dana, u petak 26. aprila, a veče će biti upotpunjeno programom Gorice Popović, ovogodišnje dobitnice Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru. 
 
Osdim izbora najbolje predstave po oceni publike, i ove godine, svake večeri publika će birati i glumca koji je na nju ostavio najjači utisak. Uručivanje plakete za glumačko ostvarenje večeri održavaće se neposredno po završetku predstave u ambijentu koji evocira život Nušićeve omiljene kafane “Dardaneli”, koja je postavljena u holu Centra za kulturu. U istom prostoru i ove godine u okviru pozorišnog festivala “Nušićevi dani” održaće se nekoliko prigodnih pratećih programa. Neki od tih programa već postaju tradicija, poput predstavljanja dobitnika nagrade “Branislav Nušić” na Konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije za najbolji tekst i Susreti cincarskih društava koji nam ove godine u posetu dovode goste iz Rumunije. Predstavljanje knjige aforizama “Džepni kalendar”, autora Ranka Guzine, u izdanju „Večernjih novosti“ takođe je jedan od pratećih programa ovogodišnje manifestacije.
 
Predfestivalski programi festivala su besplatni. Cena ulaznice za dečiju predstavu je 100 dinara. Cena ulaznice za kabaretske predstave je 300 dinara. Cena ulaznice za predstave u festivalskom programu je 500 dinara.
 
Komplet ulaznica za predstave u festivalskom programu je 2.800 dinara. Preduzećima i školama, na pojedinačnu cenu ulaznice, organizator odobrava popust od 20% za organizovanu posetu (više od 30 ulaznica) za kabaretske i predstave u festivalskom programu.
 
Organizator festivala je Centar za kulturu Smederevo. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo. Sponzori festivala su: Erste Banka, Telekom Srbija a.d, Fruvita, Tomi trade d.o.o. Smederevo, Planinka d.o.o Smederevo, Rakić LTD Smederevo, Pekara „Stari grad“ Smederevo, Podrum „Janko“ Smederevo, „Ilić“ Vodanj, Komeks Smederevo i Cvećara „Iris“ Smederevo. Generalni medijski pokrovitelj je JP Televizija Smederevo. Medijski sponzori su: Televizija „Jerina“ Smederevo, Radio televizija Smederevo, Radio „Luks“ Smederevo, Radio „Bus“ Kovin, Regionalni Radio Požarevac, Naš Glas, Naše novine, internet portali SD Kafe i Semendria. Medijska podrška: RTS – TV Centar Smederevo.
 
 
 
Jelena Zlatanović
PR festivala „Nušićevi dani“

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!