Home InfoHronika 13.000 petardi oduzeto u Smederevu

13.000 petardi oduzeto u Smederevu

by redakcija

Povodom predstojećih praznika, policija je upozorila da osim uznemiravanja građana, nestručnim i neopreznim rukovanjem pirotehničkim sredstavima, može doći do neželjenih posledica, težeg ili lakšeg samopovređivanja ili povređivanja drugih lica.

Roditeljima se sugeriše da ukažu deci na moguće posledice koje prete pri korišćenju petardi, kao što su opekotine i razderotine, a neretko i ozbiljne povrede lica, delova šake, gubitak prstiju i slično.

Smederevska policija sprovodiće i dalje akcije kontrole prometa pirotehničkih sredstava van za to predviđenih objekata (prodavnica oružja).

Policija je upozorila da će se u svim slučajevima, kada se utvrdi da prodaju vrše osobe koje za to nemaju odobrenje, pored oduzimanja pirotehničkih sredstava, podnositi i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, na osnovu Zakona o prometu eksplozivnih materija.

Takođe se podseća da je za neovlašćeno korišćenje pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja, ukoliko se remeti javni red i mir ili se ugrožava bezbednost građana, predviđena novčana kazna do 20.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

Za neovlašćeno organizovanje bakljade ili vatrometa zaprećena je novčana kazna za fizičko lice do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana, odnosno za pravno lice 800.000 dinara, a odgovorno lice 30.000 dinara.

Ukoliko maloletnik učini navedene prekršaje, roditelj ili staratelj kazniće se novčanom kaznom do 30.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Uz čestitke povodom nastupajućih praznika, Policijska uprava u Smederevu apeluje na sve građane da se uzdrže od upotrebe petardi i ostalih pirotehničkih sredstava.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!