Home Zanimljivosti Zašto vas komarci toliko vole?

Zašto vas komarci toliko vole?

by redakcija

Komarci su veoma izbirljiva stvorenja; zato i ne čudi što neke ljude kao da ne vide, a druge ostavljaju prekrivene ubodima.

 

Istina je da niko nije imun. Pre više od 30 godina naučnici su otkrili da je ugljen-dioksid koji izdišemo jedan od glavnih "tragova" po kojima nas komarci prate. Oni lete ka višoj koncentraciji CO2, dakle, prema grupama ljudi, a zatim koriste vid i čulo mirisa kako bi odabrali metu. 

Zašto su neki ostaju pošteđeni, a drugi provode i po nekoliko dana češući se, još se ne zna sa sigurnošću, ali su u više studija otkriveni neki "mamci" koji vas čine pokretnim magnetom za komarce.

Visoki ste
Pošto ste visoki, proizvodite više ugljen-dioksida i više telesne toplote, koji su prirodno privlačni komarcima. Odrasli u grupi zato obično dobijaju više uboda od dece, a muškarci više od žena.

Redovno vežbate
Tokom vežbanja telo proizvodi hemikaliju mlečnu kiselinu koja se otpušta kroz znojne žlezde na koži. Jedna nemačka studija potvrdila je da mlečna kiselina privlači komarce.

Noge vam neprijatno mirišu
Jedna studija objavljena u žurnalu Plos One pokazala je da su osobe na čijim stopalima živi više bakterija privlačnije komarcima. Ista bakterija nalazi se i u limburškom siru, a zbog njene efikasnosti u privlačenju komaraca, naučnici koriste sir kako bi ih uhvatili u zamke.

Nosite parfem
Komarci sisaju nektar iz cveća, pa ih privlače svi cvetni mirisi.

Imate genetsku predispoziciju
Studija objavljena u žurnalu "Infections, Genetics, and Evolution" pokazala je da osobe sa određenim HLA genom imaju veće šanse da budu privlačne komarcima.

Pijete pivo
Samo jedna mala flaša piva dovoljna je da vas učini mamcem za komarce. To je otkrila studija objavljena u "Journal of the American Mosquito Association", ali još nije utvrđeno zašto.

Imate nultu krvnu grupu
Nekoliko studija, uključujući i nedavnu objavljenu u žurnalu "Eksperimentalna parazitologija" pokazalo je da osobe s nultom krvnom grupom imaju veće šanse da postanu "večera" za komarce. Međutim, neki stručnjaci smatraju da je za takve rezultate odgovorno pogrešno praćenje statističkih podataka.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!