Home ZanimljivostiNauka Zagrlite nekog, jer danas je Međunarodni dan zagrljaja

Zagrlite nekog, jer danas je Međunarodni dan zagrljaja

by redakcija

Obeležava se od 21. januara 1987. godine kada je uspostavljen u SAD, a s vremenom se proširilo i na ostatak sveta.Svrha proslave ovog dana jeste da pomogne ljudima da izraze emocije u javnosti a trebalo bi da ga proslavite tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite.

 

Grljenje je toliko važno da su naučnici na Univerzitetu Majami 1992. osnovali Institut za istraživanje dodira. U nedavnom istraživanju agresije, proučavano je 17 adolescenata i primećeno je da tinejdžeri koje su masirali imaju manji osećaj teskobe i manje su neprijateljski raspoloženi. I njihovi roditelji su primetili kako su manje agresivni.

Iako je ovo istraživanje malo, ipak dokazuje koliko je dodir važan, u ovom slučaju u terapeutske svrhe i ima uticaj na ponašanje.

Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti i jača povezanost sa osobom koju grlimo. Osim toga, povećava nivo hormona oksitocina važnog za povezanost i serotonina za sreću, a smanjuje nivo kortizola i uklanja stres. Zagrljaj je dobar i za naš imunitet, jer stimuliše žlezdu koja podstiče proizvodnju belih krvnih ćelija.

Opušta mišiće u telu i ublažava bol, a najbolje je što je potpuno besplatan.

Dakle, zagljaj ima jako pozitivan efekat na psihičko i fizičko zdravlje. Čak i nakon najtežeg dana, zagrljaj će vam sigurno pomoći. Međunarodni dan zagrljaja proglasio je još 1986. godine Kevin Zabornei, koga na zvaničnoj stranici Dana zagrljaja nazivaju i ambasadorom zagrljaja.

"Osam zagrljaja dnevno treba nam kako bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali", rekla je Virginia Satir (psihološkinja iz Amerike).

Izvor: novi magazin

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!