Info Servisne informacije
20.01.2017.

Velika santa leda se otkačila kod Grocke i preti Smederevu

1 sdcafe.rs

Veća santa leda se danas odvojila od ledenog čepa kod Gročanske ade i Dunavom krenula ka Smederevu, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upozorilo je vlasnike plovnih objekata da preduzmu mere predostrožnosti. Međutim, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je da se santa nakon nekoliko sati dostra smanjila.

On je ponovio da vlasnici plovnih objekata za svaki slučaj treba da preduzmu mere predostrožnosti.

- Santa se dosta okrunila, led nije mnogo debeo i ne bi trebalo da prouzrokuje veće probleme - rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da se santa leda trenutno nalazi između Grocke i Smedereva i da je njena širina oko 20 metara.

Dok je domaći ledolomac "Greben" oko 12 sati danas probijao ledeni čep kod gročanske ade, koji je dug tri do četiri kilometara, otkačila se santa leda i krenula nizvodno.

Kovačević je tada rekao da "apeluje na sve građane i vlasnike splavova brodova, luka i terminala da hitno podignu nivo pažnje kako bi se pripremili za eventualne neželjene efekte dolaska sante".

- Svi moraju u Smederevu da budu u pripravnosti zbog te sante koja se otklačila. Greben nije mogao da se vrati po nju, jer je bio usred čepa. Nije toliko dramatična situacija, ali treba preduzeti mere predostrožnosti - naglasio je pomoćnik ministra.

"Greben" se vratio da "brani" Smederevo

Posle najave da postoji opasnost od santi leda, koje su se otkačile nakon razbijanja ledne mase kod Grocke i koje bi mogle da ugroze plovila na vezovima, ledolomac „Greben“ se vratio. On će u Smederevu patrolirati do kraja dana i razbijati led koji plutajući stiže nizvodno, tu će i prenoćiti za slučaj da i sutra zatreba.

Na obali su se okupili i vlasnici čamaca i splavova, ali za sada se iz pravca Grocke nije pojavila nikakva znatnija količina leda, a svi se uzdaju da će, ako se tako nešto i desi, „Greben“ tu odigrati svoju ulogu.

"Na nogama" i Novi Sad

Iz "Voda Vojvodine" danas su saopštili da je prvi led iz daljske krivine stigao jutros do Novog Sada.

- Reč je o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova. U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći lodolomac, odlomi veća ledena santa, još od jutros kod Novog Sad dežura potiskivač „Sloga“ koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno - navode u „Vodama Vojvodine“.

Kako kažu, od jutros je u pripravnosti još jedan potiskivač, koji je usidren u Novom Sadu nizvodno od Žeželjevog mosta.

- Taj potiskivač će reagovati samo u slučaju da nam Dunavom stignu toliko velike sante, koje se mogu zaglaviti između stubova nekog od tri mosta, a „Sloga“ ih ne bude mogla propustiti.

Kako bi se pravovremeno moglo reagovati na potencijalna zagušenja, na svim kritičnim tačkama  od daljske krivine do Novog Sada nalaze se osmatrači JVP „Vode Vojvodine“, koji dežurnim timovima javljaju kakvo je stanje na terenu- navodi u ovom preduzeću.

 

Tanjug , M. S. , M. Đ.

Izvor: Tanjug

Komentari

Missing
Plavi+
25.01.2017.
Bravo za ...ne spašavajte nas... ! Tačno je da nam ova "napredna" Vlast pravi "katastrofične situacije", jer tako može bezbrižno da vlada, upravlja i zaluđuje narod ! Ima zapisan podatak da je u Smederevu 9. februara 2012. godine bilo --20 C stepeni, i da se Dunav skroz zaledio ! i NIJE BILO OVAKVE FRKE ! Helikopter je doturio hranu ljudima na barži, a "Greben" je razdrobio led u Dunavu !
Plusic 5 Minusic 0
Missing
ne spašavajte nas više ne mož' se podnese
20.01.2017.
izmišljene katastrofične situacije za zaluđivanje širokih narodnih masa, kao da nije bilo i mnogo jačih zima i mnogo većeg leda na Dunavu. E, a zašto najnaprednija u Europi Srbija nema ledolomce - to bih ja pitao napredne "spasioce".
Plusic 11 Minusic 3
Dodaj komentar
368fca1636f54f40c80634a6df294513
Info Servisne informacije
25.08.2019.
Obaveštavamo sve učesnike u plovidbi i zainteresovanu javnost da je na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda ugrožena bezbednost plovidbe za uzvodne i nizvodne brodove, zbo...
58b3754ca3e4d908f8dce6c890bd2e8e
Info Servisne informacije
26.07.2019.
Organizacioni odbor 132. Turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen 2019“ je na sednici doneo odluku da se ove godine manifestacija održi u periodu od 6. do 8. septembra 2019. g...
8f6668307e1c6841676166bc58f325bc
Info Servisne informacije
15.12.2018.
Usnulo Smederevo i prvi pravi sneg u ovogodišnjoj zimi.  Malo smo prošetali po prvom snegu i zabeležili neke detalje.  ...
15694d85105d46a21bd9ac9b36d24a13
Info Servisne informacije
19.10.2018.
JKP VODOVOD SMEDEREVO obaveštava svoje korisnike distribucionog sistema da će u subotu 20.10.2018. , zbog remonta trafostanice u Šalinačkoj ulici od strane EPS DISTRIBUCIJE bez vode osta...
1 sdcafe.rs
Info Servisne informacije
03.08.2018.
Zbog obilnih padavina 1.avgusta u večernjim časovima urušio se nedavno sanirani Smederevski puti zbog čega je saobraćaj između Beograda i Smedereva u zastoju. Vozila se preusmeravaju ka Bega...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 683
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300