Home Info Uzbunjivač javnosti na udaru vlasti

Uzbunjivač javnosti na udaru vlasti

by redakcija

Inspektor Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Vladan Cvetković, kome je dodeljen status “uzbunjivača javnosti” pošto je podneo krivične prijave zbog sumnji da ja vlast u Smederevu, uz podršku pojedinaca iz državnih instistucija, omogućila protivzakonitu izgradnju skladišta gasa, tvrdi da njegova supruga, inače zaposlena u Gradskoj upravi, trpi posledice njegovih postupaka. Ona je nedavno smenjena sa mesta sekretara Gradskog veća, a pošto je jedno vreme bila neraspoređena, dobila je rešenje kojim je prebačena u Sektor dečije zaštite.

– Na dan kada je moj identitet, kao uzbunjivača javnosti otkriven u jednom tabloidu, sprovedena je “odmazda” prema mojoj supruzi. Gradsko veće razrešilo je dužnosti sekretara Gradskog veća, iako takva odluka spada u nadležnost načelnika Gradske uprave, a potom je raspoređena na drugo radno mesto. To je određeni vid pritiska i mobinga – tvrdi Vladan Cvetković.

Cvetković sumnja da se iza svega krije osveta zbog ukazivanja na zloupotrebe oko izgradnje skladišta TNG-a beogradske firme “Petrol LPG”, o čemu su Smederevske novine ranije pisale.

U Gradskoj upravi, međutim, kažu da je Cvetkovićeva supruga ranije tražila da je razreše dužnosti, kao i da je tražena njena odgovornost nakon greške u materijalu za poslednju sednicu Skupštine grada. Navode da smena nema veze sa postupcima njenog muža. To je, smatra Cvetković, pokušaj prikrivanja istine.

– Predsednik Skupštine grada insistirao je na odgovornosti u vezi slučajno učinjene greške, te je pod pritiskom moja supruga podnela zahtev za premeštaj na drugo radno mesto – kaže on.
Prema saznanjima Smederevskih, Cvetkovićeva supruga već duže vreme izložena je brojnim pritiscima, a “najzaslužnija” za njen “premeštaj” je gradonačelnica Jasna Avramović.

-Iako u javnosti nije obelodanjeno ko stoji iza krivičnih prijava podnetih zbog nelegalne izgradnje skladišta gasa, svi su znali o kome je reč. Od tada je počeo “progon” Cvetkovićeve supruge. Kada se u skupštinskom materijalu pojavila greška koja je otkrivena tokom sednice, to je bio idealan povod da se ona proglasi glavnim krivcem. Ona više nije mogla da izdrži takav pritisak i tražila je da je prebace na drugoradno mesto. Gradonačelnica je čak zahtevala da Cvetkovićeva supruga bude preraspoređena u neku od mesnih kancelarija, ali, to ipak nije učinjeno – tvrdi naš izvor iz Gradske uprave.

Vladan Cvetković, inspektor Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, dobio je status uzbunjivača javnosti nakon što je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića, gradonačelnice Jasne Avramović i još sedam lica zbog sumnje u zloupotrebe u vezi sa gradnjom skladišta tečnog naftnog gasa u Smederevu. U prijavi se navodi da je tadašnji ministar Velimir Ilić prekrišio zakon jer nije doneo rešenje o predlogu zabrane primene planskog dokumenta, kako je od njega tražila Urbanistička inspekcija ovog ministarstva. Inspektori su utvrdili da PDR za lokaciju na kojoj je izgrađeno skladište gasa nije donet u skladu sa zakonom i sa Generalnim urbanističkim planom Smedereva.

Protiv gradonačelnice Jasne Avramović i drugih nadležnih organa lokalne administracije Cvetković je podneo krivičnu prijavu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu. Predistražni postupak, koji traje više od pola godine, još uvek nije okončan.

Jelena Vasiljević

Izvor: Smederevske novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!