Home Zanimljivosti Svetski dan borbe protiv raka jajnika

Svetski dan borbe protiv raka jajnika

by redakcija

Prvi put u Srbiji se danas – 8. maja obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na ovaj najsmrtonosniji ginekološki kancer i da se prenese poruka svim ženama da je redovan pregled najbolja zaštita.

Svake godine u svetu se registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140 000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću, dok u Srbiji od raka jajnika godišnje oboli 800 žena, a 450 umre. 

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka jajnika u Srbiji organizuju Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Udruženje za ginekološku onkologiju Srbije "UGOS" uz podršku Ministarstvo zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i brojnih ličnosti iz javnog života. 

Na konferenciji za medije koja se organizuje tim povodom u Ustanovi kulture Vuk Karadžić u 11 sati, govoriće državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Simo Vuković,direktorka sektora za zdravstvenu zaštitu RFZO dr Danica Salaški. 

Govoriće i predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije i načelnik Poliklinike GAK "Narodni front" dr Vladimir Pažin, medikalni onkolog i pomoćnik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Suzana Vasović, članica Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori" Zorica Velicki, kao i glumica Gorica Popović.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!