Zanimljivosti Tehnologija Društvo
29.10.2013.

Srbija i položaj žena u IT industriji

123992d64f39c7436f14eb20a5bf02ee

"Predrasuda da su ženama bliže društvene nauke uveliko je prevaziđena. Mit o ženi u IT okruženju, kao oblasti koja je rezervisana isključivo za muškarce, ne postoji u onoj meri u kojoj je postojao pre nekoliko godina."

 

O položaju žena u IT industriji, o izboru zanimanja posle studija, o pravima i obavezama zaposlenih, o stereotipima koje žene stvaraju o IT industriji i mnogim drugim stvarima za B92 govori Jelena Milivojević, menadžerka za ljudske resurse kompanije Telenor. 

Kakvi su rezultati vaših internih istraživanja – šta je glavni motiv da se žene posle završenih studija odluče da rade u IT sektoru, koji je u Srbiji tradicionalno, bez nekog posebnog razloga, „rezervisan“ za muškarce? 

Sve više mladih devojaka upisuje fakultete koji će im omogućiti posao u IT industriji. Za ovakav trend postoji mnoštvo razloga: sveprisutnost i privlačnost savremenih tehnologija, njihov dinamičan razvoj, konstantne inovacije i kreativnost, ali i izuzetne mogućnosti za profesionalni napredak i usavršavanje. I mi smo svedoci ovog trenda – sve više žena radi na poslovima koje bismo do pre nekoliko godina nazvali „tradicionalno muškim“. I što je još važnije, one svoje poslove obavljaju jednako dobro kao i njihove kolege. 

Koliki je procentualni odnos broja zaposlenih muškaraca i žena u vašoj kompaniji? Da li postoji razlika u broju žena i muškaraca na položajima nižih i viših šefova? 

Rodna ravnopravnost je aspekt korporativne kulture o kojem svaka društveno odgovorna kompanija vodi računa. Kod nas radi približno jednak broj muškaraca i žena. Žene čine 48 procenata od ukupnog broja zaposlenih, a na menadžerskim pozicijama radi 42 odsto žena. Sličan odnos je i u samoj upravi kompanije. Od osam članova uprave, tri su žene. Zanimljivo je da i sektor Tehnike, u kojem radi najveći broj IT stručnjaka, vodi žena – Ingeborg Ofsthus. 

Odnos između broja zaposlenih žena i muškaraca stalno se menja, ali procenat zastupljenosti žena nikad nije bio ispod 45 procenata. Važno je istaći da konstantno raste broj žena u tzv. tehničkim strukama, pogotovo u oblasti naprednih tehnologija. 

Da li postoje neke smernice kompanije u vezi sa godinama i bračnim/porodičnim statusom pri zapošljavanju žena? 

Svi kandidati su apsolutno ravnopravni prilikom prijavljivanja za posao. Takav pristup imamo i kada je reč o odabiru kandidata i njihovom zapošljavanju. Neretko se desi da žene u prvih godinu dana rada u Telenoru ostanu u drugom stanju. U prilog tome govori i podatak da smo prošle godine imali 50 porodilja, a u toku prvih sedam meseci tekuće godine već imamo 42 porodilje. Od ukupnog broja žena u Telenoru negde oko osam odsto je porodiljskom odsustvu ili trudničkom bolovanju. Ove žene imaju ne samo sva prava koja im pripadaju u skladu sa zakonom već i sva prava na beneficije koje Telenor pruža zaposlenima. 

Kakav odnos imate prema ženama kada se vrate sa porodiljskog odsustva na svoje radno mesto, tj. da li zadržavaju svoj prethodni položaj? 

Žene koje se vrate sa porodiljskog odsustva čeka njihovo radno mesto. Ipak, usled reorganizacije posla, može se desiti da prestane potreba za nekim radnim mestom. U ovakvim, izuzetno retkim slučajevima, u saradnji sa HR-om, ženama koje se vraćaju sa porodiljskog odsustva biće pronađeno adekvatno novo radno mesto na poziciji istog ili višeg nivoa. Nije neuobičajeno da žene, po povratku na posao, dobiju i višu poziciju ili da, na osnovu pokazanih rezultata rada, budu unapređene u veoma kratkom roku. 

Da li majke male dece imaju neke povlastice u svakodnevnom radu, prevashodno mislim na radno vreme i olakšice oko dnevnog boravka dece? 

Klizno radno vreme deo je naše korporativne politike od prvog dana. Ova beneficija je korisna ne samo majkama već i očevima koji imaju malu decu, pošto im omogućava da efikasnije planiraju vreme. Nije retkost da roditelji male dece rade od osam do četiri, što im omogućava da ranije preuzmu svoju decu iz vrtića i izbegnu saobraćajne gužve. Mi smo i pioniri rada od kuće u Srbiji, a naša iskustva pokazuju da rad od kuće u pojedinim situacijama može da bude i efikasniji od rada na radnom mestu. Pošto u našim upravnim zgradama ne postoji mogućnost organizovanja dnevnog boravka dece, nedavno smo za zaposlene u Beogradu organizovali „Sajam vrtića”, na kojem su zaposleni mogli da se upoznaju sa ponudom i uslovima rada raznih predškolskih ustanova. 

Kakvu podršku ženama zaposlenim u IT sektoru daje HR? 

Telenorov kodeks ponašanja izričito zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu. Otuda mi imamo ravnopravan odnos prema svim zaposlenima. Verujemo da zaposleni drže sudbinu u svojim rukama i da najviše od njih zavisi da li će, kako i koliko napredovati. Svima je omogućen kontinuiran razvoj kako u pogledu napredovanja na poslu, tako i u pogledu unapređenja znanja i veština. Naši zaposleni cene i to što vodimo brigu o njima i što im omogućavamo mnoštvo beneficija, kao što su: privatno penziono osiguranje, 24-časovno osiguranje, pravo na kupovinu Telenorovih akcija, stimulativna bonus politika, bezbedno i zdravo radno okruženje, redovni sistematski pregledi… Jedna smo od retkih kompanija koja u svojoj upravnog zgradi ima vrhunski opremljenu ambulantu. 

Po Vašem mišljenju, koji su najčešći stereotipi koje žene stvaraju o IT industriji? 

Predrasuda da su ženama bliže društvene nauke uveliko je prevaziđena. Mit o ženi u IT okruženju, kao oblasti koja je rezervisana isključivo za muškarce, ne postoji u onoj meri u kojoj je postojao pre nekoliko godina. To se može zaključiti i na osnovu onog što vidimo u našem neposrednom okruženju. Sve je više mladih žena koje žele da stanu rame uz rame sa muškarcima, i to baš u tim segmentima struke. Primera radi, Telenorov Sektor razvoja tehnologija, u kojem se najviše radi na razvoju softvera, odnedavno vodi žena, a na rukovodećim položajima od ukupno pet pozicija − tri zauzimaju žene. Osim toga, žene su odlični timski igrači, što je veoma važno, jer se najveći deo posla obavlja u timovima u kojima rade stručnjaci različitih profesija i obrazovanja. 

Koje su prednosti zbog kojih bi žene trebalo da se opredele baš za karijeru u IT industriji, tj. šta je to što ta oblast ima više da ponudi u odnosu na neke druge oblasti? 

Ako se odluče za ovu oblast, moći će da se školuju na fakultetima koji su napravili veliki pomak u prilagođavanju svog nastavnog programa potrebama tržišta i na kojima se neophodna znanja stiču već tokom studiranja. Po završetku studija biće u prilično dobroj poziciji pošto potražnja za ovakvim profilima na tržištu rada raste iz godine u godinu. Ono što smo takođe prepoznali kao važan motivacioni faktor kod stručnjaka ovog profila jeste stalni kontakt sa najsavremenijim tehnologijama. Zbog toga je njihov lični razvoj i rast garantovan za duži vremenski period. I naravno, njihovo znanje je primenljivo svuda u svetu. 

Izvor: B92

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
E0bcf9fd280c40b563944a269f6f1adc
Zanimljivosti Društvo
12.07.2019.
Ovo je kratka priča o skinhead supkulturi, takođe je priča o tome koliko smo površni i koliko neoprezno i lako usvajamo informacije koje pokupimo iz medija. Preko ovog virtuelnog papira ću prob...
9cc2a4f108c43974a7e809e880f860ed
Zanimljivosti Društvo
04.09.2018.
Akademik Vladeta Jerotić preminuo jutros u Beogradu u 95. godini. To je na svom nalogu na Fejsbuku objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.  Vladeta Jerotić bio je istaknuti ...
D6b5c4bf0aabf4818a402aab155c5801
Zanimljivosti Društvo
03.07.2018.
Da li se i Vama nekad desilo da vodite rat za otvoren/zatvoren prozor u prevozu? Ovo je sigurno najtiši rat koji ste ikad videli.   ...
0009e80443373b2e6916c6408df1b98f
Zanimljivosti Društvo
25.08.2017.
U svakodnevnoj komunikaciji upotrebljavamo hiljade reči, ne ražmišljajući da li su one domaće ili su preuzete iz drugih jezika.   U srpskim rečnicima zabeleženo je više stotin...
D84b247a05ea757363b2d03d5429e503
Zanimljivosti Društvo
25.07.2017.
Veoma zanimljiv i poučan video klip o Vladi, političarima i političkom sistemu! Pogledajte:   ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
63d30f79e33ab54dd9466622fc739c10
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Da li nosite masku i rukavice na javnim mestima kao zaštitu od Koronavirusa?
Da.
Ne.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 115
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300