Info Kultura
11.04.2017.

Smenjen direktor "Nušićevih dana"

1 sdcafe.rs

Zavesa na sceni ovogodišnjih "Nušićevih dana" u Smederevu još nije podignuta a iza kulisa stižu vesti o preraspodeli festivalskih snaga. Razrešen je dugogodišnji umetnički direktor, jedan od osnivača festivala Sava Đuričić. Pozorišni festival "Nušićevi dani" održaće se 34. put u Smederevu od 19. do 28. aprila pod sloganom "Nušić, savremeni, svevremeni".

- Direktor Centra za kulturu obavestio me je u decembru da obustavim sve poslove na pripremi 34. festivala, najpre usmeno, a zatim i pismeno. Objašnjenje je bilo da se čeka formiranje novog organizacionog odbora. Od tada nemam nikakve informacije - kaže Sava Đuričić, koji je 1984. zajedno sa pesnikom Goranom Đorđevićem pokrenuo festival, a od 2003. bio na mestu umetničkog direktora.

Kako nam je saopšteno iz Centra za kulturu, novi umetnički direktor nije imenovan. Za festival je odgovoran direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić, inače javnosti godinama predstavljan i kao direktor "Nušićevih dana".

- Đuričić nikad nije ni bio umetnički direktor, jer ta funkcija zvanično nije postojala. On se sam tako predstavljao. Bunio sam se kada su mene predstavljali kao direktora, jer volim da to bude zvanično i napismeno - tvrdi Martić.

Njegovo tumačenje organizacionog zapleta, pomalo čak u nušićevskom maniru, začudilo je drugu stranu:

- Znači, lažno sam se predstavljao svih ovih godina? Po toj logici, ni selektor nije imenovan. Svejedno, želim da festival i nadalje bude uspešan. Možda smo prevaziđeni, možda ima boljih van Smedereva. Čujem da ono što sam ja radio sada radi Jelena Stajkovac, glumica iz Aleksandrovca - kaže Đuričić.

Glumica Jelena Stajkovac novi je član Organizacionog odbora, a Bratislav Martić potvrđuje da je pomagala selektoru Bratislavu Petkoviću pri izboru predstava sa ovogodišnjeg repertoara.

Ove godine, prvi put, nije održana konferencija za novinare kako bi se predstavio festivalski program, a stručni žiri objavio je i obrazložio odluku o dodeli nagrade za životno delo, koja je pripala dramskoj umetnici Mileni Dravić.

NOVI ŽIRI

ŽIRI za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru za 2017. godinu radiće u sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica), Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Kravić, profesor - master srpskog jezika i književnosti, i dr Zoran Maksimović, teatrolog.

ORGANIZACIONI ODBOR

REŠENjE o formiranju Organizacionog odbora doneto je 13. marta, a članovi su imenovani na Martićev predlog. Osim Jelene Stajkovac i Dragoljuba Martića, članovi su Svetlana Mihajlović, član Gradskog veća zadužena za resor kulture, i Bosiljka Plećić, načelnik Odeljenja za javne službe Gradske uprave. Predsednica Organizacionog odbora festivala je gradonačelnica Jasna Avramović, a njena zamenica Miljana Kravić, član Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja.

J.Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
gabor
26.05.2017.
a sto ovaj sa slike gleda na dole, verovatno cita ove komentare I zgrazava se
Plusic 129 Minusic 37
Missing
KOMUNALAC
26.05.2017.
@flekxi, DA LI MOZE I PATOS NA DEPONIJI DA IZVODI PREDSTAVE?
Plusic 129 Minusic 176
Missing
Flekxi
24.05.2017.
A ce i kiza da na deponiju, da zabavlja radnike???
Plusic 179 Minusic 176
Missing
djubretar
23.05.2017.
Smederevski centar za kulturu postao je licna kadrovska deponija Jasninih kadrova...naravno pod direktorskom palicom nekog tute bugarina..,neke Dake...njeyine kume ....itd.
Plusic 344 Minusic 2
Missing
Sava Stojkovic
21.05.2017.
Taj Sava kolko cujem odlazi na zasluzeni odmor uskoro, a vi svi iz Doma kulture, ostajete u tom propalom domu kulture, imate jos dugo, dugo da gulite krompire i da dobijate "STOJKOVICE i KITICE" od najobicnijih ulicara, preko Gradske uprave, pa sve do Jasne, ili ko god drugi da bude, pa sve tako do vasih mirovina, ako ih docekate.
Plusic 319 Minusic 10
Missing
Smederevac
17.05.2017.
E VALA SAMO JOS ROMALER NIJE BIO DIREKTOR TOG CENTRA!!! DABOME, TUT MAN GAV DIREKTORU, A RADNICIMA -KURAFTE!!! MOZE @AHMETE, CEPAJ!!!
Plusic 160 Minusic 192
Missing
Ahmet
16.05.2017.
E cu da odem u solarijum da pocrnim, pa da se registrujem u opstinu kao ganci i promenim ime u Nezir ili tamo neki Saban, pa lepo prijavim se na krivak i odem do predstavnika roma u opstinu i sredim preko romske inkluzije da postanem upravnik doma kulture. Pa da vidimo, dal nece da pristanu, ima da mole sa im ganci bude glavni na kulturu. Pa uvedem programe za gancije specijalno, pa inkluzije , ovo i ono! Sta??? Svaki dan bi mi bio pun taj dom. A radnici bi pevusili "Samo Tut Man Gav Direktore
Plusic 178 Minusic 205
Missing
Neci
16.05.2017.
A di ga je Braca,pa ona Milena? Oni su mamine tvorevine isto, unistise isto taj dom.
Plusic 189 Minusic 207
Missing
Ne znamo se
14.05.2017.
A jel' će sad sa 'zlom ženom' da ode i zamenica, šefica - kuma, brat i ostala bulumenta koju je zaposlila? A, da i Zumbul je njena tvorevina! S njim je započela proces devastacije Centra za kulturu.
Plusic 247 Minusic 152
Missing
mali perica
12.05.2017.
Axaxaxaxa , kulturnjaci stize Vam nov upravnik u najavi, "mama" nemoze vise da vas stiti. Tamnicice vas nove garniture, axaxaxaxaxaxa."mirisacete I uzivacete".
Plusic 154 Minusic 235
Missing
vetropir
11.05.2017.
@Biba Gospodja Bibo (ako ste žensko), Vaš komentar je radikalno-napredan, ali Vam fali 10 skolskih odmora da biste znali sta je istina. Vaše znanje geografije je ispod osnovnog jer dotični ne tanuje u MZ Donji grad već u MZ Karađorđev dud. Drago mi je ako sam Vas nečemu podučio i pazite za ubuduće o podacima koje iznosite.
Plusic 107 Minusic 182
Missing
stevan284
11.05.2017.
Da, slažem se da treba da dođe neko mlađi, samo da ne bude kao Zumbul pa da Dom kulture upadne u ogromne dugove.
Plusic 240 Minusic 115
Missing
Smederevac
10.05.2017.
Axaxaxax taj Sava i Zumbul ispadose najaci frajeri tamo, kad ovoliko o njima pisete i ogovarate. Ista im je popularnost ko Jasnina, jer i nju ovolko pljujete stalno na portalu. Sramota treba da vas bude da pkjujete nju i njene ovolko.
Plusic 132 Minusic 214
Missing
Aleksa
10.05.2017.
A jel mogu i ja biti direktor sa tom J.Stajkovac ili bar na funkciju zamenika, makar nikte da joj lakiram... Ex, i taj Braca konacno zutac da ode, on je jos od naftalina direktor, propade onaj centar pored njega i ubudjavi se ,zajedno sa onim radnicima. Breme ja dodje neko mladje i sposobnije lice, a ove iskompleksirane u penziju.
Plusic 112 Minusic 230
Missing
stevan284
10.05.2017.
Ovi ingeniozni komentari GU PERE i žućka mogu da budu samo od strane čuvenog potrčka Save Preletačevića, gospodina Zumbulić Prilepka.
Plusic 222 Minusic 102
Missing
zucko
09.05.2017.
...dojuce zuti...danas sns preletacevic tzv dir. centra za kulturu...najostrasceniju,netalentovani organizator botova...svakako ga vrlo brzo nasledjuje J.Stajkovac...njegovi zuti to vec znaju i ocekuju...toliko od njega kao zute mulje!
Plusic 185 Minusic 238
Missing
Vetropir
08.05.2017.
Zašto je smenjen Sava Đuričić, dugogodišnji umetnički direktor "Nušićevih dana" i jedan od osnivača, kada nikada nije bilo primedbi na njegov rad i to godinu dana pred penziju? Nehuman,nekorektan i nekulturan čin prema jednom radniku u kulturi koji je ceo svoj radni vek posvetio umetničkom stvaralaštvu. Neka gradonačelnica javno kaže koji su kriterijumi po kojima je Svetlana Stajkovac iz Aleksandrovca izabrana za umetničkog direktora i koje reference ima, a koje mnogi fakultetski kadrovi nemaju.
Plusic 149 Minusic 237
Missing
cvetic
04.05.2017.
....ako cdes buket zumbulica moras da havatas drskica.....tako je to pa posle pomirises....I uzivas.....
Plusic 54 Minusic 304
Missing
GU PERA
28.04.2017.
@insajder , uključi mozak. Ovo što ti je napisano, ide iz institucije od koje ta ustanova kulture zavisi i dobija instrukcije i papire. Sve što je napisano, je tačno, a da se ne iznose ostali detalji za svakoga iz te ustanove, nastalo bi vanredno stanje!!!
Plusic 101 Minusic 274
Missing
gustav
26.04.2017.
@insajder , xa,xa,xa, pored ovih ludaka iz kulturnoga centra, vidi se da si I ti "OSTRAŠĆEN", kao I oni!!!
Plusic 122 Minusic 263
Missing
insajder
24.04.2017.
@GU PERA Ovakve izraze, basovi i lagarije, samo Sava Ostrašćeni koristi. Ali, pošto je on kompjuterski nepismen, onda se tog posla laća njegov lični ađutant, koji je prozvan Zumbul u vreme kad je bio direktor Centra za kulturu (kad nas umalo nije tužio Maribor za krađu logotipa Čista energija iz njihove kampanje za evropsku prestonicu kulture, znači čista glupost, a o rešetkama da i ne pričam, pisale su novine). Tek, sinoć, divan početak, neki novi fini ljudi odradiše posao krajnje prof.
Plusic 315 Minusic 143
Missing
GU PERA
22.04.2017.
COVEK JE ZAISTA BIO UMETNICKI DIREKTOR FESTIVALA, A POSTOJI I NAPISMENO! OVO STO SE PISE ZA NJEGA U SVE OBICNI BASOVI I LAGARIJE. TAJ SAVA JE ZAISTA UCINIO FESTIVAL NUSICEVIH DANA CAROBNIM I BROJ 1 U GRADU! LICNO SMO DOLAZILI DA GLEDAMO PREDSTAVE DOK JE ON TO RADIO I VODIO. SVE JE BILO VRH, VRH!!! I COVEKA POZNAJEMO I NIKAKVE PROBLEME SA NJIM NISMO IMALIO, DOK SMO SA MARTICEM IMALI OGROMNE!!! DA SE MI PITAMO TAJ MARTIC NE BI MOGAO DA RADI NITI KOD NAS NITI BILO KUDA DRUGE!!!! SAVI SVAKA CAST!
Plusic 140 Minusic 317
Missing
insajder
15.04.2017.
Dotični Sava Ostrašćeni, ostaće upamćen i po tome što je na jednom zboru radnika Centra za kulturu PREDLOŽIO SAM SEBE ZA ČLANA Upravnog odbora! Inače, članovi UO iz kolektiva biraju su se tako što kolege predlože međusobno jedni druge za članove, a za tim se za predložene kandidate izjašnjavaju javnim ili tajnim glasanjem. Dotični nije izabran! Trebalo ga je ranije skloniti iz Centra za kulturu, sad će još ispasti žrtva režima Jasne Avramović. O tempora, o mores!
Plusic 364 Minusic 107
Missing
znam
14.04.2017.
aktivirali se botovi...
Plusic 45 Minusic 2
Missing
Biba
13.04.2017.
Doticni ce u istoriji grada ostati upamcen kao kandidat za odbornika na dopunskim izborima za biracko mesto Donji grad 2, 2002. godine. Tada je bio na listi Baneta Ivkovica. Poenta je bila u tome da je izasao na glasa zajedno sa suprugom, a dobio jedan glas :)
Plusic 413 Minusic 84
Missing
Zarad istine
12.04.2017.
"Među mnogim manifestacijama jedna je dobila stalno mesto u proleće svake godine. To su „Nušićevi dani“, manifestacija o kojoj se počelo govoriti u kolektivu Doma kulture tokom 1983. godine. Uz podršku tadašnjeg predsednika Skupštine Gradimira Ničote, dr Radoslava Josimovića, redovnog profesora Univerziteta u Beogradu, dr Milenka Misailovića, teatrologa iz Beograda, upravnik Doma kulture u Smederevu Goran Đorđević uspeo je da „Nušićevi dani '84“ startuju." Dr Slavko Domazet „Nušić i Smederevo“
Plusic 413 Minusic 44
Missing
znam
12.04.2017.
Pomagač,ona pomaže za honorar...
Plusic 84 Minusic 322
Missing
pomagac
12.04.2017.
ako je ova Stajkovac pomagala Braci i Braci....bas je preterala u pomaganju...Smederevo i Aleksandrovac??? Smederevci vidite li tu neku razliku? Svasta od pomagacice....sacuvaj nas vise od takve pomoci...
Plusic 107 Minusic 322
Missing
znamo se +
12.04.2017.
ambiciozno ovu manifestaqCIJU KAO SMEDEREVSKU AUTENTICNU TVOREVINU,ulozio neston od znanja dipl.org.scen.iutetnickih delat. na FD u Beogradu, ostvario autenticnost i prepoznatljivost ove ustanpve...uskoro +...I +
Plusic 94 Minusic 347
Missing
DSS
12.04.2017.
@Znamo se ... ne dezinformišite. Sava Đuričić nikada nije bio član DSS ... možda je bio prijatelj sa pojedinim članovima, ali to je privatna stvar.
Plusic 24 Minusic 315
Missing
jelena
11.04.2017.
Centar za kuturu je izgubio smisao postojanja trenutnim izvršiocima naređenja JA. A da Martić ne zna ni ko je ni šta je vidimo iz priloženog. Bez ideje, cilja, bez programa ... bez plana i želje da se nešto pokrene.Šta je sa projektom pozorišta Branislav Nušić???
Plusic 150 Minusic 308
Dsc 0383
marina
11.04.2017.
Nušićevi dani su jedini kulturni događaj koji su Smederevo predstavljali u najlepšem svetlu. Za Smederevo i Smederevce april je bio mesec pozorišta.Vreme kada smo se svi spremali za kvalitetne profesionalne predstave srpske pozorišne elite, a da pri tom ni amaterizam nije zapostavljen. Savi Đuričiću svaka čast za sve godine unazad i jedno veliko hvala što smo zahvaljujući njegovom angažovanju i bili u prilici da ugostimo domaću i inostranu glumačku elitu.
Plusic 147 Minusic 339
Missing
pitam se
11.04.2017.
Nema ni Bate Mandića...bez njega nije moglo ni da se prdne...
Plusic 366 Minusic 65
Missing
NT Cale
11.04.2017.
Može li se zamisliti - Da se pravi (stari) smederevac Sava Đurićić - od 1984. pa do 2017. godine lažno predstavljao ? Čovek koji je zaslužan što "Nušićevi dani" uopšte i postoje - NIJE PODOBAN- jer nije (verovatno) u klubu SNS-a ! Ili je opet ono staro : "Najgore je biti najbolji u svom selu (gradu) !" Okrutno i žalosno !
Plusic 166 Minusic 342
Missing
Znamo se
11.04.2017.
Samozvani "umetnički direktor" koji je smederevska Maja Gojković! Od Saveza komunista, preko SPS-a i kasnije ocepljenog ogranka koji je vodio Bane Ivković, preko DSS-a i na kraju, naravno SNS-a. Od kako je smenjen sa mesta direktora Doma kulture, trudio se svim silama da upropasti najveću smederevsku ustanovu u kulturi, kako bi dokazao da je bio najbolji direktor. I skoro da je uspeo da upropasti divan kolektiv i njihovu kulturnu misiju.
Plusic 409 Minusic 104
Dodaj komentar
9bab19d4a07681eeb121420bbd2677e5
Info Kultura
13.11.2019.
U okviru programa „Dan domaćeg filma“ koji organizuju Filmski centar Srbije i DOK Srbija u 20 gradova, među kojima je i Smederevo, 14. novembra biće prikazivani pretežno dokumentarni filmo...
6bfe1eddcdda04bd810c021f113ed72a
Info Kultura
07.11.2019.
U galeriji Centra za kulturu Smederevo od 1.novembra, otvorena je izložba grafika i crteža likovnog umetnika Jovana Jovića.  Izložba obuhvata 10 crteža i 20 grafika, a od grafičkih tehnika zastup...
05dfe740593e7eb927f16741176769ae
Info Kultura
04.11.2019.
Projekat LIMENKICA ULAZNICA koji za temu ima edukaciju dece i roditelja o reciklaži kroz pozorišnu umetnost dobio je nagradu za NAJBOLJU NEPROFITNU KAMPANJU U SRBIJI za 2014. godinu, a kontinui...
Ce95aff85299ef0be3abf2c5aa1cd401
Info Kultura
22.10.2019.
Pozorište PATOS u petak, 25. oktobra, u Centru za kulturu Smederevo, otvara novu sezonu premijerom predstave „Iskrica u mojoj glavi“, po tekstu i u režiji Vladislava Nešića. ...
B122a74a102081d8006e285a64b84e59
Info Kultura
10.10.2019.
Skulptura "Pobednika" danas je stigala u Smederevo, u radionicu vajara Zorana Kuzmanovića. Ovde će tokom predstojećih pet meseci  trajati restauracija skulpture visoke četiri metra i 25...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 766
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300