Home InfoDruštvo Smederevska jesen 2018.

Smederevska jesen 2018.

by redakcija

Ovog sedmice u našem gradu se održava još jedna "Smederevska jesen" u dugome nizu. Nekada poznata po vinu, grožđu i voću iz smederevskog kraja, danas po vašaru u Tvrđavi i muzičkim koncertima različitih žandrova narodne i popularne muzike.

U četvrtak 6. septembra od 20h koncert će održati grupa Garavi sokak, a od 22h na rok grupa Kerber.

7. septembra u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave, koncert će održati simfonijski orkestar i hor RTS-a koji će izvesti najpoznatije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa „Karmina Burana".

Na Gradskom trgu održaće se konceru folk pevača Adila Maksutovića, a nakon toga i u nastupu pevača Željka Vasića. Subota je rezervisana za nastup folk pevača Milana Topalovića Toplka, nakon koga će biti organizovan koncert benda Lexington.

U nedelju će na Gradskom trgu nastupati izvođači narodne muzike – Šaban Šaulić, Ana Bekuta i Snežana Đurišić, dok će svečano zatvranje biti u Mali grad Smederevske tvrđave gde će nastupati grupa Balkanika.

U Tvrđavi će kao i svake godine biti postavka i predstavljanje okolnih sela, sa jedne strana, a sa druge, vašar i šatori. 

„Smederevska jesen“ nastala je na temeljima specijalizovanih izložbi grožđa, vina i voća počev od prve organizovane od 26. do 28.septembra 1899. godine.  Prva izložba grožđa održana je u zgradi ondašnje Gimnazije. Inicijativu je dao rukovalac Smederevskog loznog rasadnika, a podržali su je smederevski vinogradari i Ministarstvo narodne privrede.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!