Home Info Smederevska sela dobijaju tri nova vrtića

Smederevska sela dobijaju tri nova vrtića

by redakcija

U smederevskim selima Vranovu, Lugavčini i Saraorcima do februara bi trebalo da budu otvorena još tri nova vrtića, rekli su u lokalnoj samoupravi.

U ovoj kalendarskoj godini otvorena su dva vrtića u smederevskim selima, u Ralji i Mihajlovcu, pre dve godine u Maloj Krsni i prethodno u Osipaonici. Sa tri nova, Smederevo će biti jedan od retkih gradova u Srbiji sa sedam vrtića u seoskim sredinama.

"Projekat je pokazao dobre rezultate i cilj lokalne samouprave je da predškolsko obrazovanje pružimo što većem broju dece, da omogućimo da se u selima otvore mešovite grupe za decu uzrasta od tri do pet godina i da se od malih nogu pripremaju za predškolski uzrast i za školu", izjavio je član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Miša Ivković.

Ivković je napomenuo da je drugi važan segment otvaranje novih radnih mesta za vaspitače. "Pošto je bilo veliko interesovanje roditelja, a neka sela su kao Saraorci udaljeni od grada tridesetak kilometara, našli smo rešenje da u okviru seoskih škola, koje imaju prostor, sa skromnim sredstvima – nema dodatnih troškova opremanja kuhinje, struje, dobijemo gotove vrtiće", navodi Ivković.

Reč je o zajedničkom projektu u koji su uključeni lokalna samouprava, predškolska ustanova i mesna zajednica. Obavezan predškolski program sprovodi se u svim smederevskim selima, a vrtići za decu uzrasta tri do pet godina do skoro su bili retkost, u prethodnom periodu postojao je samo u Osipaonici.

Izvor: Glas javnosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!