Info Školstvo
24.04.2014.

Silovanje Srbije

924117cd6d61d4991bf13d7323d9b06c

Šta je zajedničko studentu iz Kragujevca, knjigovescu iz Beograda i sudiji iz Smedereva? Na prvi pogled teško je izvući zajednički imenitelj, ali ima ga, ako se zainatimo i napregnemo da bi uočili vezu. A veza je baš poučna i opominjuća.

Student iz Kragujevca uči u okviru viktimologije na Pravnom fakultetu u ovom šumadijskom gradu, srpskom gigantu automobilske industrije da i žrtve silovanja bogami imaju udela u nedelu u kojem učestvuju pasivno.

Onima koji nisu baš načisto, valja da se objasni da je viktimologija naučna disciplina koja se bavi ulogom žrtve u zločinu. Silovatelj dakle kad bira žrtvu koju će da napastvuje, između one zabrađene i one u izazovnoj mini-suknji, bira uvek ovu drugu. 

Jer „žrtva silovanja najčešće sama daje doprinos krivičnom delu i to svojim nepromišljenim ponašanjem”, baš tako piše u udžbeniku koji mora da se nauči kako bi student dobio šesticu ili više. Burke u Šumadiji nisu baš uočena pojava a ni moda.

Autor udžbenika, redovni profesor ovog fakulteta „na glasu” indirektno, upravo to preporučuje. Proizilazi tako da bi naočite građanke od nasrtaja na sopstveno telo samo obučene i zabrađene sigurno povećale svoju bezbednost.

Takav stav i paranaučni pristup u viktimologiji odavno je prevaziđen. Koliko sadašnjih i budućih tužilaca, policajaca i sudija stiče takvo znanje a samim tim i postupanje na takav način, može samo da uplaši „futuriste”.

I u krivičnom zakonu po definiciji silovanja žrtva mora da dokazuje da se to dogodilo. Sve to se uči u akademskoj ustanovi iz koje je dobar broj predavača optužen da je za pare prodavao ocene i diplome.

E, sad tu uključujemo sudiju iz Smedereva koja zbog takozvanog izmeštanja (da ne bi bilo u Kragujevcu zbog objektivnosti) ne može već sedam godina da okupi profesorsku bratiju koja je optužena pa da ih osudi ili oslobodi, već kako dokazi nalažu.

Zvuči kao digresija, ali su u Hrvatskoj svoju aferu „Indeks” po matrici sličnoj našoj, počeli posle nas i završili odavno a profesore ekskomunicirali sa katedre. Naši profesori i dalje rade, kao da se ništa nije desilo.

Bojim se, da naša afera ne zastari, kao što se priča, ili da kaznu popije portir ili ložač na tom fakultetu.

Jer tako je knjigovezac (ženskog pola) zbog krađe testova za prošlu maturu zaradila godinu dana zatvora, a u ustanovi iz koje je tu strogo čuvanu tajnu iznela, tvrde da je to uradila iz altruizma. Ko ne zna šta je to, neka otvori rečnik i vidi pod „A”. I jedina je zvanično kriva zbog tog megaskandala.

Još nekoliko dana važeći ministar prosvete oglasio se povodom te presude da je važna edukativna uloga sankcije. Zatvorska kazna je izrečena „ne samo za nauk njoj, već i celom društvu”. Ministar opominje celo društvo pomalo kasno, jer „odliv mozgova” iz Srbije je najveći u Evropi. A i šire.

Ozren Milanović

Izvor: Politika

Komentari

Missing
tražili ste gledajte
26.04.2014.
Ne bih se složila sa smederevkom da je to bio nastavak Nušićevih dana.Nušićevi dani neguju uspomenu na vrsnog komedogtafa koji je svrstan u evropske velikane. A da je Nušić živ,smederevska Skupština bila bi mu sigurna inspiracija za vrhunske komade. I kako kaže "bu" tražili ste - gledajte.
Plusic 9 Minusic 0
Missing
bu
25.04.2014.
poštovana sugrađanko,moram da izrazim neslaganje sa vašim stavom da je sednica bila nastavak Nušićevih dana.na našu žalost ovo je bila tragedija koju mi živimo već godinama i živećemo još dugi niz godina.jedino me "teši"činjenica da smo ih mi birali,pa sad važi ono:tražili ste-gledajte i plačite.
Plusic 11 Minusic 0
Missing
smederevka
25.04.2014.
Juce su nasi vrli odbornici na odrzanoj Sednici ..silovali..svoje sugradjane.To je bio nastavak Nusicevih dana ,toliko prostoce,neukusa odavno nisam cuo.Klasicna svadja kao na pijaci prve dame, njenog zamenika i srecnog Lukica jer je gradu uvalio Jugovo i opozicije iz DS.Povremeno su ih prekidali Kostic Sps koji ocito ima problem sa padezima i nemusti,prevazidjeni junosa,samom sebi nerazumljiv iz nekog spo.Sta nam je ciniti!
Plusic 19 Minusic 0
Dodaj komentar
53d57087dbb4af33fe7a9e29ea8169f4
Info Školstvo
30.11.2019.
Brainobrain je program za decu koji omogućava pravilan razvoj mozga, intelektualnih sposobnosti i životnih veština. BrainOBrain metodologiju kreirali su stručnjaci iz oblasti dečije psiholog...
C84b095f23ebe2615aba8590aee920a5
Info Školstvo
18.11.2019.
Sa željom da razvije svest o zajedničkoj odgovornosti svih činilaca u obrazovanju i vaspitanju dece, učenika, roditelja i nastavnika, OŠ ,,Ivo Andrić" u Radincu organizovaće edukativne pro...
119c505c03bee5b6f2df6c571080def2
Info Školstvo
10.11.2019.
Na Dan prosvetnih radnika, 8.novembar, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetio je sajam đačkih zadruga,koji je održan u srednjoj poljoprivrednoj školi Sonja Marinkovic u P...
Fae4e72931a3203da9ef44d139c83a67
Info Školstvo
16.10.2019.
U Osnovnoj školi "Branko Radičević" sprovedena je akcija sađenja mladih stabala hrasta i breze, koja je imala za cilj buđenja ekološke svesti kod naših najmlađih sugrađa...
21caea4e2cd86ea6ec8ebdb51c49a364
Info Školstvo
03.06.2019.
Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, strukovno udruženje nastavnika Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, koje je počelo sa radom 2013. godine, obeležilo je u sub...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
Ec2c4e6b859af5961b85f2d2c3e2b6e9
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 283
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300