Info Politika
18.04.2016.

Ponedeljak dan Ž, tačno u podne kineski vatromet u Železari Smederevo

1 sdcafe.rs

Kineski Hestil sutra potpisuje ugovor o kupovini Železare Smederevo.

Za sutra u 12  časova zakazan je spektakl povodom zvaničnog preuzimanja smederevske železare od strane kineske kompanije Hestil. Svečana ceremonija potpisivanja kupoprodajnog ugovora biće održana u krugu fabrike. Ugovor će potpisati predsednik kompanije Hestil Yu Yong i ministar privrede Željko Sertić. Potpisivanju će prisustvovati premijer, diplomatski kor, zvaničnici kineske kompanije i države u Srbiji, ministri u Vladi...

U Železari je već nekoliko dana vlada „opsadno stanje“. Sređuju se fabrički pogoni, čisti, sadi cveće... Čak sedam tona farbe potrošeno je na osveživanje fabričkog kruga. Rečeno je – Železara mora da blista. 

Kako SDCafe saznaje, neće izostati ni davno najavljen vatromet, iako se to čuva kao iznenađenje. Prema ranijim najavama premijera Aleksandra Vučića, biće to do sada „neviđen vatromet u Srbiji“. Iako je spektakl najavljen za podne, slavljenički vatromet trebalo bi da se pusti iz lokomotive eksponata koji se nalazi u centralnom delu fabrike.  

Ovaj događaj, slučajno ili ne, pada u samu završnicu predizborne kampanje. 
- U ponedeljak potpisujem ugovor sa Kinezima za Železaru i vi znate šta to znači za Srbiju. Ne živi od toga samo Smederevo, to će biti impuls za razvoj cele države. Neka nam je srećna Železara koja radi, jer smo je nasledili sa katancem - izjavio je prošlog četvrtka na predizbornom mitingu u Požarevcu predsednik SNS Aleksandar Vučić. 

Ovaj donekle i predizborni spektakl masovno će pratiti radnici Železare, ali i drugi građani Smedereva, koji su angažovani kako bi slavlje povodom prodaje Železare bilo kompletno.

Tako će, na primer, učenici Ekonomske škole biti u protokolu. Neki punoletni, neki ne, ali će biti „uniformisani“. Đaci su dobili instrukcije da obuku tamnije farmerice i bele majice, a  u nedelju popodne na „generalnoj probi spektakla“ u Železari su im saopštena i konkretna zaduženja. 

- U ponedeljak nećemo ići u školu. To će biti kao praktična nastava za turističke tehničare. Tako nam je rečeno - kaže jedan učenik i akter sutrašnje svečanosti u čeličani.
I radnici Železare kažu da su im date precizne instrukcije za sutrašnji dan.
- Naravno da niko svojim automobilom neće smeti da uđe u fabrički krug i naravno da su nam svima rekli da događaju moramo da prisustvujemo, da niko ne sme da ostane na svom radnom mestu – kaže naš izvor iz ove fabrike.

SDCafe saznaje da kineski menadžment još neće početi da radi. Naime, HPK menadžment rukovodiće fabrikom do sredine 2016. godine, a planirano je da od jula Kinezi i formalno preuzmu Železaru Smederevo. Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra. Budući vlasnik planira da u fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika. Evropska unija dala je uslovnu saglasnost, ali traži garancije da će Kinezi u Evropu plasirati samo čelik iz Smedereva, a ne onaj proizveden u Kini. 

Za zaposlene i Smederevo najbitnije su dobre i redovne plate. Takođe, bitan je i profit koji godinama nije ostvaren, još iz doba Amerikanaca i Ju-Es stila, koji je 2003. godine najveću smederevsku fabriku, po zvaničnoj verziji, kupio za 23 miliona dolara. Zbog problema u poslovanju uslovljenih krizom na tržištu čelika, Ju-Es stil je državi 2009. godine Železaru prodao za dolar, a sada država Kinezima za 46 miliona evra. 

Železara je nastala Titovom idejom kao politička fabrika. Takva je ostala do danas. Železara je do 2000. godine u sve tri fabrike (Smederevo, Kučevo, Uroševac) upošljavala peko 10.000 ljudi. Danas upola manje, ali sasvim dovoljno da se niko ne usuđuje da se politički kocka sa tolikim brojem radnih mesta. Spas za Železaru, kada je o kockanju reč, samo par dana pred izbore - je jedan kroz jedan, sigurica. 

 

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
Neko
19.04.2016.
I sada ce vlast da smanji PDV i porez jer je zelezara skinuta sa budzeta gradjana Srbije.Aaaa ne ne,tako bi trebalo u normalnoj drzavi da bude ali u planu su jos po neki nameti da bi se povecala njima plata,Dinar,dva,tri,deset na neke racune neoseti se al u odnosu na pre 5 godina placamo par hiljda vise nego sto treba,a narod cuti i zato i treba da ga siba sadasnja vlast jer ovo je usteda od preko 120 miliona dolara mesecno a dazbine jos vece.Cuti narod i samo placa i kuka kako nista nemoze.
Plusic 13 Minusic 2
Missing
radnik yelezare
18.04.2016.
I bi i to, ganule su mi suze gradonacelnice. Samo se pitam da li su uskrene ili su to predizborne suze
Plusic 41 Minusic 1
Missing
N.T.Cale
18.04.2016.
Radujem se potpisivanju ugovora ! To je posao i sigurnost za radnike Železare, Smederevo i Srbiju. Ali, ne treba nam vatromet, kao što nisu bili potrbni ni ovi Izbori ! Istine radi, za izgradnju Železare - najslužniji su Krcun Penezić i dr M.Čeperković ! A, zar ovo sada nije politika ?
Plusic 20 Minusic 18
Missing
elektricar
18.04.2016.
Najveći broj večitih komentatora nastoji da Železaru "komentariše" sa političkog aspekta, a ekonomski je na "nevažnom mestu", iako od te Železare decenijama, a evo i vekovima žive hiljede i desetine hiljada ljudi. To je valjda zbog toga što "politički" svi umeju da "razmišljaju" i "znaju" šta će da kazu. Za ekonomski aspekt je ipak potrebno znanje, a i raspoloženje za realnost ...
Plusic 10 Minusic 27
Missing
Smederevac
18.04.2016.
Ovo nije bilo ni u Slobino vreme ! Svi znamo da pripravnici kao i članovi sns-a iz Javnih preduzeća i ustanova su u obavezi da posećuju sns skupove u Smederevu i okolnim gradovima. Slobodan dan, organizovani prevoz autobusima, detaljna upustva kada ide aplauz, skandiranje i tako to... I na sve to umešati decu i đake, mislim da smo dotakli dno !
Plusic 58 Minusic 3
Dodaj komentar
Cf76d27d302fe5f6b5c2dea7c4e84a6b
Info Politika
09.01.2020.
U anketi sprovedenoj na postalu SDCafe.rs u kojoj je učestvovalo 854 naših sugrađana, možemo zaključiti da su mišljenja podeljena. Na pitanje: "Da li biste izašli na izbor...
391224e33a89fce9c043ca42bd630dc9
Info Politika
17.12.2019.
Skupština grada u Smederevu je u ponedeljak konačno razrešila predsednika Bogoljuba Spasojevića. Na njegovo mesto, glasovima odbornika Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Sr...
F5afdcc1c223f2b16c550fecc5280d63
Info Politika
05.12.2019.
Uprkos predlogu za smenu predsednika Skupštine grada u Smederevu Bogoljuba Spasojevića, koji je podnela trećina od ukupnog broja odbornika iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, vlast nij...
7c5e9ecf470b62aee9b863c2eb16364c
Info Politika
10.04.2019.
U petak 5. aprila od 18:00h deseti put zaredom, ispred Karađorđevog duda, građanke i građani Smedereva su se okupili i održali mirni protest pod nazivom  "1 od 5 miliona". &...
Bcc12c11d2bcdb02e0a0c94980492941
Info Politika
05.04.2019.
Za danas je najavljen novi protest pod nazivom "1 od 5 miliona". Sada već deseti petak za redom, građani će se okupiti kod Karađorđevog duda od 18:00 časova.  Ovog petka na protestu ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
Ec2c4e6b859af5961b85f2d2c3e2b6e9
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 283
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300