Info Školstvo
25.01.2013.

Nosimo nepokretnog sina jer je lift u školi pokvaren!

1 sdcafe.rs

 

Braća Mladen (14) i Kristijan (8) iz Smedereva boluju od neizlečive bolesti distrofije mišića; Njihovoj majci Jasmini najteže da nosi dečaka jer, kako kaže, direktor škole neće da popravi lift
- Svake noći u suzama ležem da spavam, budim se s mišlju da su mi sinovi neizlečivo bolesni i da je ispred nas još jedan strašan dan. Invalidska kolica, nošenje, masiranje, lekovi, vežbe, borba, nemoć. Pored toga što Mladen ne može da stane na noge i što malog Kristijana isto čeka, svakoga časa spotičemo se na još pedeset problema - u suzama priča Jasmina Tomić (35) iz Smedereva, majka trojice sinova, od kojih srednji i najmlađi boluju od teškog oblika mišićne distrofije.
 
U skromnoj porodičnoj kući žive Goran i Jasmina Tomić s trojicom sinova, najstarijim Nikolom i bolesnim dečacima Mladenom (14) i Kristijanom (8).
- Od petog razreda Mladena svakog dana nosimo u školu. I njega i kolica penjemo na sprat do učionice jer lift uglavnom ne radi. Ranije je bio lakši, pa smo i mogli, ali sada je otežao, ima 70 kilograma. Nije dete kofer ili neki teret da ga tako nosamo! U petom razredu prebacili smo ga u ovu školu baš zbog lifta, ali džabe. 
 
Tri godine ga nosimo, a prošle godine radio je samo četiri meseca. Sad je ponovo u kvaru i ja više ne mogu da šaljem dete u školu dok se ne popravi. Najgore od svega je to što direktora baš briga! On čak neće ni da zameni učionicu i da je spusti u prizemlje - priča za Kurir majka. Dok roditelji s teškom mukom nose Mladena u kolicima do učionice na spratu, on sklanja pogled ustranu i od neprijatnosti i stida gore mu obrazi.
Ova požrtvovana majka godinama nema posao jer ne sme da se odvaja od sinova. Uvek je s njima u kući i čitav svoj život im je posvetila, ali iako daju sve od sebe, mogućnosti za izlečenje nema.
 
- Mladena svaka četiri meseca vodimo u Italiju na kontrole, to košta po dve hiljade evra. Strašna je nemaština, a troškovi su ogromni, ali pored svega, najviše me boli ljudska nebriga, kada neko ko može, odbija da pomogne. Zažmuri i zalupi vrata, baš kao što radi direktor škole - kaže Jasmina.Bolesni dečaci su izuzetno mili i vaspitani. Kristijan je najbolji đak i veoma je talentovan za matematiku. Srećom, on još može da hoda. I pored bolesti obojica su se dobro uklopili u društvo. Imaju drugare koji im pomažu koliko mogu.
 
Direktor Stojković: Majka je malo nervozna!
 
Veselin Stojković, direktor OŠ „Sveti Sava“, u koju idu dečaci, kaže za Kurir da on ne odbija da pomogne, ali tvrdi i da je majka bolesne dece nervozna.
- Nemam nikakvih razloga da ne pomognem, sve ćemo učiniti. Ta gospođa je malo nervozna, naša škola ima sve uslove za decu s posebnim potrebama. Domar im pomaže da nose dete. Lift je u početku radio, a posle periodično - kaže Stojković. Naš predlog da, pošto ne radi lift, premeste učionicu u prizemlje, direktor je kategorički odbio.
- To ne može. Vidi se da ne znate zakon, mlađi uzrasti treba da budu u prizemlju - rekao je Stojković, a na kraju dodao: „Mnogo se ja plašim Kurira!“
 
 
Autor: Silvija Slamnig, Foto: Dragan Kadić
Izvor: Kurir

Komentari

Missing
glava za brisanje
18.03.2013.
Ovaj Veselin zamalo da zatvori Ekonomsku skolu svojim direktorovanjem, pa su takav traljavi rad nagradili degradacijom. Postao je direktor u osnovnoj skoli. Poludecemo od kadrova Zarka Obradovica.
Plusic 3 Minusic 1
Missing
Rina87
26.01.2013.
Pa nije ovo nista novo,Veselin je totalno nezainteresovan bio oduvek za desavanja u skoli koji vodi.Pa u ekonomskoj se nije bre znalo ko pije a ko placa dok sam ja bila ucenik,a dok je on bio direktor!Secam se,jedina vazna stvar bila je organizovati ekskurzije i maturske veceri po najvisim mogucim cenama!Slao nas je samo tamo gde poznaje "ekipu" sa kojom moze da dogovori najveci procenat!Drugim recima,tom zlotvoru nije bitna ni ucionica koja prokisnjava ni neispravan wc,niti bilo kakve potrebe ucenika,vazno je dobro se opariti kad god je prilika.Zbog takvog ponasanja bi svaki profesor koji bi mu se na neki nacin suprodstavio ili zamerio nagrabusio!Terajte to iz skole dok je vreme!Ili mu gurnite pare u dzep ako hocete promene,nema drugog resenja!
Plusic 13 Minusic 0
Missing
majka
26.01.2013.
Ako mogu da pomogne jer sam i ja sa ovim direktorom imala isti problem ali sam se tada obratili Draganu Staniću,pomoćniku gradonačelnika,koji je, kako su mi rekli,i sklonio ovog direktora iz Ekonomske i postavio ga u našu školu. Lift je popravljen odmah ali ne znam dali Stanic sada radi jer kako čujem da se vrario u Ekonomsku ili je otišao u penziju...?
Plusic 16 Minusic 0
Missing
pera smederevac
25.01.2013.
Veselina odmah oterati iz Skole .
Plusic 25 Minusic 0
Missing
Direktore.... .....
25.01.2013.
Direktore,direktore....bices smenjen ali sa pecatom,sram te bilo cupavi,ti postujes zakon!!!!Gde je sada SPS i ministarstvo prosvete da reaguje da nalozi smenu-oni te i postavilo cupavi!!!!!
Plusic 23 Minusic 0
Missing
Smederevac
25.01.2013.
Direktor skole je postavljen,po politickoj pripadnosti,covek nema veze smozgom.Treba ga sto hitnije izbaciti iz skole,kao sto su to uradili iz EKONOMSKE TRGOVINSKE SKOLE.
Plusic 30 Minusic 0
Dodaj komentar
53d57087dbb4af33fe7a9e29ea8169f4
Info Školstvo
30.11.2019.
Brainobrain je program za decu koji omogućava pravilan razvoj mozga, intelektualnih sposobnosti i životnih veština. BrainOBrain metodologiju kreirali su stručnjaci iz oblasti dečije psiholog...
C84b095f23ebe2615aba8590aee920a5
Info Školstvo
18.11.2019.
Sa željom da razvije svest o zajedničkoj odgovornosti svih činilaca u obrazovanju i vaspitanju dece, učenika, roditelja i nastavnika, OŠ ,,Ivo Andrić" u Radincu organizovaće edukativne pro...
119c505c03bee5b6f2df6c571080def2
Info Školstvo
10.11.2019.
Na Dan prosvetnih radnika, 8.novembar, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetio je sajam đačkih zadruga,koji je održan u srednjoj poljoprivrednoj školi Sonja Marinkovic u P...
Fae4e72931a3203da9ef44d139c83a67
Info Školstvo
16.10.2019.
U Osnovnoj školi "Branko Radičević" sprovedena je akcija sađenja mladih stabala hrasta i breze, koja je imala za cilj buđenja ekološke svesti kod naših najmlađih sugrađa...
21caea4e2cd86ea6ec8ebdb51c49a364
Info Školstvo
03.06.2019.
Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, strukovno udruženje nastavnika Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, koje je počelo sa radom 2013. godine, obeležilo je u sub...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
Ec2c4e6b859af5961b85f2d2c3e2b6e9
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 283
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300