Info Kultura
06.07.2017.

„Nemanjići” „krivi” za krah Teatra u tvrđavi

1 sdcafe.rs

Od prepoznatljivog pozorišnog događaja međunarodne klase, uplitanjem političara, pretvorio se u revijalnu pozorišnu smotru bez selektora i nagrada i sada kreće ponovo iz početka .

Pozorišni festival u smederevskoj tvrđavi za osam godina promenio je ime, tri koncepta, sadržaj, a ovog leta čak i formu. Nekadašnji Tvrđava teatar, sada Teatar u tvrđavi, u devetoj godini treći put kreće iz početka.

Smederevska tvrđava, nekadašnji dvor Brankovića, u leto 2009. širom je otvorila svoje kapije poslenicima i poštovaocima kulture i vratila srednjovekovni sjaj iz vremena kada je despotovina bila stecište srpske pozorišne umetnosti.

Rođen je Tvrđava teatar, ambijentalni pozorišni festival međunarodnih razmera i kvaliteta, nalik na Grad teatar u Budvi, i prvi u Srbiji na otvorenom prostoru, kraj Dunava.

Inicijativa je potekla od književnice Vide Ognjenović koja je bila i predsednica Saveta festivala. Za pet godina Tvrđava teatar je postao reprezentativan umetnički događaj u zemlji jer je letnju pozornicu Malog grada tvrđave posetilo više od stotinu hiljada gledalaca, a scenom su defilovali poznati domaći glumci i umetnici iz inostranstva. Srednjovekovno zdanje zaličilo je na svetski teatar. A onda je Tvrđava teatar naprasno ugašen. Igrom reči u nazivu festivala 2014. godine nastao je Teatar u tvrđavi. Osim imena, promenjen je koncept, pristup, selektor i kompletna ekipa. Jedino je mesto održavanja ostalo isto. Braneći se od napada da je politika kumovala gašenju Tvrđava teatra ( festival je tvorevina DS vlasti u Smederevu), gradonačelnica Jasna Avramović (najpre Pokret za Smederevo, a potom SNS), govorila je da su prethodnici trošili mnogo para, bili prezaduženi, da će novi festival koštati čak sedam puta manje i da će biti dobar.

Od samog starta Teatar u tvrđavi nije ličio na spektakl. Ukinuta su spektakularna otvaranja, umetnički performansi na gradskim ulicama, ali zajedno sa novim konceptom smanjila se i pažnja publike kojoj su svojevremeno tribine bile tesne pa je mesto tražila i po kulama koje okružuju Mali grad. Novi selektor Radoslav Lale Pavlović, tada i savetnik predsednika države, poručio je da će „Teatar u tvrđavi biti festival na kojem će glumci pokazati glumačka umeća, a neće visiti na sajlama i farbati lice”. Na pitanje novinara šta ako festival doživi fijasko, tada je odgovorio: „Situacija u pozorišnoj umetnosti u Srbiji je tako loša da je nemoguće više pasti”.

Četiri godine kasnije postavlja se pitanje da li je baš tako? Lale Pavlović više nije savetnik, a ni selektor smederevskog festivala. Zapravo, selektor više ne postoji. Prema rečima Bratislava Martića, direktora Centra za kulturu Smederevo, koji realizuje Teatar u tvrđavi, predstave je birao umetnički savet, koji nema ni predsednika. A ove godine izostaće i pozorišno takmičenje, a samim tim i nagrade, jer će festival biti revijalnog karaktera.

I dok Smederevom kolaju priče da je politika ponovo umešala prste u festival, Martić kaže da su za promenu koncepta krivi „Nemanjići”, tačnije snimanje serije o ovoj dinastiji u smederevskoj tvrđavi.

„Vanredna je situacija oko snimanja serije o Nemanjićima. Sklonili su nam binu i tribine, nemamo uslove, pa hajde da ove godine nekako izguramo, čisto da se održi neka forma jer je publika navikla. Krajem jula je novi termin za snimanje pa su zamolili da se što manje dira scenografija jer je osetljiva. Ove godine je ovako, videćemo za iduću, ima vremena”, kaže Martić za „Politiku”.

Upitan zašto nema takmičenja i nagrada kada se festival ipak održava, Martić kaže da to podrazumeva dodatni posao, i da je izbor repertoara prolongiran jer organizatori nisu znali kada se tačno nastavlja snimanje serije.

Program je zvanično obelodanjen tek 28. juna, bez promotivnih aktivnosti i ranije uobičajene konferencije za novinare. Na sajtu Centra za kulturu objavljeno je da će festival ostati veran klasičnom pozorištu i veštinama profesije. Za ovu godinu odabrano je pet predstava, od kojih jedan mjuzikl za decu. U tvrđavi će gostovati pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Vranja, Kruševca, Inđije i Šapca sa predstavama „Violinista na krovu”, „Ruža, uvela”, „Perikle”, „Buzdovan” i „Vilinska zavrzlama”. Organizatori su poručili posetiocima da „će kupovinom karata i svojim prisustvom biti deo kulturnog miljea”. Teatar u tvrđavi održava se od 8. do 12. jula.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
Ivann
15.08.2017.
Ništa normalno u Smederevu.Još par godina i nestaće i Teatar u tvrđavi...pošto je Tvrđava teatar nestao odmah.Šteta, ideja je bila dobra, idioti upropastili.
Plusic 1 Minusic 0
Missing
JA
17.07.2017.
misko !!!!!novinarska profesija je da prica istinu !a godinama se pljuje nas grad od propalih novinara!!!bivse tv smederevo!!!!!!!
Plusic 1 Minusic 4
Missing
bez reci
14.07.2017.
sta reci na glupavu izjavu nekog ko je odgovoran za organizaciju ove revije...sta reci za izbor fantomskog umetnickog saveta revije...sta reci na privodjenje gledalaca da sve to gledaju..sta reci na unistavanje svega sto je vrdedno u smedervskoj kulturi....samo revijalno a sto skuplje teraj dalj bez reci....tako ce i zavrsiti...nek joj je sa srecom...
Plusic 13 Minusic 4
Missing
DR Gane
11.07.2017.
Miško, u pravu si za to šta treba da radi novinarska profesija , ali molim te da li možeš u Smederevu da nabrojiš 3 prava novinara ( školovana za taj posao ) ! U našem gradu je dovoljno da radiš u nekim novinama, nekoj televiziji i odmah si novinar ( a najvišee ih je ,, sportskih ,, ) !!!!
Plusic 4 Minusic 3
Missing
Ajme meni
08.07.2017.
Odlična interpretacijja svih dešavanja u vezi sa poz. festivalom u našoj tvrđavi, osim naravno, poslednjeg pasusa. Krivac mora da se nađe, pa makar on i ne bio krivac. A novinar, ako baš želi, mogao bi malo više da se potrudi da zaviri iza kulisa i istraži zašto je Teatar u tvrđavi postao manifestacija. Da bi se nešto nazvalo festivalom, mora da ima selektora, žiri i nagrade. Sveto trojstvo gospodo moja, želite da se bavite pozorištem/festivalima/kulturom, a ne znate osnovne postulate profesije.
Plusic 17 Minusic 2
Missing
Neko
08.07.2017.
I opet.Koliko narod treba da bude slep a jeste jer ga nista zivo ne interesuje dok ima leba i salame,pinka i rts-a.Ovu opstinu vode polupismeni i priuceni ljudi.Niti strucnjaka niti profesionalca...isti vec godinama prelecu iz stranke u stranku i izigravaju vajne rukovodece kadrove.Cim preduzece u minus oni po obicaju optuze dgugog,firmi narod otplati dug kroz povecanje cena i akciza i ajd ponovo.Alo narode,eksplodiraces,cisterne ti prolaze kroz setaliste pores tvoje dece.Zar si toliko prost....
Plusic 9 Minusic 0
Missing
miško
07.07.2017.
Ti" JA" ne lupetaj gluposti. I oslobodi se te SNS mantre da ko god nesto kriticki kaze, je protiv grada, drzave... NOvinarska profesija je i da se kriticki stvari postave, jer kad nema kritike imamo autokratiju.
Plusic 16 Minusic 0
Missing
JA
07.07.2017.
opet gospodja olivera pljuje grad smederevo!!!!!!kao svaki put neki novinar koji uvek sve najgore pise o gradu!!!!!!kao i ostali nabedjeni novinari
Plusic 7 Minusic 43
Missing
sima kosmos
07.07.2017.
Zar ceo grad treba da stane jer se snima neka serija? Dokle cemo trpeti da bivamo provincijska scenografija za stvaraoce iz prestonice? A inace, ova vlast je finansirala i snimanje filma Mali Budo, ako ste zaboravili...
Plusic 13 Minusic 9
Dodaj komentar
9bab19d4a07681eeb121420bbd2677e5
Info Kultura
13.11.2019.
U okviru programa „Dan domaćeg filma“ koji organizuju Filmski centar Srbije i DOK Srbija u 20 gradova, među kojima je i Smederevo, 14. novembra biće prikazivani pretežno dokumentarni filmo...
6bfe1eddcdda04bd810c021f113ed72a
Info Kultura
07.11.2019.
U galeriji Centra za kulturu Smederevo od 1.novembra, otvorena je izložba grafika i crteža likovnog umetnika Jovana Jovića.  Izložba obuhvata 10 crteža i 20 grafika, a od grafičkih tehnika zastup...
05dfe740593e7eb927f16741176769ae
Info Kultura
04.11.2019.
Projekat LIMENKICA ULAZNICA koji za temu ima edukaciju dece i roditelja o reciklaži kroz pozorišnu umetnost dobio je nagradu za NAJBOLJU NEPROFITNU KAMPANJU U SRBIJI za 2014. godinu, a kontinui...
Ce95aff85299ef0be3abf2c5aa1cd401
Info Kultura
22.10.2019.
Pozorište PATOS u petak, 25. oktobra, u Centru za kulturu Smederevo, otvara novu sezonu premijerom predstave „Iskrica u mojoj glavi“, po tekstu i u režiji Vladislava Nešića. ...
B122a74a102081d8006e285a64b84e59
Info Kultura
10.10.2019.
Skulptura "Pobednika" danas je stigala u Smederevo, u radionicu vajara Zorana Kuzmanovića. Ovde će tokom predstojećih pet meseci  trajati restauracija skulpture visoke četiri metra i 25...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 766
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300