Zanimljivosti Društvo
01.04.2013.

Mihajlo Pantić: Manjak ljubavi rađa zlo

1 sdcafe.rs

 

Pisac Mihajlo Pantić o novoj knjizi priča "Hodanje po oblacima". Pričanje osvetli neki deo našeg života, pokušavajući da otkrije njegov smisao.
 
Posle desetak knjiga priča koje su izazvale veliko interesovanje čitalaca dobile više nagrada i doživele više izdanja, pisac Mihajlo Pantić napisao je novu - "Hodanje po oblacima" ("Arhipelag"). U glavnoj ulozi je ljubav u različitim izdanjima i okolnostima, od sile koja iskupljuje i osmišljava ljudsku sudbinu do sile zbog koje se strada i pati. Junaci se većinom ne osećaju dobro u svojoj koži, ona je postala suviše tesan okvir za njihove žudnje i očekivanja, strahove i izazove.
 
U mojim pričama ima svega onoga što čini naš život - kaže, za "Novosti", Pantić. - Pričanje uvek osvetli neki deo tog života, pokušavajući da otkrije i ustanovi njegov smisao, a najčešće se suoči sa besmislom. Moji junaci se stalno preispituju, ko su, šta su, kako su živeli, šta je to što ih određuje, gde su i zašto pogrešili ili promašili. I pitaju se da li su mogli živeti nekako drukčije. Izgleda da ipak nisu, jer ni oni, kao ni svi drugi ljudi, nisu do kraja gospodari onoga što im se zbivalo i što im se zbiva. Mi smo gospodari sećanja, iz kojih nastaju priče, i zaborava koji je nužan da bismo preboleli akumulirane traume.
 
* Verujete da ljubav daje smisao životu i danas kada novac određuje vrednost svemu?
 
- U antici je važilo pravilo da je čovek mera svih stvari. Pa je, onda, hrišćanstvo pokušalo da nas nauči kako je ljubav sinonim za Boga. Nisam siguran koliko je u tome uspelo, ukoliko pogledamo današnji svet koji je zaista uveo aksiom da je novac apsolutna mera svega zamislivog. Vidite kako zbog njega propadaju države, urušavaju se sistemi, kvare se i popravljaju odnosi među narodima, vode se ratovi. A pritom najbolniji paradoks počiva u činjenici da je novac zapravo čista fikcija, poreklom od Feničana, stvar puke konvencije, dogovora koji danas važi, a već sutra za njega niko ne mari.
 
* A ljubav?
 
- Ljubav, međutim, nije fikcija, ljubav je središnja tačka svakog ljudskog bića. Od manjka ljubavi potiče svako zlo, svako nepočinstvo, svaka pakost. Ne pada mi na pamet da zbog toga što u to najdublje verujem držim humanističke propovedi. O tome pripovedam, i tako činim najviše što mogu. To je moj vid istine. Ako ste ostvareni u ljubavi, koja ima hiljadu lica, ostvareni ste u svemu.
 
* U priči "Alja i jedan od onih dana" dotakli ste se incestnih maštarija, može li to da pobudi negativne reakcije?
 
- Književnost, ukoliko je književnost, neizbežno mora da zađe u svaki, pa i najmračniji deo čovekove prirode, mora se baviti i njegovom nagonskom, demonskom stranom. Ako je tako, a tako jeste, brzo ćete otkriti da ne možete kontrolisati sopstvene misli, želje, strahove, ali možete i morate kontrolisati sopstveno ponašanje, postupke, možete oblikovati sebe. Mislim da je to nepoklapanje našeg unutrašnjeg sveta sa svetom u kojem postojimo, krećemo se, delujemo i govorimo, uvek u potrazi za ljubavlju, zapravo ključni nesklad sa kojim se svaki čovek u životu susreće. Taj se čvor nikada do kraja ne može razvezati. Pripovedanje tu ne može bogzna šta da učini, može samo da to ustanovi i da iznova opiše. U stvari, jedino to i radi, evo, već nekoliko milenijuma.
 
IZVAN REČI
BITI pisac ne znači posedovati svu mudrost sveta. Pre će biti da je i pisac onaj koji se ne snalazi u vrtologu svoga doba, i zapravo sve vreme piše o tom nesnalaženju. Ja ne prepisujem život, nego pokušavam da se primaknem onome što je u njemu neimenljivo. Najbitnije uvek ostane izvan reči.
 
DISTANCA
* POTPREDSEDNIK ste Srpskog PEN-a, imate li podršku vlasti? 
- PEN nema nikakve kontakte sa današnjom vlašću. Ne dobijamo čak ni novac za tekuće troškove, iako smo reprezentativna organizacija i nadležno ministarstvo je po zakonu dužno da to čini. Ne žalim se, u prirodi PEN-a je da uvek stoji na distanci prema bilo kojoj vlasti.
 
D. MATOVIĆ
Izvor: Večernje novosti

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
E0bcf9fd280c40b563944a269f6f1adc
Zanimljivosti Društvo
12.07.2019.
Ovo je kratka priča o skinhead supkulturi, takođe je priča o tome koliko smo površni i koliko neoprezno i lako usvajamo informacije koje pokupimo iz medija. Preko ovog virtuelnog papira ću prob...
9cc2a4f108c43974a7e809e880f860ed
Zanimljivosti Društvo
04.09.2018.
Akademik Vladeta Jerotić preminuo jutros u Beogradu u 95. godini. To je na svom nalogu na Fejsbuku objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.  Vladeta Jerotić bio je istaknuti ...
D6b5c4bf0aabf4818a402aab155c5801
Zanimljivosti Društvo
03.07.2018.
Da li se i Vama nekad desilo da vodite rat za otvoren/zatvoren prozor u prevozu? Ovo je sigurno najtiši rat koji ste ikad videli.   ...
0009e80443373b2e6916c6408df1b98f
Zanimljivosti Društvo
25.08.2017.
U svakodnevnoj komunikaciji upotrebljavamo hiljade reči, ne ražmišljajući da li su one domaće ili su preuzete iz drugih jezika.   U srpskim rečnicima zabeleženo je više stotin...
D84b247a05ea757363b2d03d5429e503
Zanimljivosti Društvo
25.07.2017.
Veoma zanimljiv i poučan video klip o Vladi, političarima i političkom sistemu! Pogledajte:   ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 766
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300