Info Servisne informacije
30.09.2014.

Međunarodni dan prava javnosti da zna

E80ef05e933ae299c14c54eb6d09698a

U Srbiji je obeležen 28. septembar- Međunarodni dana prava javnosti da zna.
U organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS-a, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, UNS-a i NUNS-a podeljene su i nagrade. Među nagrađenima je Grad Smederevo, kao pobednik konkursa za „Najbolji informator o radu državnih organa“.

Na ovu vest, razumnomislećoj javnosti Smedereva, prva reakcija bila je - da li je ovo šala, loš vic, vest u ogledalu??? Nije nijedno. 

Lokalni činovnik zadužen za delanje po Zakonu o slobodnom pristupu informracijama u Gradskoj upravi, dobro je uradio domaći zadatak, i kao svaki dobar đak, štreber, poslao informator na konkurs. 
Konkurencija je bila slaba. Osim ovdašnjeg, na konkurs su pristigla samo još dva informatora, te komisija nije imala težak zadatak. Seli, pročitali, lepo sve napisano. Ispoštovana uputstva za pisanje informatora, što vam je kao ono- uvod, razrada ,zaključak na pismenom iz maternjeg jezika. Još ima i ilustracije, grafičke prikaze, popis pravila, nadležnosti... Sve onako kako Zakon o slobodnom pristupu informacijama nalaže. 

To što ova nagrada nema ama baš nikakve veze sa stanjem stvari u Smederevu, to nije bila tema ovog skupa. Dakle, spolja gladac - unutra jadac.
Na gradskom sajtu, objavljena je ova lepa vest uz fotografiju vedrih i nasmejanih gradonačelnice i Poverenika Rodoljuba Šabića. Šabić, izgleda, nije obavešten da je gradonačelnica, nagrađena za „Dan prava javnosti da zna“ novinare bukvalno izbacila iz kabineta poručivši im da ne želi da odgovara na njihova pitanja? Da li zna da je UNS već više puta javno prozivao gradonačelnicu da krši slobodu medija? 

Iskustveno, vlast grada Smedereva zaslužila je, verovatnije, da se okiti nagradom „Najbolja netransparentna vlast“ ili uvede u svoj kalendar „ Dan prava javnosti da zna samo ono što smederevska vlast hoće“.

Kako drugačije objasniti stvarnost u kojoj je realnije dobiti sedmicu na lutriji ili retku bolest nego informaciju iz tabora lokalne vlasti? Kako objasniti nagradu ako svi znaju da su gradski mediji samo oglasna tabla za afirmaciju vlasti? Kako objasniti sva pitanja koja su ostala bez odgovora.
Dok se prašina slegne na nagradu ili je izjedaju moljci, podsetimo na neka pitanja na koja javnost Smedereva ima pravo da zna odgovore:
- Koliko je koštala Smederevska jesen 2013.? Koliko je koštala Smederevska jesen 2014? Ko štiti moćne graditelje skladišta gasa na obali Dunava? Ko štiti građevinare koji duguju milione za uređenje građevinskog zemljišta? Gde je nestala kaseta sa snimkom sednice Skupštine koji nije emitovan na TV SD? Kako se nameštaju konkursi za direktore javnih preduzeća? Kako neko može da bude direktor sa nacrtanom diplomom visoke škole? Gde su pare za Udovički plato? ...

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
vilozof iz Smedereva
01.10.2014.
Kakva crna nagrada Smederevu, zasto se g-din Sabic nije raspitao bar kod UNS-a ili NUNS-a. Njegova greska. A sto se tice primanja nagrade pa svako ce je rado prihvatiti, jos ako nije potrebno oznojiti (pomuciti se, ucini napor) se za istu IHA lepote. Zaista je nezbijno ocekivati da se neko odekne nagrade, koju uzgred budi receno nije zasluzio, tuzna je nasa stvarnost.
Plusic 14 Minusic 0
Missing
Angry bird
01.10.2014.
Sramotna odluka. Za sve koji ne veruju, neka probaju. Kakve crne informacije!!!!!????Sve što se dostavlja podnosiocima zahteva je opšte zaluđivanje.
Plusic 19 Minusic 0
Missing
bum
01.10.2014.
sitne malicioznosti(poput one-štreber i sl.)bez potrebe opterećuju tekst i skreću pažnju sa suštine.A suština je sledeća-u Smederevu nema slobodnog protoka informacija od značaja za građane.Oni koji su ocenjivali informatore lokalnih samouprava su se bavili formom i formalnim sadržajem.Njihovo nije da znaju milje u lokalnoj samoupravi,to je posao građana i da ga ocene onda kada se glasa.U Smederevu se skoro niko time ne bavi(opozicija je nula a vlast radi šta radi) i onda dobijete šta ste tražili tj. glasali.Sigurno da postoji neka konačna pravda ali dok do nje dođe...
Plusic 20 Minusic 0
Missing
Dejan
30.09.2014.
ccccccc, taština praznine..... nadrljasmo a da nismo pošteno ni počeli da živimo, jadna deco šta vas čeka bolje odmah da nas pobijete kada smo dozvolili ovaj užas i jad u Srbiji
Plusic 29 Minusic 0
Missing
žilijen
30.09.2014.
Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja zna da radi dobro svoj posao (znam čoveka), ali on radi po zahtevu, a malo ljudi predaje te zahteve, a i pod pritiskom je da odgovara u poslednjem trenutku... filtriraju mu se i koče informacije iz službi.... Javnost treba da saznaje informacije direktno od vlasti, lokalnih medija, od opozicije (da, da... koje nigde nema, koja kuka što je ukradena jedna kaseta, a koja nikako da se seti da postoji i ulica, kafana, pijac...), informacije pravovremene i istinite, a ne da se retki pojedinci teškom mukom bore da saznaju stvari koje bi svi trebalo da znaju u normalnoj zemlji i normalnom gradu. Mi imamo TV bez loših vesti, bez mišljenja suprostavljenog vlasti, imamo medijskog mogula Lukića, imamo "naš glas" hahaha Gore Redžića (pitate se koji je to beše lik), imamo "Naše novine" Vesne Ristić novinarske veličine koja sada verno služi SNS isto onako kako je verno služila SPS deceniju... i na kraju imamo posebnu "javnost" koja se kreira tračevima, intrigama i podmetanjima skuvanim u kabinetu i glavi neprikosnovene vladarke. Ovaj Šabić nekada je izgledao kao OK i vrlo dobro informisan lik, strašno je na šta je i on spao... ajd, laku noć, vidimo se (možda) 2016.
Plusic 23 Minusic 0
Missing
BOKILI
30.09.2014.
BOKI...ZASTO NAGRADU PRIMA "ONA" KAD SI TI "TAJ"? BOKI,BOKI,...
Plusic 14 Minusic 0
Dodaj komentar
368fca1636f54f40c80634a6df294513
Info Servisne informacije
25.08.2019.
Obaveštavamo sve učesnike u plovidbi i zainteresovanu javnost da je na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda ugrožena bezbednost plovidbe za uzvodne i nizvodne brodove, zbo...
58b3754ca3e4d908f8dce6c890bd2e8e
Info Servisne informacije
26.07.2019.
Organizacioni odbor 132. Turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen 2019“ je na sednici doneo odluku da se ove godine manifestacija održi u periodu od 6. do 8. septembra 2019. g...
8f6668307e1c6841676166bc58f325bc
Info Servisne informacije
15.12.2018.
Usnulo Smederevo i prvi pravi sneg u ovogodišnjoj zimi.  Malo smo prošetali po prvom snegu i zabeležili neke detalje.  ...
15694d85105d46a21bd9ac9b36d24a13
Info Servisne informacije
19.10.2018.
JKP VODOVOD SMEDEREVO obaveštava svoje korisnike distribucionog sistema da će u subotu 20.10.2018. , zbog remonta trafostanice u Šalinačkoj ulici od strane EPS DISTRIBUCIJE bez vode osta...
1 sdcafe.rs
Info Servisne informacije
03.08.2018.
Zbog obilnih padavina 1.avgusta u večernjim časovima urušio se nedavno sanirani Smederevski puti zbog čega je saobraćaj između Beograda i Smedereva u zastoju. Vozila se preusmeravaju ka Bega...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
Ec2c4e6b859af5961b85f2d2c3e2b6e9
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 243
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300