Home Info Manji izvoz voća u Rusiju

Manji izvoz voća u Rusiju

by redakcija

Raste interesovanje ruskih trgovaca za kupovinu hrane iz Srbije. Pored voća ugovoreni su i novi poslovi za plasman mesa i prerađevina. Ipak, ponuda izvoznika voća i povrća će ove godine, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, biti mnogo slabija.

Poljoprivrednici se više žale na kasni prolećni mraz nego na sušu jer im je prepolovio prinos jesenjeg voća. Najviše je podbacila jabuka, koja je i najtraženija na ruskom tržištu.

Slobodan Jovanović iz "Agrolida" kod Udovica kod Smedereva kaže da će biti velikih problema jer će cena u otkupu biti velika za proizvođače.

"Bojim se da nećemo biti konkurentni u odnosu na Poljsku, koja je uvek jeftinija od nas. Borićemo se da nešto pošaljemo kako bi zadržali tržište", ističe Jovanović.

Prema podacima udruženja "Plodovi Srbije", u septembru prošle godine na rusko tržište izvezeno je 12.500 tona jabuke. Ove godine, u istom mesecu, nepunih 40 odsto prošlogodišnjeg izvoza, tek pet hiljada tona.

Od izvoza jabuke na to tržište tokom prošle godine do septemba ove godine, državna kasa je bogatija za 80 miliona evra. Osim voća, ruskim trgovcima sve su privlačniji naši sirevi, meso i prerađevine.

Verica Josipović, iz Industrije mesa "Koteks" u Surčinu kaže da se sad izvozi svinjskog mesa, a ubrzo kreće i izvoz junećeg mesa u čerecima.

"Ne prestajemo sa poslom, a novac se dobija pre nego što krene izvoz", navodi Josipović.

Pre četiri godine izvoz hrane na tržište Ruske federacije vredeo je 35 miliona dolara. Prošle, 150 miliona.

Dejan Delić iz Privredne komore Srbije objašnjava da su nove kompanije dobile licence za izvoz svojih proizvoda u Rusku federaciju, tako da se u narednom periodu očekuje širenje liste proizvoda.

Tri puta je veći izvoz mesa, četiri puta izvoz sira nego lane. To je samo potvrda da su ruski trgovci zainteresovani za sklapanje novih poslova, najčešće na pet godina.

Takvi aranžmani daju sigurnost našim fabrikama da planiraju proizvodnju na duži rok.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!