Home ZanimljivostiUmetnost Kuća u kojoj zakoni gravitacije ne važe

Kuća u kojoj zakoni gravitacije ne važe

by redakcija

Uveren u to da kroz umetnost ostvarujemo svoje snove, argentinski umetnik Leandro Erlih predstavio je 26. juna svoju novu instalaciju u kojoj posetioci mogu da prkose zakonima gravitacije.

 

Umetnik poznat po trodimenzionalni instalacijama u kojima se igra sa našim ograničenim čulima i iluzijama svoje novo delo “Dalstoun House” od 26. juna do 4. avgusta izlaže u okviru projekta londonskog umetničkog centra“Barbican”. 

Tokom trajanja izložbe Erlih će uz pomoć brojnih specifično poređanih ogledala kreirati novu fasadu kuće koja se prvobitno nalazila na mestu gde će narednih dana biti izložena njegova instalacija.

Sve vreme posetioci će moći da se prepuste njegovim čarima i osete kako bi to bilo kada bi, primera radi, zaista imali moći jednog Spajdermena. 

“Moj rad bukvalno je zasnovan na tipičnim kućama koje su bile karakteristične o ovom delu istočnog Londona, ali su uništene tokom Drugog svetskog rata. Oduvek sam želeo da koristim običnu, svakodnevnu arhitekturu i da je transformišem u javnu pozornicu za ljude gde će moći da isprobaju razne fiktivne ideje”, objašnjava Erlih.

Stvaralaštvo ovog argentinskog umetnika kretalo se u najrazličitijim pravcima, pa je tako u okviru svojih izložbi potapao ljude u bazenima, zarobljivao slučajne prolaznike u otvoru za lift, bavio se levitacijom… 

“Želim da pokažem ljudima da je realnost isključivo naš konstrukt”, dodaje Erlih. “Ali takođe želim i da pustim ljude da se igraju.” 

Pogledajte kako izgleda instalacija “Dalstoun House” i kako posetioci reaguju na “boravak” u njoj.

 

 

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!