Home InfoDruštvo Koja zemlja najviše ceni starost?

Koja zemlja najviše ceni starost?

by redakcija

Švedska je najbolja zemlja za život za starije osobe, slede Norveška i Nemačka, a Srbija je na 64. mestu od 91 zemlje, pokazuju danas objavljeni rezultati prvog istraživanja te vrste, koje je sprovela organizacija Helpejdž internešnel povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih ljudi.

 

Među prvih 10 zemalja su i Holandija, Kanada, Švajcarska, Novi Zeland, SAD, Island i Japan, a slede Austrija, Irska, Velika Britanija i Australija, dok je na poslednjem, 91. mestu Avganistan. 

Francuska je na 18. mestu, Slovenija na 20, Albanija na 39, prate je Mađarska i Hrvatska, dok su Bugarska i Rumunija na 47. i 48. mestu, a Crna Gora na 83. 

Prva globalna tabela ove vrste sačinjena je na osnovu parametara kao što su visina penzije, BDP zemlje, zdravstvena zaštita, prosečan životni vek, saobraćajne veze, mogućnosti učešća u različitim aktivnostima, poput obrazovanja ili zaposlenja, kao i građanske slobode i bezbednost. 

Istraživanje je, takođe, pokazalo da će za 10 godina broj starih ljudi biti veći od milijarde, a 2050. godine će ih biti dve milijarde, skoro 10 puta više nego 1950. 

Godine 2000, broj starijih od 60 godina prvi put je bio veći od broja dece mlađe od pet godina, a očekuje se da će 2050. godine broj starijih biti veći od broja dece mlađe od 15. 

Od 193 zemlje, indeks obuhvata 91 zemlju, u kojima živi 89 odsto svetskog stanovništva starijeg od 60 godina.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!