Home Zanimljivosti I životinje plaču kad su tužne

I životinje plaču kad su tužne

by redakcija

Da li životinje plaču kada su tužne? To se pitanje ponovo postavilo nakon prošlonedeljne vesti o novorođenom slončiću koji je neutešno plakao pet sati nakon što ga je majka nagazila i napustila.

 

Slončića nazvanog Zuang-zuang ubrzo je udomio čuvar u Prirodnom rezervatu divljih životinja i mališan dobro napreduje. 

"Neki sisari mogu da plaču ako se osećaju napušteno", objasnio je stručnjak za ponašanje životinja Mark Bekof za Diskaveri njuz. 

Ljudska, ali i slonovska novorođenčad, verovatno plaču kada su pod stresom, a ne zbog tuge. "Ali i stres je emocija", istakao je Bekof. 

Rekao je kako su ranije studije pokazale da kokoške, miševi i pacovi pokazuju empatiju, tj. saosećaju sa tuđim bolom, što je još kompleksnija emocija. 

Kako bi plakale, životinje moraju da budu društvene prirode, da imaju anatomiju oka sličnu našoj i strukturu mozga koja može da procesuira emocije.

Pas je jedna od društvenijih životinja, ali naučnici i vlasnici do sada nisu zabežili nijedan slučaj depresivnog, uplakanog psa. "Međutim, psi i neke druge životinje sigurno pate i prepoznaju patnju drugih", rekao je profesor evolucionarne antropologije na Univerzitetu Djuk, Brajan Her. 

U anketi na stranici "Dognition", 72 posto ispitanika odgovorilo je da njihovi psi malo do ekstremno pate zbog odvajanja, što uglavnom pokazuju tako što cvile i zavijaju. 

"Psi možda ne plaču suzama, ali plaču vokalno kada su uplašeni, pod pritiskom ili usamljeni", rekao je Her. 

Preko polovine ispitanika reklo je da su ih njihovi psi tešili kada su bili tužni i uplakani.

Izvor: index.hr

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!