Zanimljivosti Društvo
22.04.2013.

Dan planete Zemlje uz "Eco Style"

1 sdcafe.rs

 

Dan jedinog zajedničkog doma koji imamo, planete Zemlje, širom sveta proslavlja se 22. aprila brojnim ekološkim akcijama, debatama, pa čak i ritmovima čuvenog hita "Gangnam Style".
 
Ovogodišnji Dan planete Zemlje, posebno će proslaviti mladi Amerikanac Tim de Kristofer. On će 22. aprila će izaći na slobodu nakon što je osamnaest meseci proveo u zatvoru zbog neverovatnih optužbi. 
 
De Kristofer je, želeći da ukaže na probleme koji se vezuju za crpljenje nafte i njenu upotrebu, svojevremeno prisustvovao aukciji na kojoj se odlučivalo koje će kompanije dobiti pravo na korišćenje naftnih bušotina u SAD. 
 
Jedini problem bio je u tome što on nije bio naftni milioner, već “običan eko-aktivista”. Ovaj tridesetogodišnjak nije optužen za svoje aktivističke napore, kako je to do sada bio slučaj, već za finansijski kriminal. 
 
Nakon što je predviđenih osamnaest meseci proveo u zatvoru, de Kristofer je odlučio da se tamo zadrži još nekoliko dana ne bi li simbolično izašao baš na Dan planete Zemlje. 
 
Na taj način on želi još jednom da skrene pažnju na loše stanje u kojem se nalazi naša planete. 
 
Proslavi će se priključiti više od milijardu ljudi iz 192 zemalje, ne bi li ukazali na problem koji je ove godine izabran kao noseća tema – suočavanje sa klimatskim promenama.
 
Ekološko događaji organizovani su širom sveta, pa će tako u Argentini volonteri organizacije “Surfrider Foundation” čistiti plaže celog dana, pozorišne predstave i debate pod sloganom “Face of Climate Change” biće organizovane u Gani. 
 
Južna Koreja se slavlju priključuje uz ritmove hita “Gangnam Style”, koji je zaovu priliku preimenovan u “Eco Style”. Uz plesne fleš-mob akcije i poznate korake korejske zvezde Saja širom te zemlje biće promovisane ekološke poruke. 
 
Festival “Earth Day Italia” organizuje se širom Apensinskog poluostrva, sa centralnom proslavom u Milanu, do “Earth Day Network India” u saradnji sa indijskim studentima sprovodi razne akcije po celoj zemlji. 
 
U meksički Verakruz stigli su volonteri iz celog sveta ne bi li pod okriljem organizacije “Tortugas Fundacion Yepez” pomogli džinovskim kornjačama koje su karakteristične za tu oblast.
 
Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i neformalna Zelena poslanička grupa, tim povodom organizuju okrugli sto "Uticaj javnosti na donošenje zakona" na kome će se raspravljati o saradnji
i ulozi organizacija civilnog društva i tog Odbora na očuvanju ekologije. 
 
Naučno-stručno drustvo za zaštitu životne sredine "Ekologika" i Institut ekonomskih nauka organizuju takođe međunarodni naučni skup "Uticaj klimatskih promena na životnu sredinu i privredu", a koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog ravoja Srbije. 
 
Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene... 
 
Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije koja je održana tog dana. Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. 
 
Sve informacije o ovom prazniku, kao i savete o tome kako da se vi uključite u proslavu i pomognete planeti, možete pronaći OVDE.
 
foto Beta
Izvor: B92

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
E0bcf9fd280c40b563944a269f6f1adc
Zanimljivosti Društvo
12.07.2019.
Ovo je kratka priča o skinhead supkulturi, takođe je priča o tome koliko smo površni i koliko neoprezno i lako usvajamo informacije koje pokupimo iz medija. Preko ovog virtuelnog papira ću prob...
9cc2a4f108c43974a7e809e880f860ed
Zanimljivosti Društvo
04.09.2018.
Akademik Vladeta Jerotić preminuo jutros u Beogradu u 95. godini. To je na svom nalogu na Fejsbuku objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.  Vladeta Jerotić bio je istaknuti ...
D6b5c4bf0aabf4818a402aab155c5801
Zanimljivosti Društvo
03.07.2018.
Da li se i Vama nekad desilo da vodite rat za otvoren/zatvoren prozor u prevozu? Ovo je sigurno najtiši rat koji ste ikad videli.   ...
0009e80443373b2e6916c6408df1b98f
Zanimljivosti Društvo
25.08.2017.
U svakodnevnoj komunikaciji upotrebljavamo hiljade reči, ne ražmišljajući da li su one domaće ili su preuzete iz drugih jezika.   U srpskim rečnicima zabeleženo je više stotin...
D84b247a05ea757363b2d03d5429e503
Zanimljivosti Društvo
25.07.2017.
Veoma zanimljiv i poučan video klip o Vladi, političarima i političkom sistemu! Pogledajte:   ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 766
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300