Home InfoNaše priče Brodarski klub Metalac slavi 70-ti rođendan!

Brodarski klub Metalac slavi 70-ti rođendan!

by redakcija

Brodarski klub Metalac 22. maja puni 70 godina postojanja i rada. Veliki i značajan je to Jubilej jednog sportskog društva, koji je odmah posle II Svetskog rata okupljao i vaspitavao smederevsku decu, pionire, omladinu i odrasle. Ako se uzme da je Klub u vidu čoveka, onda treba reći da on ima dva lica; jedno lice je ono koje se vidi sa beogradskog druma iz Goranske ulice, a drugo, lepše lice je ono koje se vidi sa Dunava, kod njegove table 1117-ti kilometar. Delom zbog tog velikog jubileja, a delom i zbog one divne slike koju pružaju jedrilice i bela jedra na Dunavu ispred Brodarskog kluba Metalac, posvećuje se ova priča, odnosno retrospektiva.

Nastanak Brodarskog kluba Metalac

Početak razvoja sportskog brodarvstva u gradu na Dunavu vezan je za 1946.godinu. Na bazi preporuke Brodarskog saveza Jugoslavije, kao ogranka Narodne tehnike, sa ciljem da populariše sportove na vodi, ali i da osposobljava članove za gradnju sportskih čamaca. Odmah posle II Svetskog rata u gradu na dve reke, Smederevu, razvijaju se i sportovi na vodi. Pored Veslačkog kluba, osnovanog još u „staroj“ Jugoslaviji 1924.godine, u ovom periodu osnivaju se: Brodarski i Plivački i Vaterpolo klub. Odmah po osnivanju Brodarski klub Metalac imao je tri sekcije: kajakašku, kanuističku i brodo-modelarsku. Sredstva za osnivanje, dao je gradski osnivač, ali je većinu dala tadašnja Železara.

Jedna od prvih regata kanua u Smederevu

Godine 1948. osnovano je i Društvo sprtskog brodarstva „Ilija Tašić“. Za predsednika je izabran Mirko Đorđević, a među prvim članovima bili su kajakaši i jedriličari Vera Stokić, Jovan Poznić, Milan Poznić Šarlo, Milutin Došen, Dušan Petrov, Dušan Gojkov, Miodrag Komlenc, Jovan Bokšan,Jovan Milić i drugi. To sprtsko društvo se 1953.godine priključilo Sportskom društvu Metalac i od tada nosi sadašnje ime -Brodarski klub Metalac- (u daljem tekstu BK Metalac !). Predsednik kluba u to vreme bio je Vladimir Aubreht. Prvi veći uspeh njegovi članovi zabeležili su 1959.godine.


Prvi jedriličar J.Poznić iz 50-tih godina

Jedriličar Jovan Poznić u klasi „Dingy“ postao je prvak Srbije. Zapažene rezultate u tom periodu mali su i Milan Poznić Šarlo, Dušan Janković, Vojislav Đorđević Lele, Dušan Petrov i Sreten Ubiparip. Smederevci su od 1968. do 1978. godine bili višestruki republički prvaci u klasi „Šjuka“.

Prvi Optimisti u Smederevu 60-tih godina

 

Brodarenje i Jedrenje

Pošto jedrenje na vodi i nije posebno popularan sport u Srbiji, a kako se veoma malo radi nanjegovoj popularizaciji, evo prilike da se u ovoj Olimpijskoj godini nešto više kaže o tome. Po broju dece koja se svake godine upišu u jedan od 23 brodarsko-jedriličarskih klubova u Srbiji, daleko je iza fudbala, košarke, tenisa, odbojke, karatea… Pored ovih popularnih sportova brodarenje i jedrenje na vodi je totalno zapostavljeno i zaboravljeno.

Iako se na rečnim tokovima u svetu retko jedri, u Srbiji za to postoje odlični geografski i klimatski uslovi. Tok Dunava je kroz Srbiju najširi, a postoje i brojna jezera. Stručnjaci kažu da jedrenje spada u sportove čijim osnovama može da se ovlada za nekoliko sati, dok se vrhunsko i sportsko jedrenje uči tokom celog života.

Brodarenje je veština voženja i upravljanja kajakom i kanuom, tj. plovilima na vodi koji se pokreću isključivo ljudskom snagom. Kajak i kanu na mirnim vodama se istorijski prvi put pojavio kao vid bavljenja sportom u odnosu na sve druge kajakaške sportske grane. Najduže je u programu Olimpijskih igara (od 1936.godine) i broji najveći broj Olimpijskih disciplina (12).

Kajak je mali čamac koji se pokreće ljudskom snagom. Najčešće ima pokrivenu palubu. Pokreće se posebnim veslom sa dve lopatice. Kajakom su se koristili Ainu Ainu, aleutski i eskimski lovci u sub-artičkim područjima Severoistočne Azije, Severne Amerike i Grenlanda. Moderni kajaci se prave po različitim dizajnima za posebne svrhe. U nekim delovima sveta se smatraju kanuima.

 

Kanu je takođe vrsta čamca. Ime mu dolazi od naziva za severnoamerički (kanadski) indijanski čamac. Kanu je karakterističan po tome što je zaokrenut na krajevima, te što se pokreće veslom, pri čemu veslač ili veslači kleči licem okrenut prema pramcu. Veslo u pravilu nije učvršćeno uz čamac nego se drži obema rukama.

Osnovna razlika između kanua i kajaka je u tome što kod kajaka svaki veslač koristi veslo sa dve lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom, radi bolje primene sile. BK Metalac u svom hangaru poseduje 6 kajaka i 5 kanua, jednoseda i dvoseda.

Jedrenje je umeće upravljanja jedrilicom, tj. plovilom na vodi pokretanog isključivo snagom vetra. U početku korišteno kao osnovna veština potrebna za upravljanje ratnim, trgovačkim i turističkim brodovima sa pojavom parne mašine, a kasnije i drugih vrsta motora, gubi privrednu važnost. Danas je jedrenje za većinu ljudi rekreacija i zabava, ali je i vrlo popularan i raširen sport na vodi.

Postignuti značajni rezultati na takmičenjima :

U ovako dugom vremenu postojanja i učešćem na raznim regatama, takmičenjima, na mnogim jedriličarskim prevenstvima, kako ex Jugoslavije, tako i Srbije, postignuti su mnogi značajni rezultati. Velike uspehe u jedrenju postozale su sve generacije.

– Nabavkom jedrilica Olimpijske klase 470, 1974.godine, takmičari Brodarskog kluba Metalac uspešno su se oprobali u najjačoj konkurenciji. Tako su takmičari Đorđe Poznić Đole i Čedomir Jevtić Čeda pobedili na prevestvu Srbije, a na međunarodnoj regati „Kup Đerdapa“, u kokurenciji 47 posada, zauzeli su deveto mesto. Od 1981., pa sve do 1995. godine, klub je bio u samom vrhu, jugoslovenskog i srpskog jedrenja u klasi 470. To potvrđuje i postignuti rezultat; osvojeno drugo mesto 1994.godine u kriterijumskoj regati najboljih jugoslovenskih posada.

– Takmičari u klasi Optimist, deca uzrasta 7 do 14 godina, na redovnim godišnjim prvenstvima, na regatama u našim gradovima, zauzimali su dva puta druga mesta, a više puta treća mesta.

– Na prvoj većoj organizovanoj regati u Smederevu 1991. godine, pod nazivom Sartid (tada se Železara još nije tako zvala), smederevski takmičari su, u veoma velikoj konkurenciji u klasi Mikro-M550, zauzeli visoko treće mesto. Na regati održanoj 2010. godine, naši takmičari zauzeli su prvo mesto u klasi 470, a na regati održanoj u ovoj 2016. godini, smederevski jedriličari su zauzeli treće mesto.
Dunav protiče kroz 10 evropskih zemalja, i kao takav on je danas, kao kičma Panevropskog Koridora 7, značajno tržište nautičkog turizma. Sam grad Smederevo sa svojim  velikim  potencijalima i vrednostima pripada relativno retkoj mreži naselja uz Dunav u Srbiji, te kao takav može da doprinese razvoju i nautičkog turizma. I upravo BK Metalac može i treba, da kroz svoj rad, razvoj i organizaciju sportskih takmičenja najviše da doprinese tome, jer :

– BK Metalac se bavi amaterskim sportom, odnosno brodarenjem i jedrenjem na vodi, i okuplja ljude koji gaje veliku ljubav prema Dunavu; on ima misiju da tu ljubav prebese na decu, pionire, omladinu i odrasle Smedereva. Osnovni cilj Kluba je omasovljenje ovog sporta, jer  je bavljenje sportom na vodi jedan od najzdravijih. Stručnjaci su ustanovili da se nad vodom, u 1 m visine, nalazi Ozon (O3), tako da se tu uzdiše najčistiji kiseonik!

– BK Metalac ima želju da smederevcima približi Dunav, kako bi stekli naviku da često dolaze-silaze do njega. U tom cilju on organizuje škole brodarenja i jedrenja, posebno za najmlađe od 7 do 14 godina starosti.

– BK Metalac, kao član Jedriličarskog saveza Srbije godinama učestvuje na kriterijumskim regatama, Prvenstvu Srbije i ostalim regatama po gradovima na Dunavu i time pronosi ime Smedereva.

– BK Metalac već tradicionalno, svake godine, organizuje regatu „Šarlov kup“ za klasu Mikro-M550. Ova regata održava se u vreme turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen“, i do sada su se odazivali  jedriličari iz svih krajeva zemlje.

– BK Metalac već godinama organizuje i učestvuje u međunarodnoj manifestaciji “Dan Dunav”, čime pokazuje da je kadar da bude dobar, ali skroman domaćin u situacijama kada je potrebno da na pravi način predstavi sport kojim se klub bavi, a samim tim i naš grad.

– U okviru pripadajuće akvatorije BK Metalac je izgradio privezište – pontonski pristan za stotinak plovila. Ovaj objekat za nautički turizam postavljen je za pružanje usluga veza, čuvanja i održavanja, kao i usluga iznajmljivanja plovnih objekata, uz pružanje i ugostiteljskih usluga.

– BK Metalac se finansira putem donatora, ljubitelja sportova na vodi, ljubitelja Dunava, ali i putem sostvenog izvora -klupski bife- i samofinasiranjem samih takmičara.

– BK Metalac je ustanovio i tradicionalni klupski praznik -Slavu-. koja se obeležava 22. maja. To je Sveti Nikola letnji, ili Mladi sveti Nikola, kako je poznat u narodu. I, inače je odavnina poznato da je Sveti Nikola zaštinik dece, putnika namernika, moreplovaca, brodara, splavara, mornara, ribara,…

Dan Dunava u Smederevu

–  Uspešan rad BK Metalac-a, u ovom nadasve atraktivnom sportu na Dunavu, omogučavaju vredni entuzijasti u Skupštini i Upravi kluba:

a) Upravni odbor

Radislav Maravić      – Predsednik Upravnog odbora
Slobodan Tomašević – Član Upravnog odbora
Dragan Đulejić           – Član Upravnog odbora
Predrag Rakić           – Član Upravnog odbora
Bojan Milošević        – Član Upravnog odbora
Petar Petrović           – Predsednik Skuštine
Miloje Simić              – Nadzorni odbor

b) Treneri

Đorđe Poznić            – Trener odraslih
Dragan Ilić                – Trener dece

c) Članstvo

U brodarsko-jedriličarskom BK Metalac nalaze se 100-tinak članova : dece, omladinaca i seniora.

 

U godini Jubileja, 70 godina postojanja i uspešnog rada, našem BK Metalac, poželimo dobar vetar, sportsku sreću, puno uspeha na narednim takmićenjima, i…naravno srećnu klupsku Slavu!

Autor:
Nikola Tasić Cale

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!