Info Hronika
03.11.2017.

Brodari stradali, a nema krivaca

1 sdcafe.rs

Više javno tužilaštvo u Smederevu utvrdilo je da je "zamor materijala" uzrok prošlogodišnjeg potonuća samohodnog teretnjaka "Beograd 10", preduzeća "Ivan Milutinović". Nesreća se dogodila u smederevskoj luci i tada su nastradala oba člana posade, mada se zapovednik broda Milan Brzaković (35) i dalje zvanično vodi kao nestao. Telo mašiniste Nikole Kosovca (49) pronađeno je dva dana nakon nesreće.

Kako je "Novostima" potvrđeno, tužilaštvo je konstatovalo da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Ipak, Udruženje profesionalnih lađara Srbije, koje je oformilo posebnu grupu koja se bavila detaljno ovom tragedijom, tvrdi da prava istina nije utvrđena.

U njihovom saopštenju navodi se da "zamor materijala" može biti samo posledica, a da uzrok brodoloma treba tražiti u ljudskom faktoru koji je doveo do "zamora materijala". Eksperti Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu pregledali su "Beograd 10" dva dana pre potonuća, kada je konstatovano da je sposoban za plovidbu.

- Nalaz sudskog veštaka ukazuje da je brod bio u jako lošem stanju i da, po svemu sudeći, nije smeo da bude pušten u saobraćaj - kaže za "Novosti" Zoran Jovičić, zapovednik vrste A i član grupe Udruženja koja je sprovelo istragu.

Iz nalaza sudskog veštaka, dodaje Jovičić, može se videti u koliko lošem stanju se nalazio brod što ukazuje na loše održavanje i verovatne propuste odgovornih za ispravnost i održavanje plovila, kao i bezbednost i zaštitu na radu.

Udruženje je došlo do saznanja da je probleme imala i prethodna smena. Postoji izjava zapovednika drugog broda posle razgovora sa prethodnom posadom "Beograda 10" koja je tvrdila da su "imali velikih problema tokom plovidbe, da ih je zahvatio jak vetar, da su mogli da se podave i da više neće raditi na brodu 'Beograd 10'".

- Ova izjava se nalazi u arhivi jednog od članova porodice poginulih, a nije uzeta u razmatranje iako je dostavljena tužilaštvu - kaže Jovičić.

Inače, ustanovljeno je da je prethodna posada nekoliko dana upravljala plovilom kome je istekla registracija, što je ozbiljan prekršaj. Udruženje lađara tvrdi i da se sudski veštak nije jasno i nedvosmisleno izjasnio da li je brod pre potonuća bio tehnički ispravan ili nije, i da li postoje propusti u preduzeću PIM "Ivan Milutinović" ili Uprave za utvrđivanje sposobnosti broda za plovidbu.

Čudno je, po njima, zbog čega tužilaštvo nije angažovalo tim stručnjaka državnih agencija i institucija za ovakve nesreće koje ima na raspolaganju, već sudskog veštaka.

- Ovde nema epiloga. Ispada da je za potonuće i smrt posade kriv brod - kaže Zoran Jovičić. - Svi se osećamo moralno odgovornim zato što smo dugo ćutali i odlagali da se suočimo sa problemima koji opterećuju srpsko brodarstvo. Po pitanju brodova tipa "Beograd" među lađarima nema dileme. Nije bilo pitanje da li će se tragedija dogoditi, već kada, gde i kome.

"Beograd 10" potonuo je u noći između 3. i 4. novembra 2016. godine na 200 metara od obale kod Smederevske tvrđave, a izvučen je iz vode nakon 18 dana. Telo zapovednika Milana Brzakovića još nije pronađeno. Porodice i kolege brodari okupiće se danas na mestu potonuća teretnjaka kako bi odali počast nastradaloj posadi. 


IZUZETNO LOŠE STANjE

Iz nalaza veštaka se još vidi da je oplata brodskog trupa bila u izuzetno lošem stanju, i da je tovarni prostor imao dosta oštećenja.

- Iz podataka u nalazu može se pronaći trag gde je početak kraja za "Beograd 10". Potrebno je detaljno proveriti dešavanja vezana za remont u septembru 2013. godine. Uzrok zamora materijala treba tražiti u tom periodu - stoji u saopštenju Udruženja lađara.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
jugoslovenski srbin
04.11.2017.
ljudi zivimo u srbiji po vucicu u pravnoj drzavi, da je tako nasli bi se odgovorni ili firmi ili kod onih koji su im prodali dozvolu za plovidbu.
Plusic 1 Minusic 0
Dodaj komentar
018ba4cf9dff09d48670bc49ea7d4508
Info Hronika
07.12.2019.
Sudsko veće Višeg suda u Smederevu osudilo je danas 16 optuženih za prodavanje diploma i ispita bez polaganja na Pravnom fakultetu u Kragujevcu na ukupno 61 godinu zatvora, prenosi agencija Bet...
9dfd060f97640de25c25aeb97da704b7
Info Hronika
06.12.2019.
Policija je u Smederevu uhapsila je N. S. iz tog grada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih...
Bd3a46b72a0d89926a722183f22a07af
Info Hronika
06.12.2019.
Suđenje akterima čuvene afere "indeks", optuženima za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koje je ušlo u jedanaestu godinu, danas bi trebalo da dobije epilog u...
5b15761b59c6b287ece7f163ba82e7d3
Info Hronika
02.12.2019.
Noćas je oko tri sata posle ponoći, izgoreo automobil marke seat u ulici Laze Kostića u Smederevu. Na svu sreću nema povređenih. Za sada se ne zna uzrok požara a dalja istraga će utvrditi detalje. ...
B9aca736a3e691c274ee85e44da8fd78
Info Hronika
20.11.2019.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu uhapsili su S. A. (27) i A. M. (27) iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena p...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
Ec2c4e6b859af5961b85f2d2c3e2b6e9
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Šta po vašem mišljenju najviše utiče na povećanu zagađenost vazduha u Smederevu?
Železara Smederevo
Kotlarnice
Saobraćaj
Vazduh u Smederevu nije zagađen
Sve ankete
Ukupno odgovora: 243
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300