Home InfoDruštvo Baba Culine 104 godine

Baba Culine 104 godine

by redakcija

Najstarija Smederevka Javorka Savić Cula sigurno je i jedna od najvremešnijih Srpkinja. U četvrtak je napunila 104 godine, a njen rođendan proslavljen je uz muziku i pesmu, kao i svaki otkako je načela jedanaestu deceniju. Okružena mnogobrojnom porodicom i prijateljima, uživa u ulozi zvezde dana i šeretski zbija šale na svoj i tuđ račun.

– Do stote su čekali da umrem, a kada su videli da od toga nema ništa, počeli su da slave – kroz smeh kaže baka Cula, vesela i vickasta, baš kao da proslavlja punoletstvo.

Javorka Savić rođena je 1914. u selu Cerovac kod Smederevske Palanke. Svega dva meseca je imala kada je ostala bez oca koji je poginuo u Velikom ratu, na Mačkovom kamenu. Zato danas ponavlja: „U mom životu jednako (stalno) je bio rat.” Teško je podnela kada joj se majka preudala, a ona ostala s babom i dedom. Udala se s 20 godina i otišla da živi u susedno selo Golobok, gde je s mužem izrodila četvoro dece. S 35 godina ostala je udovica. Sa svekrom i svekrvom podizala je dve ćerke i dva sina. Bogata kuća, više od 30 hektara zemlje, bilo je, kaže, posla preko glave. Osim svih radova na njivi, u dvorištu i kuhinji, seća se da je svako veče morala da zaključa čak 30 brava, što kapija, što vrata u dvorištu imućnog svekra, za koga kaže da je bio opasan čovek.

– Terao me je da radim mnoge poslove, sve je kod njega bilo pod konac. Morala sam i noge da mu perem. Sunce prži, a ja ložim vatru da zagrejem vodu, operem mu noge i posle mu poljubim ruku za laku noć. Tako je to bilo u ono vreme – priseća se slavljenica koja napamet zna sve za nju važne telefonske brojeve.

Sebe smatra bogatom ženom jer od četvoro dece ima sedmoro unučadi, 11 praunučića i jedno čukununuče. Drugo je, vele, na putu, a baka Cula ni ne razmišlja da li će da dočeka i tu prinovu u porodici. To se za nju podrazumeva. Senka tuge u očima ove žene nazire se pri pomenu najstarijeg sina koga je izgubila. To joj je najteži trenutak. Ipak, okružena brojnim potomcima raduje se onome što joj je preostalo od života.

Baka Cula ističe da za svoju dugovečnost može da zahvali i genetici – majka i stričevi su „dogurali” do desete decenije, ali kaže da je ipak samo Bog odgovoran za njene godine.

– Kad kažu neko je umro od rada – kroz smeh priča baka Cula – znam da to nije tačno, od rada niko nije umro, a ja sam živi dokaz. Ima tu svega pomalo, deca su mi bila dobra, slušala su me, živimo u slozi. Ja se nikada nisam svađala, i svakome sam pomogla koliko sam mogla. A život mi je produžila i moja ćerka Slavka koja me neguje, pazi i ugađa – priča najstarija Smederevka, koja uprkos godinama ne zanemaruje negu. Uredna je i doterana, ne samo zbog rođendana. Voli i danas da lice namaže kremom.

– Nekad sam stavljala puder i karmin, a sada me malo našminkaju samo za rođendan – kaže Cula.

O njoj brinu i mlađi potomci, kaže, samo lete oko nje, a naročito praunuka koja je doktorka. A s unukom Goranom ima posebnu priču. S njim uživa u hrani jer oboje, smeška se i priznaje, vole pomalo masno.

Baku Culu su zaobišle i demencija i druge bolesti. I dan-danas ponekad spremi ručak, voli da opere sudove, a kuvanje kafe za komšiluk je redovna zanimacija. Voli da se druži, a komšije je obožavaju i poštuju. A ona uživa u društvu, naročito kada okupi familiju. Lepo je, veli, kad se vide ili čuju, voli da zna šta rade i da li su dobro.

Ni Culina deca nisu mlada. Svi su oko osme decenije. Slavka Danšin ima 78 godina i presrećna je što joj je majka još živa. Za ovu ženu to je prava privilegija, nikako teret.

– Divan je osećaj u ovim godinama imati majku, pogotovo sada kad sam navikla da je kod mene, ne mogu da zamislim da je nema. Za mene je najbolja majka na svetu, uvek nas je podržavala, žrtvovala se, evo, pomaže mi i sada u ovim godinama – priča Culina mlađa ćerka.

A baka Cula sluša ove reči i šepuri se. Dok ustaje i kreće da duva rođendanske svećice i seče tortu u prepunom restoranu, poručuje da ne razmišlja da li će dočekati 105.

– Život je lep – kaže kroz vedri osmeh.

Nekoliko minuta kasnije, uz zvuke pesme „Danas nam je divan dan…” Javorka Savić u dahu je oduvala pozamašnu brojku na torti i nastavila da pozira pred brojnim foto-aparatima. Familija i prijatelji gurkali su se da zabeleže ove nesvakidašnje trenutke s baka Culom, a usput se čula i pošalica: „Vidi je, prava pozerka.” 

Olja Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!