Home Info Utvrđuju “krivu” kulu

Utvrđuju “krivu” kulu

redakcija

MINISTARSTVO kulture i informisanja odobrilo je novac za statičku sanaciju i stabilizaciju kule 11 Smederevske tvrđave teške 5.000 tona i visoke 25 metara, koja šest decenija nosi tablu da je – sklona padu.

Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo, na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u 2018. godine odobreno je 17 miliona dinara za prvu fazu radova. Za uređenje i restauraciju kule 11 idejni projekat urađen je još 2012, a prošle godine završen je i glavni projekat.

Prema rečima direktora Zavoda, Dejana Radovanovića, ovog leta radiće se na stabilizaciji temelja.

– Kula je nagnuta ka jugu i u tom položaju bi trebalo da se stabilizuje novim sistemom kojim se ispod temelja pod pritiskom upumpava malter koji se vezuje sa okolinom i pretvara je u stenu. Time će se promeniti statička nosivost tla da bi moglo da trpi pritisak kule – kaže Radovanović.

Posle ovih radova očekuje se i restauracija nadzemnog dela kule. To će biti nastavak posla koji će se raditi verovatno tokom naredne godine. Ova faza biće značajno jeftinija.

Kula 11 Varoškog bedema na ulazu u Tvrđavu, podignuta je kao deo Velikog grada oko dvora despota Đurđa Brankovića u periodu od 1430. do 1439. godine. Stradala je tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine. Pošto se raspukla, našla se dva metra izvan svoje ose. Nepoznanica je da li je prelom kule nastao na metar ispod zemlje, što je jedna opcija, ili se od siline eksplozije temelj okrenuo i odvojio od zidova bedema. Opasno je nagnuta nad parkingom, i može biti pretnja po bezbednost prolaznika.

Tokom prethodnih godina bilo je polemika da li bi ona trebalo da se ispravlja ili da ostane kriva. Odluka je najpre bila da se kula ispravi, ali se odustalo. Osim složenosti, ispravljanje kule bi bilo preskup projekat.

Kula 11 visoka je 20 metara, dok temelji sežu oko šest metara u zemlju. Nakrivljena je više od pet stepeni, dok je elevacioni ugao tornja u Pizi posle radova 3,99 stepeni. Za poređenje, ispravljanje tornja u Pizi 1990. godine, koji je tridesetak metara viši, ali je tada ka idealnoj osi vraćen samo za 44 centimetara, stajalo je 50 miliona ondašnjih nemačkih maraka. 

"JEDANAESTICA" OSTAJE KRIVA

PLAN stručnjaka ranije bio je pomeranje kule iz osnove u rasponu od dva metra, što je označeno kao fantastičan građevinski poduhvat, za koji su bili zainteresovani čak i stranci. Međutim, kasnije se zbog opasnosti od rušenja, prešlo na drugu ideju na osnovu koje je urađen projekat.

J.Ilić
foto:N.Živanović

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!