Home InfoPrivreda U Saraorcima počela izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

U Saraorcima počela izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

by redakcija1

U selu Saraorci nadomak Smedereva današnjom svečanošću, radovi su i zvanično započeti, a njihov rezultat, prema najavama, biće izgradnja najveće solarne elektrane kod nas, ukupne snage 9.95 MW.

Ovaj projekat, razvija nemačka kompanija AVR Group, a sprovodi kineska Power China čiji su se predstavnici danas obratili okupljenjim novinarima.

„Očekivana godišnja proizvodnja je 16.800 MWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2400 domaćinstava. U planu je da izgradnja traje 180 dana, a puštanje u rad će ići fazno, pa bi prvi megavati trebalo da budu pušteni u distributivni sistem krajem oktobra. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300MW koje planiramo da gradimo u naredne tri godine“ – kazala je, izvršni partner AVR Solar Park, Milica Andrić i dodala da su ponosni na partnerstvo sa kompanijom Power China.

„Kao najveća svetska elektro – energetska građevinska kompanija, posebno u oblasti novih izvora energije, Power China će se pridržavati principa kvalitet i kredibilitet na prvom mestu. Sarađivaćemo sa svim učesnicima projekta na osiguravanju kvalitetnog izvođenja i pravovremene isporuke projekta i pomagati transformacije energetskog sistema Srbije kao i njen društveni i ekonomski razvoj“ – rekao je Liu Saokuan, predsednik Power China eurasia.

Kako je ovom prilikom istaknuto, procenjuje se da će rad ove fotonaponske elektrane dovesti do smanjenja emisije ugljen dioksida u vrednosti od 17 500 tona godišnje, a ujedno će biti povećan udeo „zelene energije“ u elektroenergetskom sistemu Srbije.


„Ovo je najveća solarna elektrana koja će koristiti tehnološki najnapredniji i najstabilniji na svetu dvostrani naponski modul od 660 vati“
– objasnio je Jan Laihui, generalni menadžer Power China hubei.

Još jednom istakavši značaj saradnje dve zemlje na važnim projektima, u Saraorcima je danas govorila i ambasadorka Kine, Čen Bo:

„Kina je poslednjih godina ostvarila mnogo dostignuća u oblasti nove energije. Sa svojim instalisanim kapacitetom od energije vetra i solarnoj energiji je na prvom mestu u svetu i ima snažnu konkurentnost i u tehnologiji i u proizvodnji opreme. Nova energija je od velikog značaja za zaštitu životne sredine. Srbija sve više pažnje posvećuje razvoju nove energije, a Kina takođe, aktivno ostvaruje međunarodnu saradnju u toj oblasti. Ovaj projekat je prva solarna elektrana koju će kineska kompanija zajedno sa svojim partnerima izgraditi u Srbiji i nadam se da će to biti dobar novi početak za našu saradnju u budućnosti“.

Da nam je potrebno mnogo više ovakvih primera, poručila je ministarka rudarstva i energetike:

„Ja se nadam da ćete do početka grejne sezone već imati prve megavate na mreži što mislim da je veoma dobra vest za naš energetski sistem. Želim da se svi podsetimo da Srbija ima 30% više sunčanih dana od Nemačke ali da taj potencijal do sada nije iskoristila. Mi imamo 157 solarnih elektrana snage preko 23 megavata, to je kap u moru za naš energetski sistem i mi smo kroz izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije, stvorili preduslove da pokrenemo prve aukcije za obnovljive izvore energije po evropskom modelu, gde se nadamo da ćemo dodeliti 50 megavata za podsticaj razvoja solarnih elektrana i time stvoriti uslove da bar dupliramo proizvodnju električne energije iz snage sunca. Programom aukcija za naredne tri godine, nadamo se da ćemo stimulisati izgradnju nekih 300 megavata elektrana iz solarne energije. 

Mi smo kroz Naciolani plan za energetiku i klimu koji je trenutno u javnoj raspravi, planirali da na mreži do 2030.godine izgradimo novih 3,4 gigavata nove, zelene energije pre svega iz snage sunca i vetra i to je ono čemu ćemo, osim stimulisanja ovakvih investicija, težiti. U zelenoj tranziciji svi moramo da budemo aktivni učesnici.

 Takođe, raspisali smo dva javna poziva za lokalne samouprave i ja ću prekosutra potpisati ugovore sa 131 gradom i opštinom za dodelu subvencija. U prvom krugu smo obezbedili dve milijarde dinara od ukupng iznosa od 50 miliona evra, pre svega za podsticanje građana da više ulažu u obnovljive izvore energije“ – navela je Dubravka Đedović.

Za Smederevo, na čijoj teritoriji niče najveća solarna elektrana u Srbiji, ovo je veoma značajan projekat i zato će lokalna samouprava biti na raspolaganju za svu dalju logističku i ostalu pomoć:

„Grad Smederevo je dao veliku podršku ovom projektu i sigurno je da će tako biti i ubuduće i da ćemo pomagati ostale projekte namenjene obnovljivim izvorima energije. Grad Smederevo će subvencionisati sve građane koji žele da pređu na obnovljive izvore energije i povećaju energetsku efikasnost. U saradnji sa Ministarstvom energetike, prošle godine je izdvojeno 40 miliona za takve programe namenjene građanima“ – podsetio je Dragan Krstić, načelnik urbanizma Grada Smedereva.

Solarna elektrana Saraorci biće priključena na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35 kV od TS 53/10 kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom u Lozoviku sa druge strane kao rezervno napajanje.

 
SDCafe.rs

Slične vesti

2 comments

zoran 18.07.2023 - 12:42

Firma,biznis i ekipa oko našeg sugrađanina Ivana Sovtica,bivše ministarke energetike i lobija oko East west bridge grupe

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 19.07.2023 - 10:16

Bravo za naše Saraorce, nemačku komp. AVR Group i kinesku komp. Power Cina što će realizovati projekat najveće solarne elektrane u Srbiji od 9,95 MW! To je odličan projekat iz zelene agende, ali i supstitucije energenata. Pošto su sada na okupu Nemci, Kinezi i mi, i pošto imamo kenesku (srpsku) Železaru, hajde da se vratimo na prijekat Toplifikacija Grada Smedereva korišćenjem otpadne toplotne energije iz Železare.
Projektna dokumentacija i merenja pokazala su da otpadna toplotna energija iz Železare: Aglomeracija, Visoka peć (2), Konvertorska Čeličana i Topla valjaonica iznosi – Ukupno : 13MW+77MW+43MW+10MW=133MW !!! (Projekat je i na ovom Portalu!)
Treba što pre ići u realizaciju i tog projekta jer, postojeća saznanja, viđenja i praksa, pokazuju da svi gradovi u Evropi i Svetu, koji imaju Želazaru, odavno i obilno koriste otpadnu toplotnu energiju iz svojih postrojenja, i to kako toplu, vruću i vrelu vodu, tako i visoko-pećni gas !

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!