Home Info Smederevska železara izbrisana iz budžeta za 2014.

Smederevska železara izbrisana iz budžeta za 2014.

by redakcija

U Predlogu budžeta za 2014. „Železare Smederevo” praktično nema. Ako pre konačnog usvajanja plana državne kase za predstojeću godinu ne dođe do nekih izmena, nekadašnjem čeličnom gigantu preti katanac. Da li će se država odreći svoje čeličane ili će ipak naći način da spasi ovu stratešku granu, sudbinu 5.500 radnika, njihovih porodica i čitavog Smedereva, uskoro će biti poznato.

– Do kraja avgusta obezbedili smo oko 130 miliona evra za „Železaru”. U gotovom novcu 76 i 55 miliona evra u akreditivima za nabavku sirovina. Bilo je potrebno da se obezbedi još svega pet miliona evra u kešu i 20 miliona akreditiva, da se zatvori finansijska konstrukcija.Moji naslednici su odustali od toga i zbog 25 miliona evra „Železara” se sada dovodi u situaciju da ne može dalje da funkcioniše, rekao je u Smederevu za „Politiku”bivši ministar privrede i finansija i nesuđeni „spasilac” grada na Dunavu, Mlađan Dinkić.

On tvrdi da ako te pare ne budu obezbeđene do kraja jeseni, „Železara” neće izdržati dalje od proleća iduće godine. Najavljeni remont visoke peći vidi kao odlaganje propasti.

– Remont je javni izgovor, jer nemaju obrtna sredstva. Da su ih dobili, ne bi ušli u remont koji služi da produže vreme do potpunog gašenja, s nadom da će vlada promeniti odluku.

 Na drugoj strani, član Skupštine „Železare”, Zoran Mišeljić, tvrdi da aktuelna vlast nijednog trenutka nije dovela u pitanje opstanak fabrike, optuživši Dinkića da mu je „Železara” bila „igračka”. 

Dinkić je hteo da obnovi rad iz političkih razloga i to sve do maja, kada je video da će mu to poremetiti klimav budžet, a onda je kao dete bacio zvečku i ostavio taj narod da se sam snalazi. I da nije bilo nekih ljudi iz vlade, tvrdim da bi „Železara” bila u problemu i da bi druga visoka peć bila na tihom hodu. Vlada se tada obavezala da „Železari” da kao garanciju 160 miliona evra,a dobijeno je manje od 80 miliona. „Železari” je teško, ali još uvek pliva,i tako će biti tokom sledeće godine, izjavio je Mišeljić.

Lider URS-a međutim kaže da odluku da država uloži 155 miliona evra nije doneo sam već ga je podržala cela vlada znajući da će biti gubitaka.

– Tada sam otvoreno rekao da pokrećemo fabriku svesni da to nije najoptimalnije rešenje, da je bolje da to uradi neki strateški partner. Ali, nema partnera u uslovima krize i nijedan neće doći ako država ne plati i delimično ne subvencioniše proizvodnju,bilo kroz cenu struje ili na neki drugi način. Slovaci su platili oko 500 miliona evra „Ju-Es stilu” da ostane u Košicama. Predsednik Ukrajine Janukovič nam je otvoreno rekao ako je gubitak do 10 odsto i ako smo spremni da pokrijemo deo gubitka, da bi njihova najveća čeličana ušla u Smederevo.Tu nema dileme. Bez državnih podsticaja nikad ne bismo rešili „Jat”, „Zastavu” i nikada nećemo rešiti „Železaru”, kazao je Dinkić za naš list.

U Smederevu ovih dana kreće zamena konusa na visokoj peći. Proizvodnja potpuno staje, a deo radnika opet odlazi na plaćeno odsustvo. Kupovina vremena ili početak kraja, biće jasno nakon remonta. Radnici strepe u iščekivanju da će država u poslednjem momentu spasti „smederevski titanik” s kojim bi „potonuo” čitav grad.

————————————————-

Skupo gašenje Železare

Zoran Mišeljić, član Skupštine „Železare Smederevo”, odbornicima u lokalnoj skupštini objasnio je da bi gašenje „Železare” bilo skuplje od dotiranja.

– Samo gašenje koštalo bi više od 150 miliona evra. Samo skidanje onoga što je na površini, trajalo bi 15 godina, a ono ispod zemlje nikada se više ne bi izvadilo. To se ne isplati i „Železara” će raditi, rekao je on, nakon čega je opozicija tvrdila „da se vidi da je država dobro razradila plan gašenja fabrike“.

—————————————————-

Pismo Fijata

Upitan za „čuveno” pismo „Fijata” koje je objavio izlaskom iz vlade, Dinkić kaže da je pismo napravljeno da bi se našao investitor koji bi uložio 100 miliona evra u pogon za galvanizaciju lima uz sigurnost da će imati obezbeđen plasman za proizvode, u ovom slučaju „Fijat”.

– Dogovor je bio da ukoliko se obezbedi izvoz automobila na rusko tržište bez carine, „Fijat” je spreman da kupuje od „Železare” lim za čak 500.000 automobila godišnje. Ključ je da se Srbiji odobri ono što je obećano na sastanku sa Medvedevim i Putinom, a to je taj kontingent za 10.000 srpskih automobila za početak. Posle toga bi se lako pronašao investitor jer bi imao siguran plasman, kazao je Dinkić i dodao da je to dugoročna šansa za „Železaru” da izađe iz segmenta proizvoda niskog stepena obrade kojima se stvara gubitak i proizvodi profitabilne proizvode.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!