Home Info Slovak Miroslav Torda na čelu železare

Slovak Miroslav Torda na čelu železare

redakcija

Naredne tri godine, ako ugovorne obaveze budu tekle po planu „Železaru Smederevo” vodiće tim holandskog „HPK inženjeringa” sastavljen od 24 stručnjaka iz oblasti proizvodnje, prodaje, finansija, nabavke. Osnivači firme i glavni partneri u poslu sa Srbijom, Džon Gudiš i Peter Kamaraš, predvodiće Nadzorni odbor železare, tačnije, Gudiš će biti predsednik, a Kamaraš član uz još tri predstavnika države kao vlasnika čeličane koji će imati pravo supotpisa. Generalni menadžer železare biće Miroslav Torda, slovački preduzetnik „frilenser” iz malog mesta Popradno na severozapadu Slovačke.

Upravljački tim srpske čeličane počeće zvanično sa radom početkom maja, o čemu je „Politika” već pisala, a do tada se očekuje da budu završene sve pripremne radnje. Ugovor će biti potpisan najverovatnije do kraja nedelje. Upravljanje je oročeno na tri godine s tim što se može produžiti po isteku roka, ali se može i prekinuti ukoliko se pojavi ozbiljan kupac za železaru. Fabriku može privatizovati i „HPK inženjering”, što će biti precizirano ugovorom.

Šta je prevagnulo u odluci da se posao poveri holandskoj kompaniji sa slovačko-američko-jevrejskim kapitalom?

– Presudnu ulogu odigralo je ponuđeno ulaganje od 20 miliona dolara u vidu odloženog plaćanja sirovina na 60 dana, bez ikakvih kolaterala, čime upravljački tim preuzima veliki rizik, jer se kršenjem ove obaveze može raskinuti ugovor. Važna je bila i dugoročnost ugovora. Ponudili su tri godine, a „Esmark” do kraja 2016. uz mogućnost produžavanja. Uz to, dali su manju, ali realniju ponudu za povećanje plata što je sindikatima bolja opcija od krupnih obećanja. Prvih deset odsto imaćemo odmah po dolasku menadžmenta, a dodatno povećanje od 10 odsto u drugoj polovini sledeće godine, objašnjava Mileta Gujaničić, lider Nezavisnog sindikata metalaca u železari i jedan od članova komisije za izbor upravljačkog tima.

Sigurnost ponude „HPK inženjeringa” dodatno je ojačala činjenica da Peter Kamaraš u svom posedu ima i rudnike odakle duže od dve decenije rudom gvožđa snabdeva sve železare u srednje – istočnoj Evropi, ali i američko tržište, gde je najveći kupac upravo „Ju-Es stil”. I „Železara Smederevo” na spisku je njegovih kupaca još iz vremena dok je bila u američkom vlasništvu. Nezvanično, slovački biznismen izveze oko četiri miliona tona rude godišnje. Takođe, pozicija novog tima jača je i zbog Džona Gudiša, jednog od svetskih lidera na polju upravljanja čeličnim gigantima, čoveka koji u karijeri dugoj 40 godina ima ogromno iskustvo, brojne veze, a tržište čelika poznaje kao „sopstveni džep”. Prodaja gotovih proizvoda iz Smedereva odvijaće se pod budnim okom Gudiša koji će u najvećoj meri uticati na plasman. Uz sve to, u američko-slovačku kombinaciju umešan je i jevrejski kapital. Kako je premijer Aleksandar Vučić izjavio za RTS, reč je o izvesnim biznismenima Nasanu i Fruhteru, za koje se pretpostavlja da će delom biti finansijska potpora celog posla sa državom kao vlasnikom čeličane.

Ugovor sa HPK timom podrazumevaće osim povećanja plata da nema ni otpuštanja radnika, te da će se prirodni odliv nadomestiti novim zapošljavanjem. Ove obaveze posebno su umirile oko 500 radnika železare.

Smederevo konačno može da odahne. Makar na neko vreme. Ovo je prvi utisak u gradu na Dunavu nakon što je država odlučila da rukovođenje čeličanom poveri holandskoj kompaniji „HPK inženjering”.

– Posle svih trzavica oko prodaje zaista se od danas lakše diše. Verujemo da je u našim okolnostima ovo rešenje dobro i ne ostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da će tom timu poći za rukom da ispuni sve što je dogovoreno, a ako bog da, i da kasnije kupi fabriku i obezbedi dalju sigurnost za nas radnike i naše porodice, kaže Dejan Simić, radnik centralnog održavanja.

U gradu pomalo vlada neverica. Smederevci, logično je nakon svega, uglavnom prvo žele da se uvere u rezultate menadžerskog tima. Većina njih kaže da se previše toga dešavalo da bi „na blanko” verovali u ishod.

– Prepuštanje vođenja železare stranoj kompaniji deluje mi kao nastavak nelogičnih i netransparentnih poteza koje je vlada preduzela. Počev od neregularnosti na tenderu gde je favorizovana jedna kompanija, do ponovnog angažovanja ljudi koji su bili povezani sa „Esmarkovom” ponudom. Sve liči na kupovinu socijalnog mira i prolongiranje držanja u životu „rupe bez dna”, smatra Nikola Krstić, politikolog iz Smedereva.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se tokom vikenda da premijer Vučić dođe u smederevsku fabriku gde bi se obratio radnicima. Pretpostavlja se da će tada zaposlenima i javnosti  predstaviti i novi upravljački tim.

Gde će živeti menadžeri

Kako „Politika” saznaje, Džon Gudiš neće biti deo tima koji će boraviti u Smederevu, već će dolaziti po potrebi i njegova uloga će pretežno biti savetodavna, ali će imati glavnu ulogu u prodaji. Za razliku od njega, Peter Kamaraš će se sa porodicom najverovatnije preseliti iz Košica u Beograd, odakle će dolaziti u železaru. To se očekuje i od Miroslava Torde koji će biti najprisutniji u fabrici. Jedan deo ostalih menadžera tima takođe će se preseliti, što u Smederevo, što u Beograd, a nekoliko njih koji će se baviti direktnom prodajom biće stacionirano u zemljama plasmana uz česta putovanja u potrazi za tržištem.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!